Δημοσιεύθηκε την 1 σχόλιο

Μάθε ποιές είναι οι ευεργετικές επιδράσεις των πρωτεϊνών γάλακτος

πρωτοσέλιδο - Μάθε ποιές είναι οι ευεργετικές επιδράσεις των πρωτεϊνών γάλακτος

Δείτε ποιές είναι οι ευεργετικές επιδράσεις, των πρωτεϊνών, του γάλακτος – Ποιός είναι ο ρόλος, των πρωτεϊνών, του γάλακτος, απέναντι στον καρκίνο, στα μικρόβια, στους ιούς, στην τερηδόνα? Με ποιό τρόπο οι πρωτεΐνες, του γάλακτος, επιδρούν στον έλεγχο γλυκόζης, στην διαχείριση του σωματικού βάρους, στην ρύθμιση της πρόσληψης τροφής, στον μεταβολισμό των μυών, στην υπέρταση?

Αυτές είναι οι ευεργετικές επιδράσεις των πρωτεϊνών του γάλακτος – Οι πρωτεΐνες, του γάλακτος, περιέχουν όλα τα αμινοξέα
Μάθε ποιές είναι οι ευεργετικές επιδράσεις των πρωτεϊνών γάλακτος
Τόσο οι καζεΐνες, όσο και οι οροπρωτεΐνες, χρησιμοποιούνται ως συμπληρώματα διατροφής.

Οι πρωτεΐνες, του γάλακτος, αποτελούνται από διάφορα είδη πρωτεϊνών.

Δείτε: Ποιές είναι οι Μ Ο Ν Α Δ Ι Κ Ε Σ πρωτεΐνες γάλακτος

Η πρωτεΐνη, του αγελαδινού γάλακτος, θεωρείται μια υψηλής ποιότητας ή μια πλήρης πρωτεΐνη, καθώς, αυτή, η πρωτεΐνη περιέχει και τα 9 από τα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.

Τα αμινοξέα, αυτά, είναι:

η Ισολευκίνη, η Λευκίνη, η Λυσίνη, η Μεθιονίνη, η Φαινυλαλανίνη, η Θρεονίνη, η Τρυπτοφάνη, η Βαλίνη και η Ιστιδίνη (ιδιαίτερα για τα βρέφη).

Οι διακλαδισμένες αλυσίδες αμινοξέων (Branched-Chain Amino Acid), οι οποίες περιλαμβάνουν τα αμινοξέα:

ισολευκίνη, λευκίνη και βαλίνη, βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα στις πρωτεΐνες του γάλακτος.

Τα αμινοξέα είναι απαραίτητα
Μάθε ποιές είναι οι ευεργετικές επιδράσεις των πρωτεϊνών γάλακτος
Η επιστημονική κοινότητα μελετά τα εκατοντάδες συστατικά του γάλακτος. Συνεχώς, οι επιστημονικοί ερευνητές ανακαλύπτουν νέες ουσίες, οι οποίες έχουν ευεργετική επίδραση, όχι μόνον, στην σωματική, αλλά, και στην ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Αυτά, τα αμινοξέα, (ειδικά η λευκίνη), βοηθούν στην ελαχιστοποίηση της απώλειας, της μυϊκής μάζας, υπό συνθήκες αυξημένου καταβολισμού, των πρωτεϊνών, και μάλιστα, τα αμινοξέα, αυτά, μπορούν να διεγείρουν τη σύνθεση, των πρωτεϊνών, για τον αναβολισμό των μυών.

Οι πρωτεΐνες, του γάλακτος, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση, ενός διαιτολογίου, το οποίο περιλαμβάνει, και, διάφορες ”φτωχότερες” πρωτεΐνες, οι οποίες προέρχονται από τα δημητριακά ή τα λαχανικά.

Πράγματι, οι πρωτεΐνες, του γάλακτος,  παριέχουν αμινοξέα, τα οποία λείπουν από τις φυτικές πρωτεΐνες.

Η θρεπτική αξία, του μείγματος, της καζεΐνης, και των οροπρωτεϊνών, είναι υψηλότερη όταν, αυτά, οι δύο τύποι πρωτεϊνών συνδυάζονται μεταξύ τους.

Η καζεΐνη περιέχει υψηλές ποσότητες σε τυροσίνη και φαινυλαλανίνη, και η πρωτεΐνη ορού περιέχει υψηλές ποσότητες σε αμινοξέα, τα οποία περιέχουν θείο,  όπως, είναι, η κυστεΐνη και η μεθειονίνη.

Τα αμινοξέα, αυτά, είναι πρόδρομοι της γλουταθειόνης.

Η γλουταθειόνη είναι ένα τριπεπτίδιο με αντιοξειδωτικές, και αντικαρκινικές ιδιότητες, το οποίο μπορεί και διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτές είναι οι ευεργετικές επιδράσεις των πρωτεϊνών του γάλακτος – Οι πρωτεΐνες, του γάλακτος, έχουν υψηλή θρεπτική αξία

Οι πρωτεΐνες του γάλακτος έχουν υψηλή βιολογική αξία, πάνω από 90%.

Το πρωτόγαλα (colostrum) διατίθεται στην αγορά σε λυοφιλιωμένη μορφή. Το πρωτόγαλα χρησιμοποιείται και από αθλητές. Η συγκέντρωση των ανοσογλοβουλινών (Igs) στο πρωτόγαλα των γαλακτοπαραγωγικών ζώων είναι πολύ υψηλή. Το αγελαδινό γάλα περιέχει 0.06% ανοσογλοβουλίνες ενώ το αγελαδινό πρωτόγαλα περιέχει 6%!

Η Βιολογική Αξία ορίζεται ως:

Βιολογική Αξία = Χρησιμοποιούμενο Άζωτο (Ν) / απορροφημένο Άζωτο (Ν)

Η τιμή της ΒΑ για την πρωτεΐνη, του αβγού, ορίζεται ως 100.

Η καζεΐνη, του αγελαδινού γάλακτος, μπορεί να δεσμεύσει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων.

Η καζεΐνη, αποτελεί, έτσι, μια σημαντική θρεπτική πηγή, για την διατροφή του ανθρώπου.

Επίσης, εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, οι πρωτεΐνες του γάλακτος είναι εξαιρετικά εύπεπτες.

Αυτές είναι οι ευεργετικές επιδράσεις, των πρωτεϊνών, του γάλακτος – Οι πρωτεΐνες, του γάλακτος, εμφανίζουν αντικαρκινική δράση

Οι πρωτεΐνες ορού, του γάλακτος, όπως η α-LA, η β-LG, η λακτοφερίνη (LF), η λακτοπεροξιδάση (LP), και οι ανοσογλοβουλίνες (Igs) έχουν αντικαρκινική δράση.

Αυτό, πιθανόν, οφείλεται στην ικανότητα, αυτών, των πρωτεϊνών, να ενισχύουν τα επίπεδα γλουταθειόνης στα κύτταρα.

Η καζεΐνη μπορεί να προστατεύσει, τον ανθρώπινο οργανισμό, από τον καρκίνο, μέσω αναστολής της β-γλυκουρονιδάσης (beta-glucuronidase).

Η καζεΐνη μπορεί, επίσης, να προστατεύσει, τον ανθρώπινο οργανισμό, από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, μέσω της επίδρασης στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, η παρουσία, της καζεΐνης, συνδέεται με την τόνωση, της φαγοκυττάρωσης, και την αύξηση των λεμφοκυττάρων.

Οι αντι-καρκινικές ιδιότητες, της καζεΐνης, μπορεί να συνδέονται και με τη μοριακή δομή της.

Αυτές είναι οι ευεργετικές επιδράσεις, των πρωτεϊνών, του γάλακτος – Αντιμικροβιακές και αντιϊκές επιδράσεις των οροπρωτεϊνών

Οι οροπρωτεΐνες δρουν ανασταλτικά, κατά της ανάπτυξης, των παθογόνων μικροοργανισμών, σε προσβεβλημένα άτομα.

Η υποβολή του γάλακτος σε υψηλή θερμική επεξεργασία, για παράδειγμα, 85°C για 30 λεπτά, ή 90°C για 10 – 12 λεπτά, ή 95°C για 5 λεπτά, έχει ως αποτέλεσμα την αλλοδόμηση, ή την μετουσίωση (denaturation), των οροπρωτεϊνών. Όταν, οι πρωτεΐνες, του ορού,  αλλοδομούνται, τότε, αυτές, οι πρωτεΐνες χάνουν την ικανότητά τους να δρούν ως αντισώματα.

Η λακτοφερίνη, και οι ανοσογλοβουλίνες, αναπτύσσουν βακτηριοκτόνο δράση εναντίον παθογόνων μικροοργανισμών.

Επιπλέον, οι ανοσοσφαιρίνες, οι οποίες προέρχονται από το αγελαδινό γάλα, θα μπορούσαν να προστατεύσουν υγιείς ενήλικες, από μια ενδεχόμενη προσβολή από παθογόνους οργανισμούς.

Οι πρωτεΐνες, του ορού,  όπως, είναι, η λακτοφερίνη, η α-LA, και η β-LG έχουν δείξει ανασταλτική δράση έναντι του HIV-1.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρωτόγαλα, (colostrum), το οποίο περιέχει πολύ υψηλές ποσότητες, αυτών, των οροπρωτεϊνών.

Δείτε: Πρωτόγαλα – Η τροφή των θεών

Αυτές είναι οι ευεργετικές επιδράσεις, των πρωτεϊνών, του γάλακτος – Ο ρόλος των οροπρωτεϊνών στο αίσθημα κορεσμού (satiety), στην πρόσληψη της τροφής και στην απώλεια βάρους

Το αίσθημα, του κορεσμού (satiety), έχει αποδοθεί σε πολλά συστατικά του γάλακτος.

Οι πρωτεΐνες, του γάλακτος, έχουν τη μεγαλύτερη ικανότητα να παρέχουν τέτοια σήματα κορεσμού.

Με τον τρόπο, αυτό, οι οροπρωτεΐνες συμβάλλουν στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ρύθμιση, της πρόσληψης της τροφής, και άρα στην απώλεια του περιττού βάρους.

Αυτές είναι οι ευεργετικές επιδράσεις των πρωτεϊνών, του γάλακτος – Επίδραση της καζεΐνης στα επίπεδα της χοληστερόλης
Δράση των ανοσογλοβουλινών. Τα αντισώματα, αυτά, θεωρούνται και ως συγκολλητικά (agglutinins). Γιατί? Διότι αυτές, οι ανοσογλοβουλίνες, προκαλούν διόγκωση και συγκόλληση (agglutination), των ξένων σωματιδίων, και των κυττάρων, όπως, είναι οι ιοί και τα βακτήρια. Αυτή, η συγκόλληση γίνεται με την προσκόλληση των ανοσογλοβουλινών στους πολυσακχαρίτες, των κυτταρικών τοιχωμάτων, των εχθρικών μικροοργανισμών. 

Η καζεΐνη μπορεί να επιδράσει στην χοληστερόλη, του αίματος, και να προωθήσει την ελάττωση της ολικής χοληστερόλης.

Αυτές είναι οι ευεργετικές επιδράσεις, των πρωτεϊνών, του γάλακτος – Αντιτερηδονική επίδραση, των πρωτεϊνών, του γάλακτος

Οι καζεΐνες,  του γάλακτος, συμβάλουν στην υγεία του στόματος.

Η κ καζεΐνη (κ-CN) μπορεί να προστατεύσει τον ανθρώπινο οργανισμό, από την τερηδόνα, με την μείωση, της δραστικότητας, της γλυκοζυλοτρανσφεράσης.

Το ένζυμο, αυτό, προσκολλάται σε οδοντικές επιφάνειες, και προωθεί την πλάκα, η οποία παράγεται από το βακτήριο, το οποίο ανήκει στο είδος Streptococcus mutans.

Η καζεΐνη, επίσης, μειώνει την προσκόλληση, αυτού, του βακτηρίου, Streptococcus mutans, στις επιφάνειες των δοντιών.

Δείτε: Πώς το τυρί προλαμβάνει την τερηδόνα

Η λακτοφερίνη, του αγελαδινού γάλακτος, αναστέλλει την αλληλεπίδραση, μεταξύ του, πρωτεϊνικού αντιγόνου, του Streptococcus mutans, και της σιελογόνου αγλουτινίνης (agglutinin).

 

Δείτε περισσότερα:

The effect of milk proteins on appetite regulation and diet-induced thermogenesis. Lorenzen, J., Frederiksen, R., Hoppe, C., Hvid, R., Astrup, A, 2012. Eur. J. Clin. Nutr. 66, 622–627.

Casein proteins: structural and functional aspects. Milk proteins–from structure to biological properties and health aspects. Bhat, M. Y., Dar, T. A., and Singh, L. R. InTech, Rijeka, pp. 1-17. 2016.

Ingestion of casein and whey proteins result in muscle anabolism after resistance exercise. Tipton, K.D., Elliott, T.A., Cree, M.G., Wolf, S.E., Sanford, A.P., Wolfe, R.R., 2004. Med. Sci. Sports. Exerc. 36, 2073–2081.

Effects of whey protein isolate on body composition, lipids, insulin and glucose in overweight and obese individuals. Pal, S., Ellis, V., Dhaliwal, S., 2010a. Br. J. Nutr. 104, 716–723.

 

 

 

 

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.