Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Βιοδραστικά στα Γαλακτοκομικά? Επιστροφή στο μέλλον!

πρωτοσέλιδο - Βιοδραστικά στα Γαλακτοκομικά? Επιστροφή στο μέλλον!

Ποιά είναι τα βιοδραστικά συστατικά τα οποία περιέχονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα ? Τί είναι τα Βιοδραστικά πεπτίδια?

Βιοδραστικά συστατικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα – Τί είναι αυτό το οποίο επιζητά ο Άνθρωπος – καταναλωτής?
πρωτοσέλιδο - Λακτόζη και γαλακτόζη στα γαλακτοκομικά – Τι πρέπει να ξέρω? Μέρος 1ο
Τί κοιτούν οι καταναλωτές στις συσκευασίες των τροφίμων? Σίγουρα, αυτοί, oι καταναλώτες δίνουν βάση στην τιμή πώλησης. Αλλά, επίσης, αυτοί, οι καταναλωτές ενδιαφέρονται και για τα συστατικά, τα οποία περιέχονται στο τρόφιμο. Τα συστατικά, των τροφίμων, έχουν, λοιπόν, εν πολλοίς, συνδεθεί και με την  σωματική ευεξία και μακροζωΐα.

Τί επιζητά ο Άνθρωπος?

Αυτή, είναι, σίγουρα, μια φιλοσοφική ερώτηση, η οποία ξεπερνά, τους σκοπούς, αυτού, του άρθρου.

Παραμένοντας, εστιασμένοι, στην θεματολογία μας, και, απλοποιώντας, τα πράγματα, εμείς θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε, ότι, αυτό , το οποίο θέλει ο Άνθρωπος, τουλάχιστον ο Άνθρωπος της Δύσης, είναι να ζεί περισσότερο και καλύτερα.

Στις δυτικές ανεπτυγμένες κοινωνίες, η επιδίωξη αυτή, επιτυγχάνεται, εν πολλοίς, με την ισορροπημένη διατροφή.

Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, διερευνάται ο ρόλος της διατροφής, και, γενικότερα, των εξειδικευμένων τροφών, στην βελτίωση των λειτουργιών, του σώματος, όπως, και, στην πρόληψη, και στην θεραπεία των ασθενειών.

Δείτε: Βιοδραστικά συστατικά γάλακτος? Ένα απλό υπερ-όπλο απέναντι στους ιούς!

Βιοδραστικά συστατικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα – Ο Άνθρωπος ζητά Λειτουργικά τρόφιμα (functional foods)

Σε ανεπτυγμένες, οικονομικά εύρωστες, κοινωνίες, οι καταναλωτές προτιμούν τρόφιμα, τα οποία προάγουν την καλή υγεία, και αποτρέπουν τις ασθένειες.

Ποτό κεφίρ από σπόρους κεφίρ. Αυτό είναι ένα αληθινά Λειτουργικό Τρόφιμο. Μην ξεχνάμε, ότι, τίποτα δεν μπορεί να συναγωνιστεί την ίδια την Φύση.

Φυσικά, αυτά, τα τρόφιμα, θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα, στον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Τα τρόφιμα, αυτά, κατά αρχήν, απαιτείται, να είναι, εύκολα, στην χρήση τους.

Τα τρόφιμα, αυτά, απαιτείται, να έχουν καλή γεύση, και οπωσδήποτε, για τα τρόφιμα, αυτά, θα πρέπει να είναι αποδεκτή η σχέση αξίας – τιμής.

Ο όρος, Λειτουργικά τρόφιμα (functional foods) έχει εισαχθεί, ώστε, να περιγράψει, εκείνες, τις τροφές, οι οποίες, πέρα από την θρεπτική τους αξία, επιδρούν, θετικά στην υγεία του ατόμου, στην φυσική και στην πνευματική του κατάσταση.

Βιοδραστικά συστατικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα 

Ποιά είναι τα Λειτουργικά τρόφιμα?

Γενικά, ισχύει:

1) Τα Λειτουργικά τρόφιμα αποτελούν τροφή, η οποία προέρχεται από φυσικά συστατικά, (δεν είναι κάψουλα, ταμπλέτα, ή σκόνη),

2) Τα Λειτουργικά τρόφιμα μπορούν, και πρέπει να καταναλώνονται, ως, μέρος της καθημερινής δίαιτας,

3) Η κατανάλωσή, των Λειτουργικών τροφίμων, εξυπηρετεί μια ιδιαίτερη σωματική διεργασία όπως:

—Βελτίωση μηχανισμού άμυνας με βιολογικό τρόπο

—Πρόληψη συγκεκριμένων ασθενειών

—Αποκατάσταση από συγκεκριμένες ασθένειες

—Έλεγχος φυσικών και πνευματικών δυσλειτουργιών

—Επιβράδυνση της γήρανσης

Εμείς καταναλώνουμε, κυρίως, παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Το γάλα αυτό, προέρχεται από σταβλισμένα ζώα, τα οποία διαβιούν σε συνθήκες, ΟΧΙ και τόσο υγιεινές. Από την άλλη μεριά, εμείς έχουμε το νωπό γάλα, εκείνων των ζώων, τα οποία διαβιούν ελεύθερα στην φύση. Αυτό το νωπό γάλα, (όταν, πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις),  θεωρείται ως extra super food!

Βιοδραστικά συστατικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα

Εσείς θα συναντήσετε τα Λειτουργικά τρόφιμα με πολλές ονομασίες

Η διάσπαση – αποικοδόμηση, των πρωτεϊνών, οδηγεί στην δημιουργία πεπτιδίων και αργότερα αμινοξέων. Τα Βιοδραστικά πεπτίδια αποτελούνται από 2 έως 20 αμινοξέα.

Τα Λειτουργικά τρόφιμα έχουν, κατά καιρούς, ονομασθεί ως:

— βιοδραστικά τρόφιμα, (bioactive foods),

— σχεδιασμένα τρόφιμα, (designed foods),

— φαρμακευτικά τρόφιμα, (medicinal foods),

— θεραπευτικά τρόφιμα (therapeutic foods),

— σούπερ τρόφιμα, (superfoods),

— foodiceuticals, medifoods, nutraceuticals, κ.λ.π.

Πάντως, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο εκάστοτε όρος, αναφέρεται, σε ένα τρόφιμο, το οποίο, έχει τροποποιηθεί κατά κάποιο τρόπο, ώστε, αυτό, το τρόφιμο να καταστεί ”λειτουργικό”.

Αυτές, οι τροποποιήσεις, μπορούν να επιτευχθούν, με την ενσωμάτωση φυτοχημικών ουσιών, βιοδραστικών πεπτιδίων, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, (n-3 PUFA) και προβιοτικών ή/και πρεβιοτικών.

Δείτε: Προβιοτικά – Εισαγωγή στην μακροζωΐα

Βιοδραστικά συστατικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα – Τί είναι τα βιοδραστικά πεπτίδια? Ποιός είναι ο ρόλος των βιοδραστικών πεπτιδίων στην υγεία του ανθρώπου?

Τα Βιοδραστικά πεπτίδια, [Bioactive peptides (ΒΡ)], είναι οργανικές ουσίες, οι οποίες σχηματίζονται, από αμινοξέα, τα οποία, ενώνονται με, ομοιοπολικούς δεσμούς, γνωστούς ως, αμιδικούς ή πεπτιδικούς δεσμούς.

Τα Βιοδραστικά πεπτίδια (ΒΠ) αποτελούνται από 2 έως 20 αμινοξέα.

Τα Βιοδραστικά πεπτίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία.

Τα ΒΠ επιδρούν στην λειτουργία του πεπτικού, ενδοκρινικού, καρδιαγγειακού, ανοσολογικού και νευρικού συστήματος.

Τα Βιοδραστικά πεπτίδια θεωρούνται η νέα γενεά των βιολογικά δραστικών ρυθμιστών.

Αυτά, τα βιοδραστικά πεπτίδια, έχουν την ικανότητα  να αποτρέπουν την οξείδωση, και την μικροβιακή αποικοδόμηση, (και άρα αλλοίωση), των τροφίμων.

Επίσης, τα Βιοδραστικά πεπτίδια μπορούν να συνδράμουν στη θεραπεία, διαφόρων ασθενειών, και διαταραχών, βελτιώνοντας, έτσι, την ποιότητα της ζωής μας.

Σχηματική απεικόνιση των βιοενεργών συστατικών του γάλακτος.

Βιοδραστικά συστατικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα 

Τα Βιοδραστικά πεπτίδια για να ”δουλέψουν”, θα πρέπει, πρώτα, να απελευθερωθούν από τις πρωτεΐνες
Παραδοσιακή παρασκευή βουτύρου και ξινογάλακτος. Το γάλα, το οποίο χρησιμοποιείται είναι νωπό και έχει υποστεί ωρίμανση. Το ξύλο, του δοχείου, συμμετέχει, με μοναδικό τρόπο, στην όλη διαδικασία.Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία παράγονται, (βούτυρο και ξινόγαλο), περιέχουν πληθώρα βιοδραστικών συστατικών.

Αν και, κάποια, ΒΠ βρίσκονται, ελεύθερα, στην φύση, η συντριπτική πλειονότητα, των γνωστών ΒΠΡ, αποτελούν τμήμα των πρωτεϊνών.

Αυτά, τα Βιοδραστικά πεπτίδια, απελευθερώνονται, μέσω διαφόρων ενζυματικών διεργασιών.

Ας θυμηθούμε την πρωτεό-λυση.

Στην πρωτεόλυση, τα ένζυμα διασπούν – αποικοδομούν τις πρωτεΐνες.

Ως αποτέλεσμα, παράγονται μικρότερα πεπτίδια.

Βιοδραστικά συστατικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα

Η ύπαρξη βιοδραστικών πεπτιδίων σε ένα τρόφιμο, κάνει, αυτό, το τρόφιμο να είναι Λειτουργικό

Σύμφωνα, με όσα έχουμε αναφέρει, εμείς βλέπουμε, το πώς, συνδέονται τα Βιοδραστικά πεπτίδια με τα Λειτουργικά τρόφιμα.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι,

όταν, ένα τρόφιμο περιέχει πρωτεΐνες, οι οποίες, όταν διασπασθούν, θα δώσουν Βιοδραστικά πεπτίδια, τότε, αυτό, το τρόφιμο μπορεί να θεωρηθεί, ως, ένα  Λειτουργικό τρόφιμο.

Δηλαδή, τα Βιοδραστικά πεπτίδια αποτελούν συστατικά των Λειτουργικών τροφίμων.

Συνεπώς, για να ”φτιάξουμε” ένα Λειτουργικό τρόφιμο, εμείς θα πρέπει να φροντίσουμε, έτσι ώστε, αυτό, το τρόφιμο να έχει Βιοδραστικά πεπτίδια, στις πρωτεΐνες του.

Βιοδραστικά στα Γαλακτοκομικά? Επιστροφή στο μέλλον!
Το ποτό κεφίρ, το οποίο έχει παρασκευασθεί, από κόκκους κεφίρ, αποτελεί ένα, πραγματικά, Λειτουργικό τρόφιμο!

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον, για τα Βιοδραστικά πεπτίδια, έχει τραβήξει την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας, αλλά, και της βιομηχανίας των τροφίμων.

Αμφότεροι προσανατολίζονται στην ανάπτυξη νέων τροφίμων και λειτουργικών προϊόντων, τα οποία θα βασίζονται, σε αυτά τα πεπτίδια.

Βιοδραστικά συστατικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα – Βιοδραστικά πεπτίδια στις πρωτεΐνες του γάλακτος

Τί γίνεται, όταν, εμείς πίνουμε γάλα?

Η διάσπαση, των πρωτεϊνών, του γάλακτος, από πρωτεολυτικά ένζυμα, κατά τη διάρκεια, της διαδικασίας, της πέψης, απελευθερώνει πεπτίδια μικρού, ή μεσαίου μεγέθους.

Έρευνες, έδειξαν, ότι, οι πρωτεΐνες, του γάλακτος, όπως, είναι οι καζεΐνες, και οι πρωτεΐνες του ορού, αποτελούν σημαντική πηγή βιολογικά δραστικών πεπτιδίων.

Δείτε: Ποιές είναι οι Μ Ο Ν Α Δ Ι Κ Ε Σ πρωτεΐνες γάλακτος?

Τυρί Τσαλαφούτι. Το τυρί, αυτό, αποτελεί ένα, εξαιρετικά, ιδιαίτερο γαλακτοκομικό προϊόν. Η ζύμωση, του γάλακτος, γίνεται, αποκλειστικά, από τους μικροοργανισμούς του περιβάλλοντος. Αναμφίβολα, το τυρί Τσαλαφούτι περιέχει πληθώρα βιοδραστικών συστατικών.

Τα πεπτίδια, αυτά, παραμένουν ανενεργά, όταν, αυτά, τα πεπτίδια, βρίσκονται ενσωματωμένα, στο κύριο σώμα, της πρωτεΐνης.

Όμως, μόλις, αυτά, τα πεπτίδια, απελευθερωθούν, (με την επίδραση, των ενζύμων), τότε, αυτά, τα πεπτίδια, εμφανίζουν ειδικές βιοδραστικές ιδιότητες.

Αυτά, τα Βιοδραστικά πεπτίδια περιέχουν, συνήθως, 3 έως 20 αμινοξέα ανά μόριο.

Εξαίρεση αποτελεί το γλυκομακροπεπτίδιο (GMPs), το οποίο αποτελείται από 64 αμινοξέα.

Το γλυκομακροπεπτίδιο, εμείς το θυμόμαστε, από την πήξη, του γάλακτος, με την χρήση, της πυτιάς.

Δείτε: Γιατί η πυτιά πήζει το γάλα?

Βιοδραστικά συστατικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα – Οι ζυμώσεις στα γαλακτοκομικά 

Κατά την ζύμωση, του γάλακτος, με ορισμένες γαλακτοκομικές καλλιέργειες εκκινητές (starter cultures), σχηματίζονται Βιοδραστικά πεπτίδια.

Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως, είναι,

το τυρί, το γιαούρτι, και άλλα, ζυμωμένα γάλατα, προάγουν την υγεία, μέσω παραγωγής Βιοδραστικών πεπτιδίων.

Δείτε: Ζυμωμένα Γαλακτοκομικά Προϊόντα? Extra Super Foods στην υπηρεσία του ανθρώπου!

Για τον λόγο αυτό, πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα κατατάσσονται στα Λειτουργικά τρόφιμα.

 

Δείτε περισσότερα:

Functional foods: Hopefulness to good health. Abdel-Salam, A.M. 2010. Am. J. Food Technol., 5: 86-99

Functional properties of bioactive components of milk fat in metabolism. Akalin, S., G. Siddik and U. Gulfem. 2006. Pak J. Nutr., 5: 194-197

Bioactive peptides and lactic fermentations. Fitzgerald, R.J., and B.A. Murray. 2006. Int. J. Dairy Technol., 59: 118-125

Milk growth factors as health products: Some technological aspects. Pouliot, Y., and Gauthier, S.F. 2006. Int. Dairy J., 16: 1415-1420

 

 

 

 

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.