Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Ποιά είναι τα οφέλη του ποτού Κομπούτσα – Κομπούχα?

πρωτοσέλιδο - Ποιά είναι τα οφέλη του ποτού Κομπούτσα – Κομπούχα?

Υπάρχουν οφέλη για την υγεία από το ποτό Κομπούτσα – Κομπούχα (kombucha)? Ποιές είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες του ποτού Κομπούτσα? Μπορεί η Κομπούχα να δράσει ως ένα προβιοτικό ρόφημα?

Οφέλη για την υγεία από το ποτό Κομπούτσα – Κομπούχα (kombucha)? Τί είναι το τσάι Κομπούχα?
Ποιά είναι τα οφέλη του ποτού Κομπούτσα – Κομπούχα?
Εκτός από το ”παραδοσιακό” τσάι, εγώ μπορώ να χρησιμοποιήσω πληθώρα συστατικών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως μέσο ζύμωσης. Μπορώ να χρησιμοποιήσω χυμούς φρούτων κρασί, μπύρα, κ.α.

Το τσάι Κομπούτσα – Κομπούχα είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές και υγιεινό ζυμωμένο ποτό.

Το ποτό, αυτό, είναι, ελαφρώς, αφρώδες, μη (ή πολύ ελαφρώς) αλκοολούχο, και έχει μια όξινη γεύση, αλλά, ενίοτε, και μια ήπια γλυκιά γεύση.

Το τσάι Κομπούτσα – Κομπούχα προκύπτει μετά από την ζύμωση του ροφήματος τσάι (στο οποίο έχει προστεθεί σάκχαρη), από πληθώρα μικροοργανισμών.

Δείτε: Τί είναι το τσάι Κομπούτσα – Κομπούχα (Kombucha)?

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι προβιοτικές αλλά και οι θεραπευτικές ιδιότητες ενός τροφίμου θα καθοριστούν από όλα εκείνα τα ξεχωριστά δραστικά συστατικά τα οποία αυτό το τρόφιμο περιέχει.

Ποιά τέτοια συστατικά, τα οποία περιέχονται σε ένα Κομπούτσα – Κομπούχα, μπορούν εμάς να μάς αποφέρουν οφέλη?

Τέτοια πιθανά συστατικά μπορεί να είναι:

Το τσάι Κομπούτσα περιέχει μικροοργανισμούς, οι οποίοι απελευθερώνουν διάφορα ένζυμα. Ορισμένα από αυτά τα ένζυμα θα διασπάσουν σύνθετες ενώσεις του τσαγιού. Οι ενώσεις, οι οποίες θα προκύψουν μετά την διάσπαση μπορεί να αποτελούν βιοδραστικά συστατικά. Βλέπουμε, λοιπόν, ένα μικρό δείγμα της συνεισφοράς των μικροοργανισμών της Κομπούχα.

—1. Συστατικά του εκχυλίσματος του τσαγιού ή γενικότερα του εκάστοτε μέσου ζύμωσης (εκχύλισμα βοτάνων, χυμοί φρούτων, κ.α.), καθώς και οι παράγωγες ενώσεις, αυτών, των συστατικών.

Τί σημαίνει παράγωγες ενώσεις?

Για παράδειγμα, το εκχύλισμα του τσαγιού περιέχει πρωτεΐνες.

Οι μικροοργανισμοί της Κομπούχας απελευθερώνουν πρωτεολυτικά ένζυμα, τα οποία διασπούν, αυτές, τις πρωτεΐνες σε αμινοξέα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο βαθμός και η έκταση, αυτής, της αποικοδόμησης, των πρωτεϊνών είναι τόσο μεγάλη, ώστε το παραγόμενο προϊόν περιέχει όλα τα αμινοξέα!

—2. Προϊόντα, του μεταβολισμού, τα οποία παράγονται από την δράση των μικροοργανισμών στο ποτό Κομπούτσα.

Μέσα στο ποτό Κομπούχα υπάρχουν πολλές δεκάδες είδη μικροοργανισμών.

Αυτοί, οι μικροοργανισμοί, εμπλέκονται σε σύνθετες ζυμώσεις και παράγουν πληθώρα ενώσεων.

Δείτε: Ζυμώσεις στο τσάι Κομπούτσα – Κομπούχα (Kombucha) – Τί θα πρέπει να ξέρω?

Το τσάι Κομπούτσα περιέχει αμινοξέα, ανιόντα, βιταμίνες, μέταλλα, πολυφαινόλες, πτητικές αρωματικές ενώσεις, αλλά και μικροοργανισμούς. Επίσης, αυτό, το ρόφημα περιέχει ένα βιοφίλμ σελουλόζης, το οποίο είναι πλούσιο σε ίνες. Το τσάι Κομπούχα αποτελεί μια επιλογή για όσους επιζητούν μια υγιεινή διατροφή, καθώς, τα οφέλη από την κατανάλωση αυτού, του ροφήματος είναι πάρα πολλά!

Πολλές από τις ενώσεις αυτές έχουν τόσο προβιοτική όσο και θεραπευτική δράση.

—3. Οι ίδιοι οι μικροοργανισμοί της Κομπούχα.

Πράγματι, υπάρχουν αρκετοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι μπορούν και εγκαθίστανται στο γαστροεντερικό σύστημα του ανθρώπινου σώματος.

Εκεί, οι μικροοργανισμοί, αυτοί, δημιουργούν ένα πλήρως αφιλόξενο περιβάλλον (για παράδειγμα, αυτοί, οι μικροοργανισμοί παράγουν βακτηριοσίνες), και παρεμποδίζουν την ανάπτυξη άλλων παθογόνων μικροοργανισμών.

Βιοδραστικά συστατικά στο ποτό Κομπούχα

Το ρόφημα Κομπούχα περιέχει βιοδραστικά συστατικά.

Δείτε: Βιοδραστικά συστατικά στο τσάι Κομπούτσα – Κομπούχα (Kombucha)

Για παράδειγμα, ένα τέτοιο συστατικό είναι και το γλυκουρονικό οξύ.

Αυτό το οξύ μπορεί να μετατραπεί σε γλυκοζαμίνη και θειική χονδροϊτίνη.

Αυτές, οι δύο ουσίες σχετίζονται με το κολλαγόνο καθώς, επίσης το υγρό, το οποίο δρα ως λιπαντικό στις αρθρώσεις.

Πού μπορεί το ποτό Κομπούτσα – Κομπούχα να αποφέρει οφέλη?
Αυτό είναι το σκόμπι [SCOBY – Symbiotic Culture (ή Community) Of Bacteria and Yeasts] της κομπούτσα. Οι μικροοργανισμοί πολυμερίζουν την γλυκόζη και παράγουν σελουλόζη και ημι-σελουλόζη. Η σελουλόζη, η οποία βρίσκεται στο σκόμπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ένα φυσικό καλλυντικό προωθώντας την αναγέννηση των κυττάρων.

Είναι ευρέως γνωστή η αντιοξειδωτική δράση της Κομπούχα.

Έρευνες έδειξαν ότι αυτό, το ποτό ρυθμίζει τον μεταβολισμό, μπορεί να προωθήσει την απώλεια του περιττού βάρους, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, και να περιορίσει τον κίνδυνο εκδήλωσης του καρκίνου.

Το ρόφημα Κομπούχα θεωρείται ότι βοηθά στην χώνεψη, ανακουφίζει από την αρθρίτιδα, και προφυλάσσει από τις μικροβιακές μολύνσεις.

Επίσης, η Κομπούτσα καταπολεμά το στρες, την αυπνία, και ανακουφίζει από τις αιμορροΐδες.

Μελέτες έδειξαν ότι αυτό, το ρόφημα έχει μια θετική επίδραση στην μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης.

Επιπλέον, η Κομπούχα απομακρύνει τις τοξίνες και δρα ως προβιοτικό βοηθώντας στην εγκατάσταση μιας ευεργετικής μικροχλωρίδας.

Αυτό, το ρόφημα έχει την ικανότητα να βελτιώνει την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών.

Έρευνες έδειξαν ότι η Κομπούχα ανακουφίζει από πονοκεφάλους, και αποτρέπει την δημιουργία λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης.

Επιπροσθέτως, το ρόφημα Κομπούτσα έχει θετική επίδραση στην βελτίωση της όρασης, στην αναγέννηση των κυττάρων, στην αποκατάσταση μετά από βρογχίτιδα και από άσθμα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

Δείτε περισσότερα:

A review on health benefits of kombucha nutritional compounds and metabolites. Leal, Jessica & Suárez, Lucía & Jayabalan, Rasu & Huerta, Joselina & Escalante-Aburto, Anayansi. (2018). CyTA – Journal of Food. 16.

Kombucha: A promising functional beverage prepared from tea. Chakravorty, S.; Bhattacharya, S.; Bhattacharya, D.; Sarkar, S.; Gachhui, R. In: Nonalcoholic Beverages.  Grumezescu, A.M., Holban, A.M., Eds.; Woodhead Publishing: Sawston, UK, 2019; pp. 285–327.

The evaluation of chemical, antioxidant, antimicrobial and sensory properties of kombucha tea beverage. Ivanišová, E.; Menhartová, K.; Terentjeva, M.; Harangozo, L.; Kántor, A.; Kacaniová, M. J. Food Sci. Technol. 2020, 57, 1840–1846

Effects of probiotics, prebiotics, and synbiotics on human health. Markowiak P, Śliżewska K. Nutrients. 2017;9(9):1-30.

 

 

 

 

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.