Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Φτιάχνω ζυμωμένο γάλα Långfil με μαγιά στο σπίτι

Φτιάχνω ζυμωμένο γάλα Långfil με μαγιά στο σπίτι

Οικιακή παρασκευή Långfil

Φτιάχνω Långfil με την χρήση μαγιάς

Τί είναι το Långfil
Φτιάχνω ζυμωμένο γάλα Långfil με μαγιά στο σπίτι
Εάν θέλετε να αποφύγετε την διαδικασία της θέρμανσης χρησιμοποιήστε άπαχο γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας.

Το Långfil αποτελεί την μοντέρνα έκδοση του παραδοσιακού tätmjölk και παράγεται κυρίως στη Σουηδία.

Έλκει την καταγωγή του από την ιστορικής σημασίας περιφέρεια Angermanland.

Διακρίνεται από μια ήπια και ελαφρώς όξινη γεύση, υψηλό ιξώδες και σχοινώδη συνεκτικότητα.

Η ονομασία του σημαίνει ΄΄μακράς διάρκειας γάλα΄΄ ή ΄΄σχοινώδες γάλα΄΄.

Η ονομασία αυτού του οξεογάλακτος οφείλεται στο φυτό Πινγκουικούλα (ελληνικά), butterwort (Pinguicula vulgaris) (αγγλικά),  Långfil (σουηδικά).

Παρασκευή Långfil στο σπίτι

Η οικιακή παρασκευή Långfil μπορεί να γίνει με 2 τουλάχιστον τρόπους.

Ο 1ος τρόπος χρησιμοποιεί λυοφιλιωμένη καλλιέργεια DVS, ως καλλιέργεια εκκίνησης

Φτιάχνω ζυμωμένο γάλα Långfil με μαγιά στο σπίτι
Από ένα ήδη έτοιμο ποτό Långfil προσθέστε στο γάλα σας 4 έως 8%. Δηλαδή εάν έχετε 10 λίτρα γάλα, προσθέστε 400 έως 800 ml ή γρ.

Δείτε: Παρασκευή Långfil στο σπίτι – Φέρτε την Σουηδία στην κουζίνα σας

Ο 2ος τρόπος, αυτός που θα δούμε εμείς τώρα, χρησιμοποιεί ποσότητα Långfil καλλιέργεια εκκίνησης.

Δηλαδή ως ΄΄Μαγιά΄΄ θα χρησιμοποιήσουμε μια ποσότητα από ήδη παρασκευασμένο ποτό κούμις.

Βρίσκω το γάλα

Προμηθεύεστε αγελαδινό γάλα εμπορίου με λιποπεριεκτικότητα 3%.

Το γάλα αυτό είναι ήδη παστεριωμένο.

Βέβαια, εσείς μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορα είδη γάλακτος.

Θερμαίνω το γάλα ή χρησιμοποιώ γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας

Θερμαίνετε το γάλα σας στους 95°C για χρονικό διάστημα από 2 έως 3 λεπτά.

Φτιάχνω ζυμωμένο γάλα Långfil με μαγιά στο σπίτι
Φροντίστε η διαλυτοποίηση να είναι αποτελεσματική ώστε να προκύψει ένα ομογενοποιημένο μείγμα.

Εναλλακτικά, εάν θέλετε να αποφύγετε την διαδικασία της θέρμανσης χρησιμοποιήστε, (άπαχο) γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας.

Δείτε: 6 στόχοι που πετυχαίνω με την έντονη θερμική επεξεργασία του γάλακτος

Φέρνω το γάλα στους 17 με 23

Φέρτε το γάλα στους 17 – 23℃.

Προσοχή κατά την διάρκεια της ψύξης. Φροντίστε ο περιβάλλον χώρος να είναι καθαρός.

Σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι ώστε να αποφύγετε επιμόλυνση από μικροοργανισμούς της ατμόσφαιρας.

Η όλη διαδικασία πρέπει να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Προσθήκη καλλιέργειας εκκίνησης

Στους 26℃ προσθέτουμε την καλλιέργεια, δηλαδή την ΄΄Μαγιά΄΄ στο γάλα.

Ως μαγιά θα χρησιμοποιήσουμε ποσότητα από Långfil που έχουμε.

Το γάλα με την καλλιέργεια παραμένει, (επωάζεται), στους 18°C, για 20 με 24 ώρες ώσπου η τιμή του pH να γίνει 4.6. Σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι ώστε να αποφύγετε επιμόλυνση από μικροοργανισμούς της ατμόσφαιρας.
Πώς την βρήκαμε?

Είτε γιατί παρασκευάσαμε ποτό Långfil μέσω καλλιέργειας DVS.

Ή είτε γιατί προμηθευτήκαμε συσκευασμένο προϊόν από το εξωτερικό.

Πόση ΄΄Μαγιά΄΄ να προσθέσω?

Από ένα ήδη έτοιμο ποτό Långfil προσθέστε στο γάλα σας 4 έως 8%.

Δηλαδή εάν έχετε 10 λίτρα γάλα, προσθέστε 400 έως 800 ml ή γρ.

Φροντίστε να διαλυθεί καλά και το μείγμα να γίνει ομοιογενές.

Οι υπεύθυνοι μικροοργανισμοί παράγουν εξωπολυσακχαρίτες (EPS) και έτσι δημιουργούν υψηλό ιξώδες και σχοινώδη υφή.

Δείτε: Πώς οι εξωπολυσακχαρίτες βελτιώνουν την ποιότητα στα ζυμωμένα γάλατα

Το χαρακτηριστικό αυτό διαφοροποιεί το Långfil από άλλα οξεογάλατα.

Πινγκουικούλα (butterwort [Pinguicula vulgaris]) και Δροσερά (sundew [Drosera spp. ιδιαίτερα Drosera rotundifolia])

Τα φύλλα του φυτού Πινγκουικούλα [butterwort (Pinguicula vulgaris)] και Δροσερά [sundew (Drosera spp. ιδιαίτερα Drosera rotundifolia)] προστίθενται στο γάλα πριν ξεκινήσει η επώαση.

Η επίδραση μοιάζει να είναι παρόμοια με αυτήν της πυτιάς.

Δεν έχει βρεθεί σχέση που να συνδέει την μικροχλωρίδας αυτών των φυτών με την μικροχλωρίδα που αναπτύσσεται στο Långfil.

Επώαση της καλλιέργειας

Το γάλα με την καλλιέργεια παραμένει, (επωάζεται), στους 18°C, για 20 με 24 ώρες ώσπου η τιμή του pH να γίνει 4.6.

Κατά τακτά χρονικά διαστήματα το αναδεύω και το δοκιμάζω.

Το πόσο χρονικό διάστημα θα το επωάσετε θα εξαρτηθεί από τις προτιμήσεις σας.

Αποθήκευση
Långfil
Långfil. Οι υπεύθυνοι μικροοργανισμοί παράγουν εξωπολυσακχαρίτες (EPS) και έτσι δημιουργούν υψηλό ιξώδες και σχοινώδη υφή.

Στη συνέχεια μεταφέρεται σε ψυγείο (σε θερμοκρασία κάτω από 8°C).

Το προϊόν έχει διάρκεια ζωής 14 ημέρες.

Το υψηλό ιξώδες του Långfil μας οδηγεί στην χρησιμοποίηση κουταλιού για την κατανάλωσή του.

Λόγω της παραγωγής εξωπολυσακχαριτών, αυτό το προϊόν είναι πολύ σταθερό και παρουσιάζει μικρή τάση για αποβολή ορού.

Πώς να το καταναλώσω

Το Långfil καταναλώνεται συνήθως για πρωινό ή σαν σνακ, μαζί με μαρμελάδες ή μούρα, ή με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και βανίλια.

Μπορεί επίσης να αναμιχθεί με δημητριακά στο πρωινό ή να χρησιμοποιηθεί ως βάση για κρύες σάλτσες.

 

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.