Ποιά εσείς νομίζετε ότι είναι τα 7 λιγότερο αλμυρά τυριά στον κόσμο? Σε ποιά χώρα εμείς συναντούμε τα λιγότερο αλμυρά τυριά? Πόσο αλάτι περιέχει ένα πραγματικά ανάλατο τυρί?
Ποιές είναι οι περιοχές με τα περισσότερο αλατισμένα τυριά
Τα αλμυρότερα τυριά συναντώνται στην περιοχή της Μικράς Ασίας (Τουρκία), της Μέσης Ανατολής (Συρία, Λίβανος, Ιορδανία), και της Β. Αφρικής, (Αίγυπτος, κ.λ.π.).
Δείτε: Ποιά είναι τα 7 περισσότερο αλμυρά τυριά στον κόσμο
Γενικά, η υψηλή αλατοπεριεκτικότητα, των τυριών, εξυπηρετεί την αναπλήρωση, (κυρίως), του νατρίου, λόγω, της αυξημένης απώλειας ύδατος, και αλάτων, του οργανισμού, σε αυτά τα θερμά κλίματα.
Άρα, η υψηλή αλατοπεριεκτικότητα, των τυριών, αποτελεί, εν πολλοίς, και επιθυμία του καταναλωτή.
Όμως, σε όλες, τις περιοχές, αυτές, (σημειώστε ότι, περιλαμβάνουν αναπτυσσόμενες, και όχι αναπτυγμένες χώρες), δεν υπάρχει, η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρόληψης της ποιοτικής υποβάθμισης, λόγω μικροβιολογικών αλλοιώσεων.
Έτσι, η, αρχικά, επιθυμητή υψηλή αλατοπεριεκτικότητα, των τυριών, γίνεται, τελικά, μια πολύ υψηλή αλατοπεριεκτικότητα, αυτών, των τυριών.
Η αλατοπεριεκτικότητα στα τυριά σχετίζεται με τον βασικό ρόλο του άλατος
Εμείς θα πρέπει να θυμόμαστε ότι, το αλάτι λειτουργεί ως, ο κύριος μηχανισμός πρόληψης, απέναντι, σε μια πολύ πιθανή ποιοτική υποβάθμιση του τυριού.
Δείτε: Πώς επιδρά το αλάτι στους μικροοργανισμούς των γαλακτοκομικών προϊόντων?
Τα 7 λιγότερο αλμυρά τυριά στον κόσμο – Σε ποιές περιοχές εμείς περιμένουμε να συναντήσουμε ανάλατα τυριά?
Όμως, μέχρι εδώ, όλα είναι απλά και κατανοητά.
Δυσκολία, ίσως, έχουμε, όταν, εμείς πρόκειται να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα του τύπου:
”Σε ποιές περιοχές, του κόσμου, εμείς περιμένουμε να συναντήσουμε τα λιγότερο αλατισμένα τυριά?”
Σίγουρα, σε συμφωνία, με όσα, εμείς αναφέραμε προηγουμένως, εμείς θα επιλέξουμε περιοχές, στις οποίες κυριαρχούν σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.
Έτσι, ένα κρύο περιβάλλον δεν θα δημιουργεί αυξημένες απώλειες ύδατος, και αλάτων, από τον οργανισμό, ώστε, ο καταναλωτής να επιθυμεί ένα τυρί με υψηλή αλατοπεριεκτικότητα.
Σίγουρα, εμείς θα επιλέξουμε περιοχές, στις οποίες η εφαρμοζόμενη πρακτική, του ποιοτικού ελέγχου, (από την τροφή, του γαλακτοπαραγωγικού ζώου μέχρι το ράφι της υπεραγοράς), λειτουργεί με αποτελεσματικό τρόπο.
Έτσι, σε περιοχές, στις οποίες επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, και, σε περιοχές όπου εφαρμόζονται υψηλά πρότυπα ελέγχου ποιότητας, το αλάτι παύει να αποτελεί το βασικό μέσο συντήρησης του τυριού.
Άρα, εμείς ψάχνουμε ανεπτυγμένες ψυχρές χώρες.
Για να δούμε, λοιπόν, το πόσο κοντά πέσαμε στις εκτιμήσεις, τις οποίες, εμείς κάναμε.
Τα 7 λιγότερο αλμυρά τυριά στον κόσμο -Νο 7 – Επεξεργασμένα (processed) τυριά
Τα επεξεργασμένα, διαφέρουν από τα φυσικά τυριά.
Τα τυριά, αυτά, παρασκευάζονται από, την μίξη, ή την άλεση, φυσικών τυριών ή καζεΐνης, με άλατα γαλακτωματοποιητών, σε υψηλή θερμοκρασία, ώστε, να σχηματιστεί ένα ομοιογενές προϊόν.
Τα επεξεργασμένα τυριά έχουν μια περιεκτικότητα σε αλάτι, συνήθως, από, 0.7 έως 1.6 g / 100 g τυριού.
Παρόλα, αυτά, τα τυριά, αυτά, περιέχουν ένα υψηλό επίπεδο νατρίου, το οποίο φτάνει, μέχρι, περίπου, 1500 – 1700 mg νατρίου / 100 g τυριού.
Δείτε: Νάτριο και Τυρί – Πάνε μαζί?
Τα 7 λιγότερο αλμυρά τυριά στον κόσμο – Νο 6 – Τυρί Swiss ”Gruyère” – Τυρί Grevé – Τυρί Comté
Στο Νο 6, μπορούμε να κατατάξουμε μια σειρά, από τυριά, τα οποία περιέχουν από, 0.9 έως 1.1% κ.β., σε αλάτι.
Θα επιλέξουμε 3 αντιπροσωπευτικά είδη τυριών.
Σε αυτά, τα τυριά, ανήκουν η Ελβετική Γραβιέρα (Swiss ”Gruyère”), η οποία αποτελεί τυρί Π.Ο.Π.
Να θυμίσουμε ότι, κατά την παρασκευή του τυριού Ελβετική Γραβιέρα δεν εμπλέκεται η προπιονική ζύμωση.
Έτσι, το τυρί Ελβετική Γραβιέρα είναι ένα ελβετικό τυρί (Swiss cheese), και όχι, ένα τυρί ελβετικού τύπου (Swiss – type cheese).
Δείτε: Το ελβετικό τυρί και το τυρί ελβετικού τύπου
Επίσης, η κατηγορία, αυτή, μπορεί να περιλάβει το γαλλικό τυρί Comté.
Το τυρί Comté αποτελεί (ίσως οριακά) ένα τυρί ελβετικού τύπου, και, επίσης, το τυρί Comté είναι τυρί Π.Ο.Π.
Τέλος, στον κατάλογο, εμείς μπορούμε να προσθέσουμε, και το ελβετικού τύπου τυρί Grevé.
Το τυρί Grevé, το οποίο είναι Σουηδικής προέλευσης, δεν αποτελεί τυρί Π.Ο.Π.
Τα 7 λιγότερο αλμυρά τυριά στον κόσμο – Νο 5 – φρέσκο τυρί Mozzarella
Το τυρί Mozzarella αποτελεί ένα τυρί τύπου pasta-filata με προέλευση από την Ιταλία.
Το τυρί Mozzarella παρασκευάζεται από γάλα βουβάλου.
Η περιεκτικότητα, σε αλάτι, του φρέσκου τυριού Mozzarella κυμαίνεται από 0.7 έως 1.0%.
Τα 7 λιγότερο αλμυρά τυριά στον κόσμο -Νο 4 – Τυρί Emmental
Emmental είναι το όνομα μιας κοιλάδας, στην Ελβετία.
Το ελβετικό τυρί, Π.Ο.Π., Emmentaler είναι, ίσως, το γνωστότερο, ελβετικού τύπου, τυρί, με ιστορία, η οποία ξεκινά, από τον 12ο αιώνα.
Μια μεγάλη ποικιλία, τυριών, ελβετικού τύπου, παράγονται σε πολλές χώρες.
Το τυρί ”Allgäuer Emmentaler”, αποτελεί τυρί Π.Ο.Π., με προέλευση από την Γερμανία.
Το τυρί ”Emmental de Savoie”, είναι τυρί Π.Γ.Ε., με προέλευση, από την Γαλλία.
Επίσης, το τυρί ”Emmental français est-central”, αποτελεί τυρί Π.Γ.Ε., με προέλευση, από την Γαλλία.
Η αλατοπεριεκτικότητα, αυτών, των τυριών, κυμαίνεται από, 0.4 έως 0.7% κ.β.
Εσείς μπορείτε να διαπιστώσετε ότι, η επιθυμητή προπιονική ζύμωση εξασφαλίζεται, τουλάχιστον, από την μικρή συγκέντρωση της αλατοπεριεκτικότητας.
Δείτε: Το τυρί Γραβιέρα, το τυρί Κεφαλογραβιέρα και το τυρί Κεφαλοτύρι
Τα 7 λιγότερο αλμυρά τυριά στον κόσμο – Νο 3 – Τυριά τυρογάλακτος
Στην κατηγορία, αυτή, ανήκουν τα τυριά τυρογάλακτος, όπως, είναι το πολύ γνωστό τυρί Ricotta, και το τυρί Ricotone, αλλά, και το τυρί μυζήθρα, το τυρί ανθότυρος, και το τυρί μανούρι.
Βέβαια, στις περιπτώσεις, των ελληνικών τυριών τυρογάλακτος, προστίθεται μια ποσότητα αλατιού, της τάξης του, περίπου, 1%.
Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες, η προσθήκη αλατιού, σε αυτού, του είσους, τα τυριά, είναι πολύ μικρότερη, της τάξης, του 0.5%.
Ή, υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες, τα διάφορα τυριά Ricotta, διατίθενται χωρίς την προσθήκη άλατος.
Τα 7 λιγότερο αλμυρά τυριά στον κόσμο – Νο 2 – Τυρί Cottage – Τυρί Cream – Τυρί Neufchâtel
Στην κατηγορία, αυτή, ανήκουν μαλακά τυριά, όπως, το τυρί Cottage, το τυρί Cream, το τυρί Neufchâtel, κ.α.
Κατά την παρασκευή, των τυριών, αυτών, προστίθενται πολύ μικρές ποσότητες αλατιού, οι οποίες φθάνουν, μέχρι, την μέγιστη ποσότητα του 1%.
Βέβαια, τα τυριά, αυτά, μπορεί να παρασκευάζονται, και, χωρίς, την οποιαδήποτε προσθήκη άλατος.
Συνήθως, πάντως, αυτά, τα τυριά, περιέχουν αλάτι, σε ποσοστό από 0.15 έως 0.8%.
Τα 7 λιγότερο αλμυρά τυριά στον κόσμο – Νο 1 – Τυρί Quarg – Τυρί Marscarpone – Τυρί Fromage frais (?)
Στην κατηγορία, αυτή, ανήκουν διάφορα μαλακά αλειφόμενα τυριά, όπως, είναι το τυρί Quarg, το τυρί Marscarpone, το τυρί Fromage frais (?), τα οποία χρησιμοποιούνται, εν πολλοίς, και στην ζαχαροπλαστική.
Συνήθως, αυτά, τα τυριά, παρασκευάζονται, χωρίς να γίνει καμμία προσθήκη άλατος.
Έτσι, ανάλογα με το είδος, του γάλακτος, το οποίο χρησιμοποιήθηκε, καθώς, και το ποσοστό της κρέμας, τα τυριά αυτά μπορεί να περιέχουν, από 0.15 έως 0.4% αλάτι.
Να θυμίσουμε, ότι, το ίδιο, το γάλα, περιέχει ιόντα Na+ και Cl– (περίπου 50 και 95 mg/100 ml γάλακτος, αντίστοιχα).
Άρα, γαλακτοκομικό προϊόν, με 0% σε αλάτι δεν υπάρχει.
Επίσης, η περιεκτικότητα, σε νάτριο, του πρόβειου γάλακτος, είναι μικρότερη, από αυτήν, του αίγειου, ή του αγελαδινού.
Τα 7 λιγότερο αλμυρά τυριά στον κόσμο – Όταν, εμάς, μάς χαλάνε την σειρά
Ένας 3ος παράγοντας, ο οποίος θα καθορίσει, το σε ποιες χώρες, συναντούμε, τα περισσότερο ανάλατα τυριά, είναι, και, το πόσο θέλει να αποφύγει, ο ίδιος, ο καταναλωτής, το αλάτι.
Στις δυτικές κοινωνίες, η αλόγιστη κατανάλωση άλατος (νατρίου), δημιουργεί νέες τάσεις, και ανάγκες.
Έτσι, οδηγεί τους παρασκευαστές γαλακτοκομικών, στην δημιουργία προϊόντων, με χαμηλή αλατοπεριεκτικότητα, ακόμα, και εις βάρος της γεύσης, ή της διάρκειας ζωής, του προϊόντος.
Συνεπώς, διατίθενται στην αγορά, διάφορες εκδόσεις, του ίδιου τυριού, και,… εμάς, μάς χαλάνε την σειρά.
Δείτε περισσότερα:
Salt in cheese: Physical, chemical and biological aspects. Guinee, T. P. and Fox, P. F. (2004) In: Cheese – Chemistry, Physics and Microbiology. Fox et al. (ed), Academic Press, Amsterdam, Vol. 1, pp. 207-259.
Target salt 2025: A global overview of national programs to encourage the food industry to reduce salt in foods. Webster, J., Trieu, K., Dunford, E., & Hawkes, C. (2014). Nutrients,6(8), 3274–3287.
The impact of salt reduction on cottage cheese cream dressing rheological behavior and consumer acceptance. Fosberg, H., & Joyner, H. S. (2018a). International Dairy Journal, 79, 62–72
Flavor interactions at the sensory level. Keast, R., Daton, P., and Breslin, P. (2004) In: Flavor perception. Taylor, A. and Roberts, D. (ed), Blakwell Publishing, Oxford, pp. 228-255
Facebook Comments