Φτιάχνω ένα καινοτόμο προβιοτικό ζυμωμένο ποτό – Τί θα πρέπει να έχω πάντα στο μυαλό μου?
Όλοι γνωρίζουμε ότι η Αγορά τροφίμων έχει κατακλισθεί από πληθώρα διαφόρων τύπων ροφημάτων και ποτών.
Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ποτών παρασκευάζεται από μεγάλες εταιρίες.
Ένας από τους κύριους σκοπούς αυτών των εταιριών είναι να παρεμποδίσουν την είσοδο νέων παρασκευαστών (δηλαδή νέων προϊόντων) στην Αγορά.
Έτσι, εύλογα, σε πολλούς μικρούς παρασκευαστές οικοτέχνες, αρχικά, γεννάται το ερώτημα:
΄΄Με ποιό τρόπο θα ανταγωνιστώ αυτές τις εταιρίες?΄΄
΄΄Πώς θα πείσω τους καταναλωτές να επιλέξουν το δικό μου προϊόν?΄΄
Βέβαια, στην συνέχεια, ο παρασκευαστής οικοτέχνης θα πρέπει να απαντήσει και σε άλλα αμείλικτα ερωτήματα, όπως, για παράδειγμα:
΄΄Σε τί είδους καταναλωτικό κοινό θα πρέπει να απευθυνθώ?΄΄
΄΄Με ποιό τρόπο θα προβάλλω το προϊόν μου?΄΄
Φτιάχνω ένα καινοτόμο προβιοτικό ζυμωμένο ποτό – Με ποιό τρόπο θα διαφοροποιηθώ? Πώς θα αναδείξω τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του προϊόντος μου?
Έχουμε αναφέρει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία μιάς οικοτεχνικής επιχείρησης είναι η διαφοροποίηση του παραγομένου προϊόντος σε σχέση με τα αντίστοιχα βιομηχανικά προϊόντα τα οποία βρίσκονται στα ράφια των υπεραγορών.
Δείτε: Να πώς να εγκαταστήσετε και να λειτουργήσετε την Επιχείρησή σας – Μέρος 2ο
Σε ποιά κατεύθυνση, λοιπόν, θα μπορούσε να κινηθεί ένας οικοτέχνης, εάν αυτός ήθελε να φτιάξει ένα διαφοροποιημένο προϊόν?
Η κατανάλωση μιάς μεγάλης πλειοψηφίας των βιομηχανικά παρασκευασμένων ροφημάτων και ποτών τα οποία διατίθενται στις υπεραγορές έχει αποδεδειγμένα βλαπτική επίδραση στην υγεία.
Δείτε: Ποτά, χρωστικές, συντηρητικά και ζάχαρη – Ένας οικονομικός τρόπος να καταστρέψουμε την υγεία μας
Συνεπώς, ένας οικοτέχνης θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί με το να προσανατολισθεί στην παρασκευή ενός εξαιρετικά υγιεινού πόσιμου τροφίμου.
Φτιάχνω ένα καινοτόμο προβιοτικό ζυμωμένο ποτό – Τί χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει ένας επίδοξος παρασκευαστής?
Βέβαια, η δημιουργία ενός διαφοροποιημένου προϊόντος, (το οποίο θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών) μπορεί να μην είναι και μια τόσο εύκολη υπόθεση.
Συγκεκριμένα, για να μπορεί κάποιος να φτιάξει συνειδητά, ένα καινοτόμο προβιοτικό ζυμωμένο ποτό θα πρέπει να έχει πολλά προσόντα και δεξιότητες.
Σίγουρα θα πρέπει να έχει βαθιά επιστημονική γνώση του αντικειμένου, αλλά, επίσης θα πρέπει ο ίδιος, για σειρά ετών, να είναι αποκλειστικά αφοσιωμένος στο έργο του.
Φτιάχνω ένα καινοτόμο προβιοτικό ζυμωμένο ποτό – Ποιό μπορεί να είναι το αγοραστικό κοινό μου?
Έστω λοιπόν, ότι θα φτιάξω ένα ζυμωμένο νεωτεριστικό προ βιοτικό ποτό, το οποίο ενδιαφέρομαι να διαθέσω στο καταναλωτικό κοινό.
Πού θα προσανατολιστώ? Σε ποιούς καταναλωτές θα απευθυνθώ?
Εγώ θα στοχεύσω σε ανθρώπους οι οποίοι ενδιαφέρονται για την υγειά τους.
Αυτοί οι άνθρωποι είναι ήδη υγιείς και όντας εν μέρη γνώστες, είναι ένθερμοι υποστηρικτές των υγιεινών σούπερ τροφών καθώς και γενικότερα ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Συνεπώς, εγώ θα πρέπει να στοχεύσω σε ένα συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό, μικρό σχετικά σε αριθμό, το οποίο είναι (μάλλον) απαιτητικό ως προς τα εδώδιμα προϊόντα τα οποία αγοράζει και καταναλώνει.
Φτιάχνω ένα καινοτόμο προβιοτικό ζυμωμένο ποτό – Με ποιό τρόπο θα κάνω γνωστό το προϊόν μου?
Όσο μικρότερος είναι ο οικοτέχνης (αναφορικά με την ύπαρξη των μέσων) και όσο περισσότερο ΄΄ιδιαίτερο΄΄ είναι το προϊόν, τόσο περισσότερο θα πρέπει ο ίδιος να διαφοροποιηθεί από τις συνήθεις πρακτικές διαφήμισης και προβολής των μεγάλων εταιριών.
Τί θα πρέπει να κάνει?
Μια πρακτική θα μπορούσε να είναι η ανάπτυξη προσωπικής επαφής με τους εν δυνάμει καταναλωτές.
Φτιάχνω ένα καινοτόμο προβιοτικό ζυμωμένο ποτό – Η εικόνα μου μπορεί να υποστηρίξει το προϊόν μου?
Αυτή η πρακτική, βέβαια, είναι υψηλού ρίσκου, και χρειάζεται προσοχή, διότι μπορεί να φέρει και τα αντίθετα αποτελέσματα.
Πέρα από το χάρισμα των δημόσιων σχέσεων, η σφυρηλάτηση μιας περισσότερο προσωπικής σχέσης με τους εν δυνάμει καταναλωτές, θα πρέπει να εδράζεται στην ύπαρξη μιας ΄΄λογικής΄΄ σχέσης ανάμεσα στον παρασκευαστή και στο προϊόν.
Τί εννοούμε?
Θα πρέπει η προσωπική μου εικόνα, η πορεία της ζωής μου, η φιλοσοφία δημιουργίας του προϊόντος, η επιχείρησή μου, κλπ., να μπορεί να υποστηρίξει αυτό το ΄΄ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ΄΄ προϊόν, και να πείσει του καταναλωτές να το αγοράσουν.
Φτιάχνω ένα καινοτόμο προβιοτικό ζυμωμένο ποτό – Τί είδους υπόστρωμα θα χρησιμοποιήσω?
Σε προηγουμένη παρουσίαση έχουμε αναφερθεί στο σημαντικό ρόλο του υποστρώματος όταν φτιάχνουμε ζυμωμένα προϊόντα.
Δείτε: Φτιάχνω ζυμωμένα τρόφιμα και ποτά – Να με τί θα ασχοληθούμε στον ιστότοπο fermentist.gr
Το υπόστρωμα αυτό μπορεί να είναι το γάλα, μπορεί να είναι το οινογλεύκος, ή το ζυθογλεύκος αλλά μπορεί να είναι, χυμοί φρούτων, και λαχανικών, ή εν μέρη, μπορεί να είναι και το εκχύλισμα διαφόρων βοτάνων και θεραπευτικών φυτών.
Εγώ θα πρέπει να χρησιμοποιήσω ένα υπόστρωμα από το οποίο θα πάρω ένα εκχύλισμα πλούσιο σε μικροστοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα, αλλά και πολύτιμα ιχνοστοιχεία.
Ακόμα καλύτερα θα είναι εάν χρησιμοποιήσω ένα υπόστρωμα από το οποίο θα πάρω ένα εκχύλισμα το οποίο έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ομαλοποιεί τον μεταβολισμό, προωθεί την νοητική λειτουργία αλλά και την αντιγήρανση.
Φτιάχνω ένα καινοτόμο προβιοτικό ζυμωμένο ποτό – Τί είδους μικροοργανισμούς θα χρησιμοποιήσω?
Για να φτιάξει ένας επίδοξος παρασκευαστής ένα επιτυχημένο πρωτοποριακό προ βιοτικό ζυμωμένο ποτό θα πρέπει να έχει βαθιά γνώση των ειδών των μικροοργανισμών.
Επίσης, θα πρέπει ο ίδιος να έχει βαθιά γνώση του σε ποιές συνθήκες αυτοί οι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται, ποιά σάκχαρα μπορούν και ζυμώνουν, ποιούς μεταβολίτες παράγουν, αλλά και πολλά άλλα.
Ένα ιδιαίτερο νεωτεριστικό προβιοτικό ζυμωμένο ποτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολύ υψηλούς πληθυσμούς από δεκάδες είδη ωφέλιμων και ευεργετικών οξυγαλακτικών αλλά και μη οξυγαλακτικών βακτηρίων.
Αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορεί να προέχονται από ζυμωμένα γάλατα, όπως είναι το γιαούρτι, το γνήσιο, το αυθεντικό ξινόγαλα, το κεφίρ, ή από γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία ζυμώνονται αποκλειστικά από την αυτόχθονη μικροχλωρίδα.
Δείτε: Να πώς φτιάχνεται το γνήσιο, το αυθεντικό, το παραδοσιακό τυρί Τσαλαφούτι
Επίσης, ένα ξεχωριστό καινοτόμο προβιοτικό ζυμωμένο ποτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει και πληθώρα ωφέλιμων ζυμομυκήτων.
Αυτοί οι ζυμομύκητες μπορεί να προέχονται από μούστο, από ένα οικιακά παρασκευασμένο κρασί, από οικιακά παρασκευασμένους μηλίτες, αλλά, και από οικιακά παρασκευασμένη μπύρα,
Φτιάχνω ένα νεωτεριστικό προβιοτικό ζυμωμένο ποτό – Διαιτητικές ίνες και εντερική μικροχλωρίδα
Αυτό το καινοτόμο προβιοτικό ζυμωμένο ποτό μπορεί να περιέχει και διαλυτές και αδιάλυτες διαιτητικές ίνες.
Αυτές οι διαιτητικές ίνες μπορεί να βρίσκονται σε μικρές ποσότητες, πλην όμως είναι καλό να χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλία.
Αυτές οι διαιτητικές ίνες θα ενισχύσουν περαιτέρω την εντερική μικροχλωρίδα.
Δείτε το βίντεο: Ζυμωμένα τρόφιμα και Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε
Φτιάχνω ένα καινοτόμο προβιοτικό ζυμωμένο ποτό – Τί θα πρέπει να θυμάμαι?
Το εκχύλισμα ή το μείγμα εκχυλισμάτων, το οποίο θα παίξει το ρόλο του υποστρώματος, θα πρέπει να είναι συμβατό με την ανάπτυξη των μικροοργανισμών μας.
Δηλαδή, αυτό το εκχύλισμα δεν θα πρέπει να παρεμποδίζει, και δεν θα πρέπει να αναστέλλει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών.
Επίσης, πέρα από μια εξαιρετικά θετική επίδραση στην υγεία, θα πρέπει να φροντίσω έτσι ώστε αυτό το προϊόν να χαρακτηρίζεται και από ένα επιθυμητό flavor.
Δείτε: Πώς με απλό τρόπο μπορώ να κατανοήσω τί είναι flavor, off-flavors, aroma και taste
Φυσικά, βασικές γνώσεις αναφορικά με την αξιολόγηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των τροφίμων και των ποτών αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Facebook Comments