Δημοσιεύθηκε την 1 σχόλιο

Λακτόφιλοι και Λακτόφοβοι – Η διαίρεση του κόσμου με βάση το γάλα

πρωτοσέλιδο - Λακτόφιλοι και Λακτόφοβοι – Η διαίρεση του κόσμου με βάση το γάλα

Λακτόφιλοι και Λακτόφοβοι πληθυσμοί, δείτε το πώς έγινε η διαίρεση του κόσμου με βάση το γάλα

Λακτόφιλοι και Λακτόφοβοι – Η διαίρεση του κόσμου με βάση το γάλα – Τί σχέση είχαν με το γάλα οι πληθυσμοί σε Αμερική, Αυστραλία, Ωκεανία
Η παραγωγή, του γάλακτος, και η παρασκευή των γαλακτοκομικών επικράτησε μόνο σε ορισμένες περιοχές του αρχαίου κόσμου.

Πριν από την περίοδο της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας, ουσιαστικά, δεν υπήρχαν οικόσιτα γαλακτοπαραγωγικά ζώα, μεταξύ, των ιθαγενών πληθυσμών, στην Αμερική, στην Αυστραλία, στην Ωκεανία.

Σίγουρα, λοιπόν, δεν υπήρχε και, η οποιαδήποτε αντίστοιχη κουλτούρα και παράδοση, η οποία να σχετιζόταν με την εκτροφή, και την άμελξη των γαλακτοπαραγωγικών ζώων.

Πράγματι, όσο και εάν αναζητήσει, κανείς δεν μπορεί να βρει, ήθη και έθιμα, τα οποία να συνδέουν εκείνους, τους πληθυσμούς, τόσο, με την γαλακτοπαραγωγική διαδικασία, όσο, και με την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Είναι γεγονός, ότι, στην Κεντρική και στην Νότια Αμερική, τα πρώτα γαλακτοπαραγωγικά ζώα, τα έφεραν Ισπανοί κονκισταδόρες (conquistadores), την Εποχή των Ανακαλύψεων.

Οι αυτόχθονες πληθυσμοί, με την πάροδο των αιώνων, απλά, αρκέστηκαν,  στην δημιουργία, των ”απλούστερων” και ”ευκολοτέρων”, παρασκευαστικά, τύπων τυριών.

Δείτε: Φτιάχνω στο σπίτι Queso Fresco ή Queso Blanco – Το πιό εύκολο τυρί του κόσμου

Λακτόφιλοι και Λακτόφοβοι – Η διαίρεση του κόσμου με βάση το γάλα

Τί σχέση είχαν με το γάλα οι πληθυσμοί σε Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Λακτόφιλοι και Λακτόφοβοι – Η διαίρεση του κόσμου με βάση το γάλα
Στις στέπες τις Κεντρικής Ασίας υπήρχε παράδοση στην παραγωγή, κυρίως, των ζυμωμένων γαλάτων. Οι Μογγόλοι κατακτητές ”επέβαλλαν” αυτές τις διατροφικές συνήθειες και στους Κινέζους.

Στην ανατολική και στην νοτιοανατολική Ασία, η χρήση οικόσιτων ζώων, για την γαλακτοπαραγωγή, ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.

Εξαίρεση αποτελούν το Θιβέτ και η Μογγολία.

Στις περιοχές, αυτές, η παραγωγή του γάλακτος, έπαιξε σημαντικό ρόλο, στις διατροφικές συνήθειες, των λαών, αυτών.

”Διατροφικός Ιμπεριαλισμός”

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου της Κίνας από τη Μογγολία, [12ος – 14ος αιώνας], υπήρχε κάποια παρουσία, των γαλακτοκομικών προϊόντων, στις διατροφικές επιλογές των Κινέζων.

Όμως, στη συνέχεια, η κατανάλωση, των γαλακτοκομικών προϊόντων, σε αυτήν, την περιοχή, της Νότειο Ανατολικής Ασίας εκμηδενίστηκε.

Λακτόφιλοι και Λακτόφοβοι – Η διαίρεση του κόσμου με βάση το γάλα

Τί σχέση είχαν με το γάλα, οι πληθυσμοί στην Υποσαχάρια Αφρική
Αμπορίτζινες (Aborigines) στην Αυστραλία. Και όμως! Εικόνες σαν και αυτήν, εμάς μπορούν να μάς μπερδέψουν. Οι αυτόχθονες σε πολλά μέρη του κόσμου, δεν ήξεραν τίποτα για το γάλα! 

Στην υποσαχάρια Αφρική υπήρχαν ευδιάκριτες πολιτιστικές, και διατροφικές διαφορές, μεταξύ, των κτηνοτρόφων και των αγροτών.

Η διατροφή, των κτηνοτρόφων, βασίζονταν, σε μεγάλο βαθμό, στα γαλακτοπαραγωγικά ζώα, τα οποία, οι ίδιοι διατηρούσαν.

Σε αντίθεση, οι αγροτικοί πληθυσμοί έκαναν μικρή ή, και, καθόλου, χρήση των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Μαζί με το Ευαγγέλιο διαδώστε και το γάλα!

Η ευρωπαϊκή γαλακτοκομική παράδοση ”κατάκτησε” τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Οι περιοχές, αυτές, ξεχωρίζουν στην σημερινή παγκόσμια κατανομή, της διαθεσιμότητας, του γάλακτος.

Λακτόφιλοι και Λακτόφοβοι – Η διαίρεση του κόσμου με βάση το γάλα

On the origin of species ή Όμοιος ομοίω αεί πελάζει
Λακτόφιλοι και Λακτόφοβοι – Η διαίρεση του κόσμου με βάση το γάλα
The Milkmaid (Ολλανδικά: De Melkmeid ή Het Melkmeisje). Το αριστούργημα του Johannes Vermeer, (1658). Πάμπολλοι τέτοιοι πίνακες φανερώνουν τη σχέση των Ευρωπαίων με το γάλα.

Από την αρχαιότητα, έως σήμερα, διακρίνουμε πληθυσμούς, οι οποίοι, συστηματικά, ασχολούντο με την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η κατανάλωση, δε, αυτών, των γαλακτοκομικών προϊόντων, δεν αποτελεί μόνον μια σταθερή, και κύρια, διατροφική συνήθεια, αλλά, επίσης, αποτελεί και συνειδητή επιλογή, αυτών, των πληθυσμών.

Μετά, την βιομηχανική επανάσταση, (18ος – 19ος αιώνας), ένα τμήμα, από αυτούς, τους πληθυσμούς άλλαξε επαγγελματική δραστηριότητα.

Πολλοί άνθρωποι παράτησαν την εκτροφή των γαλακτοπαραγωγικών ζώων.

Πολλοί, επίσης, εγκατέλειψαν την διαδικασία παραγωγής, και μεταποίησης του γάλακτος.

΄Ομως, αυτά, τα τμήματα, του πληθυσμού συνέχισαν, σταθερά, να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σήμερα, σε εκβιομηχανισμένες πόλεις, διαβιούν εκατομμύρια άνθρωποι, χωρίς, να υπάρχει η γνώση, του τί σχέση, είχαν με το γάλα, οι μακρινοί τους πρόγονοι.

Σίγουρα, η δυνατότητα, αυτών, των ανθρώπων, να διασπούν τη λακτόζη, του γάλακτος, καθόλη, την διάρκεια της ζωής τους, (ακόμα και κατά την 3η ηλικία), σηματοδοτεί την καταγωγή τους.

Το γάλα, εμάς μάς φέρνει πιο κοντά

Το εντυπωσιακό είναι ότι, στο παρελθόν, υπήρξε γεωγραφική επικάλυψη, μεταξύ, αυτών, των γαλακτόφιλων πληθυσμών.

Φαίνεται ότι, κάποιος τρόπος συνεννόησης και επικοινωνίας αναπτύχθηκε, μεταξύ, αυτών, των γαλακτόφιλων πληθυσμών.

Λακτόφιλοι και Λακτόφοβοι – Η διαίρεση του κόσμου με βάση το γάλα

Λακτόφιλοι (lactophiles) και Λακτόφοβοι (lactophobes)
Λακτόφιλοι και Λακτόφοβοι – Η διαίρεση του κόσμου με βάση το γάλα
Οι ιθαγενείς πληθυσμοί της Βορείου Αμερικής δεν έτρεφαν γαλακτοπαραγωγικά ζώα και δεν κατανάλωναν γάλα ή γαλακτοκομικά.

Ο ανθρωπολόγος Marvin Harris, στο ευρέως διαδεδομένο σύνολο δοκιμίων του, ”Good to Eat: Riddles of Food and Culture” (1985), ήταν τόσο εντυπωσιασμένος, από αυτή, τη διαφοροποίηση, ώστε, υποστήριξε την άποψη, για την ταξινόμηση των ανθρώπινων κοινωνιών σε:

”Λακτόφιλους”, (lactophiles) και ”Λακτόφοβους”, (lactophobes).

Για τον Harris, η προτίμησή, ή η απόρριψη, του γάλακτος ως τροφή, αποτέλεσε ισχυρό δείκτη πολιτιστικής διάκρισης, με τους λακτόφιλους να αποτελούν μια ξεχωριστή μειονότητα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, οι Λακτόφιλοι έθεσαν υψηλή πολιτιστική αξία στο γάλα.

Οι Λακτόφιλοι παρουσίασαν, δε, σε υψηλό βαθμό, εκείνη, την γενετική μετάλλαξη, η οποία επέτρεπε την πέψη, της λακτόζης, του γάλακτος, καθόλη, την διάρκεια της ζωής τους.

Δείτε: Η λακτόζη, η λακτάση, το γάλα και η μετάλλαξη

Ύμνοι και Περιφρόνηση

Οι Λακτοφιλικές κοινωνίες ύμνησαν το γάλα ως “τέλεια τροφή της φύσης”, ενώ οι Λακτόφοβοι το περιφρόνησαν.

Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι πληθυσμοί, οι οποίοι κατανάλωναν γάλα στο παρελθόν, μπόρεσαν και επιβλήθηκαν, διότι με το γάλα, αυτοί, οι πληθυσμοί προσέφεραν  στον εαυτό τους  ένα επιπλέον καίριο διατροφικό συστατικό το οποίο έλειπε από τους υπολοίπους πληθυσμούς. Αυτό, το συστατικό, βοήθησε, στην ανάπτυξη, αυτών, των πληθυσμών.

Όπως έγραψε ο Harris,

”Οι Κινέζοι και άλλοι λαοί της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας δεν περιορίζονται απλώς στο να έχουν μια αποστροφή για το γάλα. Το απεχθάνονται έντονα.

Αντιδρούν στην προοπτική να γευτούν ένα ωραίο, κρύο ποτήρι γάλακτος, όπως και οι Δυτικοί θα μπορούσαν να αντιδράσουν στην προοπτική ενός ωραίου, κρύου ποτηριού σάλιου αγελάδας.

Όπως και οι περισσότεροι από τη γενιά μου,  μεγάλωσα πιστεύοντας ότι το γάλα είναι ένα ελιξίριο.

Ένα όμορφο λευκό υγρό ΄΄μάννα΄΄. Προικισμένο με την ικανότητα να φυτρώσει τρίχες σε αντρικά στήθη και να δώσει ροδαλό χρώμα και κρεμώδη παρουσιαστικό στα πρόσωπα των γυναικών.

Σε τι σοκ βρέθηκα όταν είδα άλλους να το θεωρούν ως μια άσχημη και με δυσάρεστη οσμή, αδενική έκκριση που κανένας ενήλικας, ο οποίος σέβεται τον εαυτό του, δεν θα ήθελε να καταναλώσει”.

Marvin Harris, ”Good to Eat: Riddles of Food and Culture” (1985)

΄΄The Chinese and other eastern and Southeast Asian peoples do not merely have an aversion to the use of milk, they loathe it intensely, reacting to the prospect of gulping down a nice, cold glass of the stuff much as Westerners might react to the prospect of a nice, cold glass of cow saliva. Like most of my generation I grew up believing that milk is an elixir, a beautiful white liquid manna endowed with the capacity to put hair on manly chests and peaches and cream on women’s faces. What a shock to find others regarding it as an ugly- looking, foul- smelling glandular secretion that no self- respecting adult would want to swallow.΄΄

Για να δείτε την κατά κεφαλή κατανάλωση του γάλακτος σε όλο τον κόσμο από το 1961 έως 2013 πατήστε ΕΔΩ.

Δείτε περισσότερα:

Good to Eat: Riddles of Food and Culture. Harris, Marvin. 1985. London: Allen and Unwin.

Milk: Its Remarkable Contribution to Human Health and Well-Being. Patton, Stuart. 2004 New Brunswick, NJ: Transaction.

A History of Food. Toussaint-Samat, Maguelonne. 1992. Cambridge, MA : Blackwell Reference.

Food and Evolution: Toward a Theory of Human Food Habits. Harris M, Ross EB, eds. 1987. Phila.: Temple Univ. Press

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.