Δημοσιεύθηκε την 1 σχόλιο

Γάλα με αντιβιοτικά? Ευχαριστώ δεν θα πάρω!

πρωτοσέλιδο - Γάλα με αντιβιοτικά? Ευχαριστώ δεν θα πάρω!

Δείτε το πόσο βλαβερό μπορεί να είναι ένα γάλα το oποίο περιέχει αντιβιοτικά – Ποιές παρενέργειες προκαλούν τα αντιβιοτικά στον Άνθρωπο?

Γάλα με αντιβιοτικά – Οι μικροοργανισμοί παράγουν διάφορες χημικές ουσίες
Γάλα με αντιβιοτικά? Ευχαριστώ δεν θα πάρω!
Αντιβιοτικά, άρχισαν να χορηγούνται στα ζώα ήδη από την δεκαετία του 1930. Υπολείμματα αντιβιοτικών ανιχνεύτηκαν για πρώτη φορά την δεκαετία του 1960. Κάθε χρόνο, 63.151 ± 1.560 τόνοι αντιβιοτικών χρησιμοποιούνται παγκοσμίως στην κτηνοτροφία.  

Οι μικροοργανισμοί, όπως, οι μύκητες (fungi), οι ζύμες, (yeasts), και τα βακτήρια παράγουν ορισμένα προϊόντα, ως δευτερογενείς μεταβολίτες.

Αυτά, τα προϊόντα, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά, χημικές ουσίες, οι οποίες παράγονται με φυσικό τρόπο, από, αυτούς, τους μικροοργανισμούς.

Αυτά, τα ”φυσικά” προϊόντα, δεν είναι τοξικά, για τους μικροοργανισμούς, οι οποίοι τα παράγουν.

Όμως, αυτές, οι ουσίες μπορούν να έχουν τοξική επίδραση σε άλλους μικροοργανισμούς.

Στην ουσία, πρόκειται για μια πρακτική αυτο-συντήρησης, η οποία χρησιμοποιείται, από τους μικροοργανισμούς, απέναντι, σε άλλους μικροοργανισμούς, οι οποίοι θεωρούνται ανταγωνιστές.

Δείτε: Ανταγωνισμός και Συνεργατισμός – Οι σχέσεις αλληλεπίδρασης μεταξύ των μικροοργανισμών

Γάλα με αντιβιοτικά – Βακτηριοκτόνα και Βακτηριοστατικά

Ο άνθρωπος, χρησιμοποιεί, (μέσω της χρήσης φαρμακευτικών σκευασμάτων), αυτά, τα προϊόντα, αυτές, τις χημικές ενώσεις, για να αντιμετωπίσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Όταν, αυτά, τα προϊόντα, επιφέρουν την θανάτωση άλλων βακτηρίων, τότε, αυτά ονομάζονται βακτηριοκτόνα.

Η μαστίτιδα, (μόλυνση του μαστικού αδένα), αποτελεί την κύρια ασθένεια, η οποία οδηγεί, τους κτηνοτρόφους στην χορήγηση αντιβιοτικών στα ζώα τους.

Όταν, αυτά τα προϊόντα, εμποδίσουν την ανάπτυξη άλλων βακτηρίων, τότε, αυτά ονομάζονται βακτηριοστατικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι βακτηριοστατικές ενώσεις δεν θανατώνουν τα βακτηριακά κύτταρα.

Αλλά, οι βακτηριοστατικές ενώσεις δίνουν περισσότερο χρόνο στον ξενιστή, ώστε, αυτός, ο ξενιστής, να αναπτύξει το ανοσοποιητικό του σύστημα, για να καταπολεμήσει τη μόλυνση.

Βέβαια, αντίστοιχα, για τους μύκητες, υπάρχουν και τα μυκητοστατικά, μυκητοκτόνα, κ.ο.κ.

Γάλα με αντιβιοτικά

Fleming και πενικιλίνη

Οι Κινέζοι αναγνωρίστηκαν ως ένας από τους πρώτους πολιτισμούς, ο οποίος χρησιμοποιούσε αντιβιοτικά.

Επίσης, είναι γνωστό, ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν μούχλες (molds), καθώς, και διάφορα είδη φυτών, για να θεραπεύουν λοιμώξεις.

Ήδη από τον 19ο αιώνα, μικροβιολόγοι διαπίστωσαν ότι η παραγωγή τοξικών ουσιών, από κάποιους μικροοργανισμούς, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη άλλων.

Γάλα με αντιβιοτικά? Ευχαριστώ δεν θα πάρω!
Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα, τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούνται, με ορθολογικό τρόπο, για την πρόληψη και την θεραπεία μικροβιακών λοιμώξεων και φλεγμονών των ζώων. Η χρήση των αντιβιοτικών, ως αυξητικοί παράγοντες ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ (Κανονισμός Ε.Κ. αριθμ. 1831/2003).

Ωστόσο, αυτή, η ανακάλυψη των αντιβιοτικών, αποδόθηκε στον Σκωτσέζο Alexander Fleming.

Ο Fleming, το 1929, παρατήρησε την καταστροφή, των αποικιών, του παθογόνου βακτηρίου Staphylococcus aureus.

Οι αποικίες, αυτές, είχαν μολυνθεί, με την μούχλα (mold), η οποία, σήμερα, ονομάζεται Penicillium notatum.

Ο Fleming, εκείνη την εποχή, ονόμασε, ως πενικιλίνη, την ουσία, την οποία παρήγαγε, η αποικία της εν λόγω μούχλας (mold).

Στη δεκαετία του 1940, αυτό, το αντιβιοτικό, παρήχθη, μαζικά, δια μέσω, της καλλιέργειας της μούχλας Penicillium notatum.

Γάλα με αντιβιοτικά – Αντιβιοτικά στον αγροτικό τομέα

Η ιστορία των αντιβιοτικών, στον αγροτικό τομέα, ξεκινά από την εμφάνιση των συνθετικών σουλφοναμιδίων (sulphonamides).

Το 1935, ο Γερμανός Bayer ”έβγαλε” στην αγορά το Prontosil (sulfochrysoidine).

Το Prontosil ήταν το πρώτο αποτελεσματικό φάρμακο, για λοιμώξεις, οι οποίες οφείλονται σε θετικά κατά Gram βακτήρια.

Τα αντιβιοτικά, δια μέσω του ζώου, μπορούν να μεταφερθούν στο γάλα, το οποίο, αυτό, το ζώο, παράγει.

Αυτό, το φάρμακο, σημείωσε, αξιοσημείωτη εμπορική επιτυχία.

Γάλα με αντιβιοτικά – Οι κατηγορίες των αντιβιοτικών

Τα σημαντικότερα αντιβιοτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται, στην κτηνοτροφία είναι:

—Σουλφοναμίδια (π.χ., σουλφαναμίδη),

—β λακτάμες, (π.χ. πενικιλίνη),

—τετρακυκλίνες (π.χ., χλωροτετρακυκλίνη),

—αμινογλυκοσίδια, (π.χ., στρεπτομυκίνη),

—μακρολίδια, (π.χ., ερυθρομυκίνη), κ.α.

Τα αντιβιοτικά, με βάση την πηγή προέλευσής τους, χωρίζονται σε 3 κατηγορίες.

1) Φυσικά αντιβιοτικά
Τα αντιβιοτικά, στο γάλα, μπορούν να καταστρέψουν την παραγωγή μας. Η παρουσία αντιβιοτικών σταματά ή παρεμποδίζει την ανάπτυξη, των μικροοργανισμών, της ”Μαγιάς” μας.

2) Ημισυνθετικά αντιβιοτικά

3) Συνθετικά αντιβιοτικά

Γάλα με αντιβιοτικά – Παρενέργειες από τα αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά, δια μέσω του ζώου, μπορούν να μεταφερθούν στο γάλα, το οποίο, αυτό, το ζώο, παράγει.

Η παρουσία, των αντιβιοτικών, στο γάλα, μπορεί να προκαλέσει καταστροφή της παραγωγής, των γαλακτοκομικών προϊόντων, οδηγώντας, σε αντίστοιχη οικονομική ζημία.

Δείτε: Πώς τα αντιβιοτικά στο γάλα μπορούν να καταστρέψουν την παραγωγή των γαλακτοκομικών μας!

Από την άλλη μεριά, η κατανάλωση, του γάλακτος, το οποίο περιέχει αντιβιοτικά, μπορεί να έχει πολύπλευρες δυσμενείς συνέπειες, στην υγεία του ανθρώπου.

Γάλα με αντιβιοτικά – Τα αντιβιοτικά προκαλούν την καταστροφή της φυσικής χλωρίδας του εντέρου

Τα αντιβιοτικά καταστρέφουν (αυτός είναι ο ρόλος τους) την φυσική χλωρίδα του εντέρου.

Γάλα με αντιβιοτικά? Ευχαριστώ δεν θα πάρω!
Delvotest. Ένας σχετικά απλός τρόπος για τον έλεγχο ανίχνευσης αντιβιοτικών στο γάλα.

Εκτός από τα παθογόνα, τα αντιβιοτικά θα εξαφανίσουν και μη παθογόνους, ή και, ακόμα, μικροοργανισμούς, οι οποίοι έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία του Ανθρώπου.

Δείτε: Ποιά είναι η αξία του γιαουρτιού?

Αυτή, η διαταραχή, του εντερικού περιβάλλοντος, έχει επιπτώσεις, στην ανθρώπινη υγεία.

Γάλα με αντιβιοτικά – Τα μικρόβια γίνονται περισσότερο ανθεκτικά

Ξέρουμε ότι, οι οργανισμοί, (συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου), στην φύση, τείνουν να προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες του περιβάλλοντος.

Η κατανάλωση, του γάλακτος, το οποίο περιέχει αντιβιοτικά, θα δημιουργήσει την ανάγκη, σε πολλά από τα ανθρώπινα μικρόβια, να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον, και να γίνουν περισσότερο ανθεκτικά.

Στη συνέχεια, οι ανθεκτικοί μικροοργανισμοί, μπορούν να μεταδοθούν, μεταξύ, των ατόμων μέσω της άμεσης επαφής, ή με έμμεσο τρόπο, μέσω ανταλλαγής ανθεκτικών γονιδίων, στον περιβάλλοντα χώρο.

Το γάλα θεωρείται σούπερ τροφή. Ο συνδυασμός, Γάλα + Αντιβιοτικά, όμως επιφέρει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα.

Γάλα με αντιβιοτικά – Τα αντιβιοτικά προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις

Η κατανάλωση, του γάλακτος, το οποίο περιέχει αντιβιοτικά, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, όπως, αναφυλαξία, (πενικιλίνη).

Η καρκινογένεση είναι μέσα στις παρενέργειες

Τα υπολείμματα, των αντιβιοτικών, μπορούν να προκαλέσουν καρκινογενέσεις, μέσω, αλληλεπίδρασης με κυτταρικά στοιχεία, όπως, το DNA, και το RNA (σουλφαμεθαζίνη, οξυτετρακυκλίνη).

Οι μεταλλάξεις δεν μπορούν να αποκλειστούν

Η συχνή κατανάλωση γάλακτος, το οποίο περιέχει αντιβιοτικά, μπορεί να προκαλέσει μετάλλαξη του μορίου DNA ή βλάβη των χρωμοσωμάτων.

Η υπογονιμότητα, του ανθρώπου, μπορεί να οφείλεται σε αυτού, του είδους, την μετάλλαξη.

Μπορεί να φτάσουμε ακόμα και σε τερατογενέσεις

Μακροχρόνια κατανάλωση αντιβιοτικών, ιδιαίτερα, κατά την κύηση, μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες.

Λέμε ΟΧΙ στο γάλα με αντιβιοτικά

Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση γάλακτος, το οποίο περιέχει αντιβιοτικά, είναι πολλοί, και, το ζήτημα, αυτό, θα πρέπει να απασχολήσει, σοβαρά, όσους προμηθεύονται, και χρησιμοποιούν μη ελεγμένο γάλα.

Τόσο, η βραχυπρόθεσμη λήψη υψηλών ποσοτήτων, όσο, και η μακροπρόθεσμη κατανάλωση αντιβιοτικών, σε μικρές ποσότητες, μπορούν να δημιουργήσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του ανθρώπου.

 

Δείτε περισσότερα:

Global trends in antimicrobial use in food animals. Van Boeckel TP, Brower C, Gilbert M, Grenfell BT, Levin SA, Robinson TP, et al.. Proc Natl Acad Sci USA 2015; 112(18):5649–54

Review on detection of antimicrobial residues in raw bulk milk in dairy farms. Kebede G, Zenebe T, Disassa H, Tolosa T. Afr J Basic Appl Sci 2014; 6(4):87–97.

Evaluation of antibiotic residues in pasteurized and raw milk distributed in the South of Khorasan-e Razavi Province. Moghadam MM, Amiri M, Riabi HR, Riabi HR., Iran. J Clin Diagn Res 2016; 10(12):FC31.

Dietary exposure assessment of ß-lactam antibiotic residues in milk on Croatian market. Vragovic N, Bazulic D, Zdolec N.  Croatian J Food Sci Technol. 2012;4(1):81-4.

 

 

 

 

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.