Πού οφείλετε η κίτρινη απόχρωση στο αγελαδινό γάλα? Ποιός είναι ο ρόλος των καροτενοειδών στο αγελαδινό γάλα
Πού οφείλετε η κίτρινη απόχρωση στο αγελαδινό γάλα? Τα καροτενοειδή καθορίζουν το χρώμα σε πολλά τρόφιμα
Τα καροτενοειδή είναι λιποδιαλυτές ενδογενείς χρωστικές.
Αυτές, οι χρωστικές υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα.
Τα καροτενοειδή λόγω του συζευγμένου διπλού δεσμού, απορροφούν το υπεριώδες και το ορατό φως, αποκτώντας χρώματα, τα οποία κυμαίνονται από το κίτρινο έως το κόκκινο.
Δείτε: Τί χρώμα νομίζετε ότι έχει το γάλα?
Τα καροτενοειδή είναι υπεύθυνα για τον χρωματισμό πολλών τροφίμων (π.χ., καρότα, κολοκύθια, πιπεριές, καλαμπόκι).
Τα καροτενοειδή βρίσκονται, επίσης, στα φύλλα των φυτών.
Στα φύλλα, των φυτών, το χρώμα, των καροτενοειδών, ”καλύπτεται” από το πράσινο χρώμα της χλωροφύλλης.
Επιπλέον, ορισμένα ζώα αποθηκεύουν καροτενοειδή στους ιστούς τους, ώστε, αυτά, τα καροτενοειδή, να λειτουργήσουν, μελλοντικά, ως πρόδρομοι των βιταμινών Α.
Το χαρακτηριστικό χρώμα, το οποίο έχει ο σολομός, ο αστακός, ο κρόκος αυγού, οφείλεται στα καροτενοειδή.
Πού οφείλετε η κίτρινη απόχρωση στο αγελαδινό γάλα? – Ποιά είναι η αιτία της κίτρινης απόχρωσης των γαλακτοκομικών προϊόντων
Τα καροτενοειδή θα επηρεάσουν το χρώμα, του γάλακτος, των βοοειδών
Τα γαλακτοπαραγωγικά ζώα δεν συνθέτουν τα καροτενοειδή.
Αλλά, τα γαλακτοπαραγωγικά ζώα απορροφούν τα καροτενοειδή, από την φυτική μάζα, την οποία, αυτά, τα ζώα καταναλώνουν.
Τα καροτενοειδή, μέσω της τροφής, μεταφέρονται και εναποτίθενται στο λιπώδη ιστό, των βοοειδών.
Στη συνέχεια, από τον λιπώδη ιστό, τα καροτενοειδή μεταφέρονται, και, στο γάλα, των βοοειδών.
Αποτέλεσμα αυτού, είναι ότι, το λίπος, του γάλακτος, των βοοειδών, αποκτά μια κίτρινη απόχρωση, κυρίως, λόγω της παρουσίας, του β-καροτένιου.
Ακολούθως, το αγελαδινό γάλα, και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία παράγονται από αυτό, το γάλα, να έχουν μια κιτρινωπή απόχρωση.
Γιατί το χρώμα του παραγόμενου γάλακτος διαφέρει, μεταξύ των γαλακτοπαραγωγικών ζώων?
Το άπαχο αγελαδινό γάλα εμφανίζεται περισσότερο λευκό
Τα καροτενοειδή βρίσκονται στο λίπος, (λιποσφαίρια) του γάλακτος.
Η αποκορύφωση του λίπους, του αγελαδινού γάλακτος, έχει ως συνέπεια την απομάκρυνση και των καροτενοειδών από το αγελαδινό γάλα.
Δείτε: Κορυφολόγος γάλακτος – Τί πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι
Συνεπώς, το άπαχο αγελαδινό γάλα εμφανίζεται με ένα περισσότερο λευκό χρώμα.
Τα καροτενοειδή ΔΕΝ θα επηρεάσουν το χρώμα του γάλακτος των βουβαλιών και των αιγοπροβάτων
Αντίθετα οι αίγες, τα πρόβατα, και τα βουβάλια δεν μεταφέρουν τα καροτενοειδή, στο λιπώδη ιστό και στο γάλα, το οποίο παράγουν.
Αποτέλεσμα αυτού, είναι ότι, το γάλα, των βουβαλιών και των αιγοπροβάτων, είναι περισσότερο λευκό, από αυτό, το γάλα των βοοειδών.
Το ίδιο ισχύει και για τα διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Έτσι, γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως, είναι το βούτυρο, και το λευκό τυρί, τα οποία παρασκευάζονται από αιγοπρόβειο ή βουβαλίσιο γάλα είναι περισσότερο λευκά από τα αντίστοιχα προϊόντα, τα οποία παρασκευάζονται με αγελαδινό γάλα.
Η κίτρινη απόχρωση, του γάλακτος, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες
Η ένταση του κίτρινου χρωματισμού, του γάλακτος, εκτός από το είδος του ζώου, εξαρτάται, επίσης, από την φυλή, του ζώου, από το είδος της τροφής του ζώου, καθώς, και από την γαλακτική περίοδο.
Κατά τους θερινούς μήνες τα ζώα καταναλώνουν περισσότερη χλωρά νομή.
Αποτέλεσμα, αυτού, είναι η μεγαλύτερη περιεκτικότητα, του παραγομένου γάλακτος, σε καροτένια.
Ακολούθως, η κίτρινη χροιά, του γάλακτος, θα είναι περισσότερο έντονη.
Γιατί γίνεται η λεύκανση του αγελαδινού γάλακτος?
Ενίοτε, αυτή η λευκοκίτρινη απόχρωση αποτελεί αιτία, λόγω της οποίας, οι καταναλωτές δεν έλκονται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία προέρχονται από αγελαδινό γάλα.
Με ποιό τρόπο, λοιπόν, τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα γίνουν περισσότερο εμπορεύσιμα?
Το ζήτημα, αυτό, αντιμετωπίζεται με την λεύκανση του αγελαδινού γάλακτος.
Δείτε: Πώς θα ”λευκάνω” και πώς θα ”χρωματίσω” το γάλα?
Ποιά είναι η περιεκτικότητα, των καροτενοειδών, στο γάλα και στο βούτυρο?
Γάλα γυναίκας | 0.08 – 0.60 mg / kg |
Γάλα αγελάδας (καλοκαίρι) | 0.10 – 0.50 mg / kg |
Γάλα αγελάδας (χειμώνα) | 0.09 – 0.26 mg / kg |
Πρωτόγαλα αγελάδας | 1.60 – 3.40 mg / kg |
Βούτυρο (καλοκαίρι) | 2.00 – 8.00 mg / kg |
Βούτυρο (χειμώνας) | 3.50 mg / kg |
Βούτυρο (πρόβειο) | 0.2 mg / kg |
Πίνακας 1. Περιεκτικότητα σε καροτενοειδή στα διάφορα είδη γάλακτος
Δείτε περισσότερα:
Carotenoids, ergosterol and tocopherols in fresh and preserved herbage and their transfer to bovine milk fat and adipose tissues: A review. Kalaˇc, P.. J. Agrobiol. 2012, 29, 1–13
Chemical composition and sensory quality of bovine milk as affected by type of forage and proportion of concentrate in the feed ration. Larsen, M.K.; Kidmose, U.; Kristensen, T.; Beaumont, P.; Mortensen, G. J. Sci. Food Agric. 2013, 93, 93–99
Fatty acid, tocopherol and carotenoid content in herbage and milk affected by sward composition and season of grazing. Larsen, M.K.; Fretté, X.C.; Kristensen, T.; Eriksen, J.; Søegaard, K.; Nielsen, J.H. J. Sci. Food Agric. 2012, 92, 2891–2898
Carotenoids for ruminants: From forages to dairy products. Nozière, P.; Graulet, B.; Lucas, A.; Martin, B.; Grolier, P.; Doreau, M. Anim. Feed Sci. Technol. 2006, 131, 418–450.
Facebook Comments