Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Ποιά είναι η αξία του γιαουρτιού

αξία του γιαουρτιού
Featured Video Play Icon

Δείτε την πραγματική θρεπτική αξία του γιαουρτιού – Τί θα πρέπει εγώ να ξέρω για τα επιδόρπια του γιαουρτιού

Ποιά είναι πραγματικά η αξία του γιαουρτιού – Τί είδος γιαούρτι να διαλέξω?

Πολλοί, καταναλωτές, στέκονται, μπροστά, από τα ράφια, των γαλακτοκομικών προϊόντων, προσπαθώντας να επιλέξουν, το κατάλληλο γιαούρτι.

Τί είδους γιαούρτι προτιμούν οι καταναλωτές?

Ποιά είναι η αξία του γιαουρτιού
Στα ράφια των γαλακτοκομικών υπάρχουν πολλά είδη γιαουρτιού ή ”γιαουρτιού”. Τα επιδόρπια του γιαουρτιού έχουν υποβληθεί σε υψηλή θερμική επεξεργασία με αποτέλεσμα οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί να είναι θανατωμένοι. Επίσης, πολλά από τα επιδόρπια του γιαουρτιού περιέχουν ζάχαρη και συντηρητικά. Ποιό, είδος γιαουρτιού εγώ θα πρέπει να επιλέξω?

Αυτοί, οι καταναλωτές θέλουν κάτι οικονομικό, ή, κάτι γευστικό?

Αυτοί, οι καταναλωτές ψάχνουν κάτι, με εντυπωσιακή συσκευασία,  ή, μήπως, κάτι με υψηλή θρεπτική αξία?

Η αξία του γιαουρτιού

Πολλοί, από εμάς, θεωρούμε ότι, η αξία του γιαουρτιού περιορίζεται, στις πρωτεΐνες, στο ασβέστιο, ή στις βιταμίνες, τις οποίες, αυτό, το γιαούρτι περιέχει.

Ποιά είναι η αξία του γιαουρτιού
Η δημιουργία του γιαουρτιού οφείλεται στην ζύμωση του γάλακτος από δύο είδη θερμόφιλων οξυγαλακτικών βακτηρίων. Το 1ο είδος είναι Lactobacillus bulgaricus και το 2ο είδος είναι Streptococcus thermophillus.

Όμως,  η  δύναμη, του γιαουρτιού βρίσκεται στην προβιοτική δράση του.

Το γιαούρτι περιέχει δύο ευεργετικά οξυγαλακτικά βακτήρια.

Δείτε: Γιαούρτι – Δύο αρχαίοι πιστοί φίλοι του ανθρώπου

Όταν, καταναλώνουμε γιαούρτι, αυτά, τα βακτήρια εγκαθίστανται στο εντερικό μας σύστημα.

Γιατί το γιαούρτι ενδείκνυται για όσους έχουν Δυσανεξία στην Λακτόζη? Τί το ιδιαίτερο έχουν τα δύο είδη των βακτηρίων του γιαουρτιού? Αυτά τα δύο είδη χρησιμοποιούν το σύστημα lactose permease. Εδώ απεικονίζεται ο τρόπος εισόδου της λακτόζης στο κύτταρο με το σύστημα lactose permease. Η διάσπαση της λακτόζης γίνεται μέσα στο κύτταρο από το ένζυμο λακτάση (β-γαλακτοσιδάση). Η καταστροφή των κυττάρων των βακτηρίων στο στομάχι θα απελευθερώσει την λακτάση στο γαστροεντερικό σύστημα του ανθρώπου. Αυτή η β-γαλακτοσιδάση, η λακτάση δηλαδή, θα αρχίσει μέσα στο λεπτό έντερο να διασπά την λακτόζη του γιαουρτιού. Συνεπώς, εμείς μπορεί να μην έχουμε την ικανότητα να παράγουμε το ένζυμο της λακτάσης, σε επαρκείς ποσότητες, αλλά! Αυτό το ένζυμο μάς προσφέρεται, τώρα, από τα βακτήρια του γιαουρτιού. 

Με τον τρόπο, αυτό, τα βακτήρια, αυτά, παρεμποδίζουν, την ανάπτυξη, παθογόνων μικροοργανισμών.

Τί γίνεται με τις τροφές πού έχουν υποβληθεί σε υψηλή θερμική επεξεργασία? – Δείτε την αξία του γιαουρτιού!

Τροφές, όπως, η πίτσα, το τοστ, το ψημένο κρέας, οι τηγανιτές πατάτες, το ψωμί, κ.α., κατά την παρασκευή τους, έχουν υποβληθεί σε υψηλή θερμική επεξεργασία.

Αυτή, η υψηλή θερμική επεξεργασία κατέστρεψε, τους όποιους, ωφέλμους μικροοργανισμούς περιείχαν, αυτές, οι τροφές.

Ποιά είναι η αξία του γιαουρτιού
Η σπιτική χωριάτικη πίτα αποτελεί μια θρεπτική τροφή. Παρόλα αυτά, αυτή, η πίτα είναι ”νεκρή”. Γιαυτό, εμείς συνδυάζουμε, την κατανάλωση, αυτής, της πίτας, με την κατανάλωση τροφών, οι οποίες περιέχουν ωφέλιμους μικροοργανισμούς. Επίσης! Το γιαούρτι δεν περιέχει φυτικές ίνες. Μια σπιτική χωριάτικη πίτα περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτικών ινώνκαι έτσι μπορεί να συνδυαστεί άριστα με ένα γιαούρτι. 

Έτσι, λοιπόν, οι τροφές, αυτές, είναι, τώρα, ”νεκρές”.

Το γιαούρτι μας περιέχει, πάνω από, 10 εκατομμύρια ωφέλιμα βακτήρια, ανά γρ.

Έτσι, λοιπόν, εμείς θα πρέπει να καταναλώνουμε, αυτές, τις τροφές, μαζί με γιαούρτι.

Δείτε: Γιαούρτι, σπιτική χωριάτικη πίτα και φυσική άσκηση – Να η συνταγή για ευεξία και μακροβιότητα!

Η σύνθεση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη του επιπέδου της Υγείας του ατόμου. Εμείς επιζητούμε την εγκατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερων βακτηρίων τα οποία θα έχουν ευεργετική επίδραση στην λειτουργία του εντερικού συστήματος. Με ποιό τρόπο θα το πετύχω αυτό?
Ποιά είναι μια επιπλέον αξία του γιαουρτιού? Αποφεύγω την κατανάλωση αεριούχων αναψυκτικών!

Γενικά, υπάρχει η εντύπωση ότι, τρόφιμα τα οποία έχουν υποστεί υψηλή θερμική επεξεργασία, πρέπει να καταναλώνονται, παράλληλα, με αεριούχα αναψυκτικά.

Τα αεριούχα αναψυκτικά, περιέχουν, διοξείδιο του άνθρακα, έχουν χαμηλή τιμή pH, και βοηθούν την χώνεψη.

Παρόλα, αυτά, πολλοί, από εμάς, θέλουμε να  αποφύγουμε, αυτά, τα αεριούχα αναψυκτικά.

Με ποιό τρόπο εσείς θα ξεφορτωθείτε τα αεριούχα αναψυκτικά? Απλά καταναλώστε την πίτσα, το τοστ, το ψημένο κρέας,  τις τηγανιτές πατάτες, με ένα υψηλής οξύτητας γιαούρτι! Θυμηθείτε ότι η κατανάλωση των αναψυκτικών καθώς και άλλων ΄΄ενεργειακών΄΄ ποτών θα έχει μια εξαιρετικά αρνητική επίδραση στην υγεία σας. 

Το γιαούρτι, το οποίο χαρακτηρίζεται, από υψηλή τιμή οξύτητας, αποτελεί την λύση.

Απλά, δοκιμάστε, όλα, εκείνα, τα τρόφιμα, τα οποία σας δημιουργούν, την τάση, για αεριούχα αναψυκτικά, με, ένα ισχυρώς, όξινο γιαούρτι.

Ειδικά, όσοι, από εσάς έχετε εθιστεί, στα αεριούχα αναψυκτικά, μην περιμένετε άλλο.

Προσέξτε τον εαυτό σας.

Κάντε την αλλαγή, και πείτε ΝΑΙ στο γιαούρτι.

Δείτε το βίντεο: Ζυμωμένα τρόφιμα και Μικροβιακή Χλωρίδα του Εντέρου – Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε

Φτιάξτε το δικό σας γιαούρτι

Φτιάξτε, τώρα, το τέλειο δικό σας γιαούρτι!

Δείτε: Φτιάχνω γιαούρτι με ομογενοποιημένο γάλα στο σπίτι

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Δείτε περισσότερα:

Yogurt as probiotic carrier food. Lourens-Hattingh, A., &Viljoen, B. C. (2001). International Dairy Journal, 11(1), 1-17.

The nutrition and health benefits of yoghurt. Mckinley, M. C. (2005). International journal of dairy technology, 58(1), 1-12.

Intestinal microflora: The role of yogurt in the equilibrium of the gut ecosystem.  Bianchi-Salvadori, B., 1986. Int. J. Immunother., 11: 9-18.

Potentiality of probiotic yoghurt as a functional food – a review. Sarkar, S. (2019). Nutrition & Food Science, Vol. 49 No. 2, pp. 182-202.

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.