Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

9 απορίες που έχω για το ζυμωμένο γάλα κεφίρ

πρωτοσέλιδο - 9 απορίες που έχω για το ζυμωμένο γάλα κεφίρ

9 απαντήσεις για 9 ερωτήσεις, οι οποίες αφορούν το ζυμωμένο γάλα κεφίρ – Τί θα πρέπει οπωσδήποτε εγώ να γνωρίζω για το ποτό κεφίρ

1η απορία για το ζυμωμένο γάλα κεφίρ – Με ποιό τρόπο εγώ μπορώ να φτιάξω ποτό κεφίρ στο σπίτι?

Υπάρχουν 3, τουλάχιστον, τρόποι, ώστε, εμείς να παρασκευάσουμε οικιακό κεφίρ.

Φτιάχνω ποτό κεφίρ – 1ος τρόπος
9 απορίες που έχω για το ζυμωμένο γάλα κεφίρ
Καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) με την μορφή DVS οικιακής χρήσης για κεφίρ. Η ”Μαγιά”, εδώ, είναι το περιεχόμενο στους μικρούς φακέλους. Πρόκειται για μικροοργανισμούς, οι οποίοι βρίσκονται σε λιοφιλιωμένη μορφή. Οι μικροοργανισμοί, στο εσωτερικό των φακέλων, βρίσκονται σε λήθαργο. Όταν, αυτοί, οι μικροοργανισμοί, πέσουν στο γάλα, τότε, θα ξυπνήσουν και θα ξεκινήσουν τις ζυμώσεις.

Ο 1ος τρόπος χρησιμοποιεί ενεργούς κόκκους.

Δηλαδή, στην περίπτωση αυτή, η ”Μαγιά” μας, είναι οι σπόροι κεφίρ.

Με αυτόν, τον τρόπο, εμείς φτιάχνουμε το γνήσιο, το αυθεντικό κεφίρ.

Δείτε το βίντεο: Ποιό είναι το καλύτερο κεφίρ? Δείτε το πώς θα επιλέξετε το αυθεντικό κεφίρ!

9 απορίες που έχω για το ζυμωμένο γάλα κεφίρ
Φτιάχνω ποτό κεφίρ χρησιμοποιώντας ως Μαγιά σπόρους του κεφίρ.
Φτιάχνω ποτό κεφίρ – 2ος τρόπος

Ο 2ος  τρόπος γίνεται με την χρήση καλλιεργειών εκκινητών (starter cultures) συνήθως με την μορφή DVS.

Δηλαδή, στην περίπτωση αυτή, η ”Μαγιά” μας, είναι το περιεχόμενο, το οποίο υπάρχει στα φακελάκια.

Φτιάχνω ποτό κεφίρ – 3ος τρόπος
9 απορίες που έχω για το ζυμωμένο γάλα κεφίρ
Φτιάχνω ποτό κεφίρ χρησιμοποιώντας ως Μαγιά μία μικρή ποσότητα από ένα ήδη παρασκευασμένο ποτό κεφίρ του εμπορίου. Αυτός ο τρόπος είναι γνωστός ως back slopping fermentation. 

Ο 3ος και τελευταίος τρόπος, για να φτιάξουμε κεφίρ, περιλαμβάνει την χρησιμοποίηση μιας μικρής ποσότητας από συσκευασμένο κεφίρ, του εμπορίου.

Δηλαδή, στην περίπτωση αυτή, η ”Μαγιά” μας, είναι, αυτή, η μικρή ποσότητα κεφίρ, του εμπορίου.

Δείτε: Αυτοί είναι οι 3 τρόποι για να φτιάχνω κεφίρ

Με τον 2ο & με τον 3ο τρόπο, φτιάχνουμε ένα ποτό κεφίρ το οποίο υπολείπεται σε θρεπτική αξία, σε σχέση με το κεφίρ από ενεργούς σπόρους.

9 απορίες που έχω για το ζυμωμένο γάλα κεφίρ
Βέβαια υπάρχει και ένας 4ος τρόπος για να φτιάχνω κεφίρ. Προσθέτω μία μικρή ποσότητα από ποτό κεφίρ το οποίο έχει παρασκευασθεί από κόκκους του κεφίρ σε γάλα. Δηλαδή, εδώ ως Μαγιά εγώ χρησιμοποιώ μία μικρή ποσότητα από το αυθεντικό κεφίρ. Αυτός ο τρόπος είναι γνωστός και ως Ρωσική μέθοδος (russian method).
2η απορία για το ζυμωμένο γάλα κεφίρ – Τί χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει ένα πετυχημένο ποτό κεφίρ?

Ένα επιτυχημένο ποτό κεφίρ θα πρέπει να έχει κρεμμώδη, συνεκτική υφή, χωρίς να εμφανίζει διαχωρισμό ορού.

Το ιξώδες θα πρέπει να είναι υψηλό, και η αίσθηση στο στόμα (mouthfeel) να είναι πλήρης.

Η γεύση θα πρέπει να είναι (ελαφρώς) όξινη, και, αυτό, το ποτό θα πρέπει να έχει ένα λιγότερο ή περισσότερο yeasty flavor.

9 απορίες που έχω για το ζυμωμένο γάλα κεφίρ
Διαχωρισμός ορού στο κεφίρ. Αυτό δεν είναι ένα καλό θέαμα. Πτώση της τιμής του pH κάτω από 4.8 με 4.6 προωθεί την συσσωμάτωση των καζεϊνών και την δημιουργία πηγμάτων. Έτσι, προοδευτικά το γαλακτώδες παχύρευστο μείγμα μετατρέπεται σε πήγμα και ορό. Εκείνες, οι συνθήκες, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την υψηλή οξύτητα (χαμηλή τιμή pH), θα είναι αυτές, οι οποίες θα οδηγήσουν στο σχηματισμό πήγματος στο κεφίρ.

Η περιεκτικότητα σε αιθανόλη (αλκοόλη), του κεφίρ, θα πρέπει να είναι σε επίπεδα της τάξης του 0.1 με 0.3%, ώστε, να δημιουργεί ένα αρμονικό σύνολο.

Η περιεκτικότητα, σε διοξείδιο του άνθρακα, θα πρέπει να είναι υψηλή, ώστε, το ποτό να δημιουργεί την αίσθηση του αναβρασμού (effervescence).

Επίσης, θα πρέπει το flavor, στο κεφίρ, να είναι εξαιρετικά πλούσιο, λόγω, της ύπαρξης πληθώρας πτητικών ή μη, αρωματικών ενώσεων.

Τέτοιες αρωματικές ενώσεις είναι η ακεταλδεΰδη, η ακετοΐνη, το διακετύλιο, η βουτανόνη, το οξαλικό οξύ, κ.α.

9 απορίες που έχω για το ζυμωμένο γάλα κεφίρ
Πότε το ποτό κεφίρ θεωρείται επιτυχημένο? Όταν η περιεκτικότητα, σε διοξείδιο του άνθρακα είναι υψηλή, τότε, αυτό, το ποτό να δημιουργεί την αίσθηση του αναβρασμού (effervescence). Αυτή, η αίσθηση προωθεί συνολικά, το flavor του τελικού προϊόντος.

Δείτε: Παραγωγή κεφίρ στο σπίτι! Μπορώ? Τί να προσέξω?

3η απορία για το ζυμωμένο γάλα κεφίρ – Το κεφίρ μου είχε διαφορετική γεύση πριν από ένα χρόνο – Γιατί το ποτό κεφίρ άλλαξε γεύση?

Οι σπόροι, του κεφίρ, περιέχουν δεκάδες είδη μικροοργανισμών.

Οι πληθυσμοί, αυτών, των ειδών, βρίσκονται κάθε χρονική στιγμή σε μια αναλογία μεταξύ τους.

9 απορίες που έχω για το ζυμωμένο γάλα κεφίρ
Κόκκοι κεφίρ. Οι κόκκοι αυτοί αποτελούν την ”Μαγιά”. Οι κόκκοι, του κεφίρ, αποτελούν ένα φαινόμενο στην παγκόσμια πραγματικότητα. Οι κόκκοι, αυτοί, περιέχουν πληθώρα ειδών μικροοργανισμών. Οξυγαλακτικά Βακτήρια, ΜΗ Οξυγαλακτικά Βακτήρια, Ζυμομύκητες, οι οποίοι ζυμώνουν την λακτόζη, Ζυμομύκητες, οι οποίοι δεν ζυμώνουν την λακτόζη, Βακτήρια οξικού οξέος, κ.α. Το ποτό κεφίρ, το οποίο παράγεται από κόκκους είναι το αυθεντικό κεφίρ.

Ο τρόπος, με τον οποίο φτιάχνουμε το κεφίρ, (για παράδειγμα, η θερμοκρασία επώασης,, το ποσοστό ενοφθαλμισμού, το εάν ξεπλένουμε τους σπόρους, κ.α.), προοδευτικά, θα επηρεάσει, αυτήν, την αναλογία των μικροοργανισμών, οι οποίοι βρίσκονται στους σπόρους.

Το είδος, και το μέγεθος του πληθυσμού, των μικροοργανισμών, οι οποίοι, τελικά, θα κυριαρχήσουν, στους σπόρους, θα έχει καίρια επίδραση, 1. στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, άρωμα), 2. στις ρεολογικές παραμέτρους (ιξώδες, πηκτότητα κ.α.), καθώς, και 3. στην θρεπτική αξία, του κεφίρ.

Δείτε: Ποιοί παράγοντες θα καθορίσουν την ποιότητα του κεφίρ πού θα φτιάξω? Γιατί το κεφίρ δεν είναι ποτέ το ίδιο? Μέρος 1ο

4η απορία για το ζυμωμένο γάλα κεφίρ – Γιατί, κατά την αποθήκευση στο ψυγείο, το ποτό κεφίρ αλλάζει γεύση?

9 απορίες που έχω για το ζυμωμένο γάλα κεφίρ
Αύξηση, της οξύτητας, περιορίζει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών, οι οποίοι δεν αντέχουν την οξύτητα. Για παράδειγμα, τα είδη του γένους Lactococcus. Έτσι, αυτά τα είδη περιορίζουν ή αναστέλλουν την δράση τους.  Ομως , θα επηρεαστεί, επίσης, και η αλληλεπίδραση, συνολικά, μεταξύ των μικροοργανισμών. Υπάρχει, όμως, και κάτι άλλο. Η παραγωγή πολλών αρωματικών ενώσεων, όπως της ακεταλδεΰδης, ξεκινά, όταν, η ποσότητα του γαλακτικού οξέος έχει αυξηθεί σημαντικά. Άρα, η παραγωγή πολλών αρωματικών ενώσεων ξεκινά, όταν, η οξύτητα, του κεφίρ έχει, ήδη, αυξηθεί.

Πολλές φορές, εμείς παρατηρούμε ότι μετά από 7, ή μετά από 14, ή μετά από 21 ημέρες στο ψυγείο, το κεφίρ μας αλλάζει.

Πράγματι, κατά την αποθήκευση, σημαντικές αλλαγές λαβαίνουν χώρα.

Η οξύτητα αυξάνει.

Τί θα πρέπει να ξέρω για την αύξηση της οξύτητας στο ποτό κεφίρ? 
9 απορίες που έχω για το ζυμωμένο γάλα κεφίρ
Καμπύλη ανάπτυξης των μικροοργανισμών. Σε αυτό το σχήμα παρουσιάζονται ενδεικτικά οι διάφορες τιμές pH οι οποίες αντιστοιχούν στα διάφορα σημεία της καμπύλης ανάπτυξης. Να θυμόμαστε ότι αυτό το μοτίβο είναι και διαφορετικό στο εκάστοτε Είδος μικροοργανισμών. Για παράδειγμα, εδώ, σε αυτό το σχήμα, το υποθετικό Είδος Α, σε τιμή pH 4.20 εισέρχεται στην φάση στασιμότητας και σε τιμή  pH 4.00 εισέρχεται στην φάση του θανάτου. Σε τιμή  pH 3.80, ήδη ο πληθυσμός στο Είδος Α, έχει ελαττωθεί, αλλά επίσης αυτοί οι μικροοργανισμοί βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Σε τιμή  pH 3.40, ο πληθυσμός των μικροοργανισμών του Είδους Α, έχει μειωθεί πάρα πολύ.

Αυτή, η αύξηση, της οξύτητας, θα έχει επίδραση στην λειτουργία πολλών ειδών μικροοργανισμών.

Οι μικροοργανισμοί, αυτοί, θα περιορίσουν ή θα αναστείλουν την δράση τους.

Αυτό θα έχει αντίκτυπο και στα προϊόντα μεταβολισμού, τα οποία παράγουν, αυτοί, οι μικροργανισμοί.

Αύξηση, της οξύτητας, θα επηρεάσει τα ρεολογικά χαρακτηριστικά του ποτού κεφίρ.

9 απορίες που έχω για το ζυμωμένο γάλα κεφίρ
Η ποιότητα του γάλακτος θα επηρεάσει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ποτού κεφίρ. Τί θα λέγατε να χρησιμοποιήσουμε ένα νωπό γάλα για να φτιάξουμε κεφίρ? Ή ακόμα καλύτερα, τί θα λέγατε να χρησιμοποιήσουμε ένα νωπό ωριμασμένο γάλα!
Τί θα πρέπει να θυμάμαι όταν αποθηκεύω το ποτό κεφίρ για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα?

Μελέτες έδειξαν, ότι ο πληθυσμός, των ζυμομυκήτων, αυξάνει, από 10 έως 1000 φορές, όταν, το ποτό κεφίρ αποθηκεύεται 21 ημέρες, σε συνθήκες ψύξης.

9 απορίες που έχω για το ζυμωμένο γάλα κεφίρ
Οι σημαντικότεροι ζυμομύκητες, για την παραγωγή του ποτού κεφίρ, είναι: Kluyveromyces marxianus, Candida kefir, Torulaspora delbruecki, Saccharomyces cerevisiae, και Saccharomyces delbrueckii. Αυτοί, οι μικροοργανισμοί, μπορούν να κάνουν την διαφορά. Οι ζυμομύκητες δημιουργούν μια yeasty γεύση, η οποία διαφοροποιεί το ποτό κεφίρ από όλα τα ζυμωμένα γάλατα.

Αυξημένοι αριθμοί ζυμών οδηγούν, σε αυξημένη πρωτεόλυση και λιπόλυση, του ποτού κεφίρ, κατά την αποθήκευση.

Έτσι, νέα προϊόντα παράγονται και ένα νέο flavor δημιουργείται.

Επίσης αυξημένοι πληθυσμοί ζυμομυκήτων  οδηγούν σε αυξημένη παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, και αλκοόλης.

9 απορίες που έχω για το ζυμωμένο γάλα κεφίρ
Σχηματική απεικόνιση του πρωτεολυτικού συστήματος διαφόρων οξυγαλακτικών βακτηρίων. Αρχικά η πρωτεΐνη διασπάται από την πρωτεϊνάση η οποία βρίσκεται στο κυτταρικό τοίχωμα [ cell envelope proteinase (CEP)]. Στην συνέχεια μέσω των διαφόρων συστημάτων μεταφοράς (Opp, Dpp και DtpT) τα διαφόρων μεγεθών πεπτίδια μεταφέρονται στο εσωτερικό του κυττάρου. Οι ενδοκυτταρικές πρωτεάσες (PepX, PepN και PepC) αναλαμβάνουν την αποικοδόμηση (καταβολισμός) των μεγαλύτερου μεγέθους πεπτιδίων σε δι- και τρι- πεπτίδια. Διπεπτιδάσες (DP) και Τριπεπτιδάσες (TP) διασπούν τα δι- και τρι- πεπτίδια σε ελεύθερα αμινοξέα. Στην συνέχεια, μιά πληθώρα καταβολικών ενζύμων τα οποία παράγονται από το κύτταρο αποικοδομούν περαιτέρω αυτά τα ελεύθερα αμινοξέα σε πτητικές οργανικές ενώσεις.

Συνεπώς, κατά την αποθήκευση, συνολικά, το ποτό κεφίρ αλλάζει σημαντικά.

Δείτε: Ζυμομύκητες στο ποτό κεφίρ – Ο πλέον κρίσιμος παράγοντας

5η απορία για το ζυμωμένο γάλα κεφίρ – Tί γάλα να χρησιμοποιήσω όταν εγώ φτιάχνω κεφίρ?

9 απορίες που έχω για το ζυμωμένο γάλα κεφίρ
Πολλοί χρησιμοποιούν γάλα, το οποίο το έχουν υποβάλλει σε υψηλή θερμική επεξεργασία.  Στην περίπτωση αυτή, το ποτό κεφίρ, το οποίο θα προκύψει θα έχει πολύ καλά ρεολογικά χαρακτηριστικά.

Το γάλα, το οποίο, εμείς θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να διαφοροποιείται, κυρίως, αναφορικά με την περιεκτικότητα σε λίπος.

Πόσα λιπαρά θέλω να έχει το ποτό κεφίρ μου?

Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλήρες γάλα, ημιαποβουτυρωμένο γάλα ή άπαχο γάλα.

Συνήθως, το καταναλωτικό κοινό ζητά ένα ποτό κεφίρ με λιποπεριεκτικότητα 1 με 1.5%.

Πόσα λιπαρά θα περιέχει το γάλα? Θα πρέπει να θυμάμαι ότι η περιεκτικότητα σε λίπος του γάλακτος θα επηρεάσει τόσο τα ρεολογικά όσο και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ποτού κεφίρ.

Επίσης, το γάλα, το οποίο, εμείς θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να διαφοροποιείται σε σχέση με το είδος του ζώου.

Τί είδους γάλα να διαλέξω?

Εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα είδη γάλακτος αγελαδινό γάλα, πρόβειο γάλα, αίγειο γάλα, βουβαλινό γάλα, κλπ.

Πάντως, εμείς θα πρέπει να θυμόμαστε ότι, οι σπόροι κεφίρ αντιδρούν διαφορετικά στο κάθε είδος γάλακτος.

Επιπλέον, το γάλα, το οποίο, εμείς θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να διαφοροποιείται συγκριτικά με την ένταση της θερμικής επεξεργασίας.

Πόσο έντονα θερμασμένο θέλω να είναι το γάλα?

Εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο παστεριωμένο γάλα, γάλα μακράς διαρκείας, γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας (?), κ.λ.π.

Οι μικροοργανισμοί, του κεφίρ, αναπτύσσονται, καλύτερα, όταν, το περιβάλλον είναι ευνοϊκό.

Γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας UHT. Μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα τέτοιο γάλα για να φτιάξω κεφίρ? Λόγω των αντιδράσεων Maillard το χρώμα αυτού του γάλακτος έχει μιά περισσότερο σκουρόχρωμη απόχρωση σε σχέση με ένα ΜΗ έντονα θερμισμένο γάλα. Επίσης, μία εφαρμοσόμενη κακή τεχνική κατά την παρασκευή αυτού του γάλακτος, μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία πηκτωμάτων λόγω ανεξέλεγτης ενζυμικής δραστηριότητας, πριν ακόμα την ημερομηνία λήξης. Η χρήση ενός τέτοιου είδους γάλακτος μπορεί να γίνει ως λύση ανάγκης και όχι ως συνειδητή επιλογή.

Δείτε: 6 στόχοι τους οποίους πετυχαίνω με την έντονη θερμική επεξεργασία του γάλακτος

Από την άλλη μεριά, το να χρησιμοποιήσουμε ένα νωπό ωριμασμένο γάλα, μπορεί να δώσει άλλη προοπτική, στο τελικό μας προϊόν.

Θέλω ένα ομογενοποιημένο γάλα ή όχι?

Επιπροσθέτως, το γάλα, το οποίο, εμείς θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να διαφοροποιείται με το εάν είναι ομογενοποιημένο ή όχι.

ΜΗ ομογενοποιημένο γάλα. Το λίπος, στο γάλα, βρίσκεται με τη μορφή λιποσφαιρίων. Αυτά, τα λιποσφαίρια, του γάλακτος, έχουν την τάση να ενώνονται μεταξύ τους και να σχηματίζουν μεγάλα συσσωματώματα. Λόγω, λοιπόν, του ότι, αυτά, τα λιποσφαίρια, είναι ελαφρύτερα από το νερό, αυτά, τα λιποσφαίρια ανεβαίνουν στην επιφάνεια και σχηματίζουν την χαρακτηριστική επιδερμίδα του γάλακτος. Όταν αυτή η λιπαρή επιδερμίδα σχηματισθεί είναι δύσκολο να διαλυτοποιηθεί ξανά. Εάν εμείς αναδεύσουμε το γάλα, τότε αυτή η πέτσα θα διασπασθεί σε μικρότερα λιπαρά τμήματα. Αυτά τα λιπαρά κομμάτια θα αιωρούνται μέσα στο γάλαδημιουργώντας ένα αρνητικό flavor στο τελικό προϊόν.

Το γάλα, το οποίο, εμείς θα χρησιμοποιήσουμε, θα επηρεάσει τόσο το flavor, όσο και τα ρεολογικά χαρακτηριστικά (ιξώδες, πηκτότητα, κ.α.), του ποτού κεφίρ.

Αλλά, αυτό, το γάλα θα σηματοδοτήσει και την θρεπτική αξία του τελικού προϊόντος.

Δείτε: Ποιό γάλα είναι το καλύτερο όταν φτιάχνω κεφίρ?

6η απορία για το ζυμωμένο γάλα κεφίρ – Με ποιό τρόπο εγώ θα επιτύχω μια yeasty γεύση στο κεφίρ μου?
Να σφραγίσω το δοχείο επώασης καθόλη την διάρκεια? Να μην σφραγίσω το δοχείο επώασης? Να το σφραγίσω και να το ανοίγω κατά περιόδους? Τί θα πρέπει εγώ να κάνω?

Η παρουσία, των ζυμών (yeasts), είναι κρίσιμη για την δημιουργία μιας yeasty γεύσης στο κεφίρ.

Οι ζύμες, στο κεφίρ, εμπλέκονται ενεργά στην αλκοολική ζύμωση.

Αυτοί, οι ζυμομύκητες εκκρίνουν αιθανόλη, και παράγουν CO2, συμβάλλοντας, έτσι, στο ιδιαίτερο flavor του κεφίρ .

Αλλά, δεν είναι μόνον αυτό.

Η θερμοκρασία επώασης του γάλακτος θα επηρεάσει τα χαρακτηριστικά του ποτού κεφίρ. Οι διάφοροι μικροοργανισμοί στο κεφίρ έχουν διαφορετική ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης. Συνεπώς, μία θερμοκρασία επώασης Α, μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη συγκεκριμένων Ειδών μικροοργανισμών έναντι άλλων Ειδών μικροοργανισμών. 

Οι ζύμες εμφανίζουν πρωτεολυτική (διασπούν τις πρωτεΐνες) και λιπολυτική (διασπούν τα λίπη) δράση.

Έτσι, τα παραγόμενα προϊόντα μεταβολισμού, των ζυμομυκήτων, μπορεί να δώσουν, στο κεφίρ, μια ξεχωριστή yeasty γεύση.

Τί θα πρέπει να θυμάμαι για τους ζυμομύκητες στο ποτό κεφίρ?

Η δράση, των ζυμών, θα επηρεασθεί από τα διαθέσιμα σάκχαρα ή/και το διαθέσιμο οξυγόνο.

Καλλιέργειες εκκίνησης (starter cultures) με την μορφή DVS οικιακής χρήσης για κεφίρ. Στην συσκευασία αναφέρονται οι μικροοργανισμοί της καλλιέργειας. Αυτή η καλλιέργεια εκκίνησης περιέχει ζυμομύκητες οι οποίοι ανήκουν στο Είδος Saccharomyces unisporus.

Εμείς, λοιπόν, εάν θέλουμε να προωθήσουμε μια yeasty γεύση, φροντίζουμε, ώστε, οι ζυμομύκητες στο κεφίρ να αναπτύσσονται σε ευνοϊκό, για αυτούς, περιβάλλον, (πολλά σάκχαρα, σφραγισμένο δοχείο).

Οι ζύμες, στο κεφίρ, διακρίνονται σε 2 κατηγορίες.

1η κατηγορία – Ζυμομύκητες οι οποίοι ζυμώνουν την λακτόζη (lactose-positive), και 2η κατηγορία – Ζυμομύκητες οι οποίοι δεν ζυμώνουν την λακτόζη (lactose-negative).

Δείτε: Τί είναι το κεφίρ? Ποιούς μικροοργανισμούς περιέχει?

Πόσο συχνά ξεπλένω τους κόκκους του κεφίρ? Τί θα πρέπει να θυμάμαι? Το συχνό πλύσιμο των σπόρων του κεφίρ θα μεταβάλλει την ισορροπία του πληθυσμού των μικροοργανισμών.

Οι ζυμομύκητες, οι οποίοι δεν ζυμώνουν την λακτόζη, είναι περισσότερο διαδεδομένοι στο κέντρο του κόκκου.

Ενώ, οι ζυμομύκητες, οι οποίοι ζυμώνουν την λακτόζη εγκαθίστανται περισσότερο στην επιφάνεια των κόκκων του κεφίρ.

Άρα, εμείς θα πρέπει να θυμόμαστε, ότι το πλύσιμο των σπόρων κεφίρ οδηγεί σε σημαντική ελάττωση, του πληθυσμού των ζυμών στην επιφάνεια των κόκκων.

7η απορία για το ζυμωμένο γάλα κεφίρ – Πόση λακτόζη περιέχει το κεφίρ?
Η περιεκτικότητα σε λακτόζη του ποτού κεφίρ είναι συνυφασμένη με την οξύτητα και ακολούθως με την τιμή pH. Όσο μεγαλύτερη είναι η οξύτητα τόσο περισσότερο μικρότερη είναι η τιμή pH και τόσο περισσότερο μικρότερη είναι η περιεκτικότητα σε λακτόζη. Το ποτό κεφίρ του εμπορίου, συνήθως, έχει μία ήπια οξύτητα η οποία αντιστοιχεί σε τιμή pH περίπου 4.40 με 4.50. Συνεπώς, στο κεφίρ του εμπορίου έχει ζυμωθεί μιά μικρή μόνον ποσότητα της λακτόζης. 

Η περιεκτικότητα, του ποτού κεφίρ, σε λακτόζη, θα εξαρτηθεί, εν πολλοίς, από την έκταση των ζυμώσεων.

Άρα, θα εξαρτηθεί από, την οξύτητα του προϊόντος, το χρονικό διάστημα αποθήκευσης, την θερμοκρασία, κ.α.

Χοντρικά, εσείς υπολογίστε ότι, μετά από 24 ώρες, όταν, η τιμή pH, στο κεφίρ είναι περίπου, 4.3, τότε, θα έχει ζυμωθεί το 25% της αρχικής ποσότητας λακτόζης, του αρχικού χρησιμοποιούμενου γάλακτος.

Η περιεκτικότητα, του ποτού κεφίρ, σε λακτόζη, ελαττώνεται κατά την αποθήκευση, αλλά, με πολύ αργό ρυθμό.

Όταν διατηρούμε το ποτό κεφίρ σε χαμηλές θερμοκρασίες, για παράδειγμα 1 με 3℃, τότε η δράση της πλειοψηφίας των μικροοργανισμών σταματά. Έτσι σε χαμηλές θερμοκρασίες η λακτόζη δεν ζυμώνεται. Παρόλα αυτά ακόμα και σε αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες υπάρχουν ψυχρότροφοι μικροοργανισμοί οι οποίοι  μπορούν και αναπτύσσονται έστω και με μικρό ρυθμό.

Έτσι λοιπόν, ένα ποτό κεφίρ, το οποίο βρίσκεται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα, μπορεί να διατηρεί το 70% της λακτόζης, του αρχικού χρησιμοποιούμενου γάλακτος, από το οποίο προήλθε.

8η απορία για το ζυμωμένο γάλα κεφίρ – Πόση ποσότητα αλκοόλης περιέχει το ζυμωμένο γάλα κεφίρ?

Η ποσότητα, της αλκοόλης, η οποία περιέχεται στο ποτό κεφίρ, θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες.

Αντιλαμβάνεστε ότι, όσο περισσότερο επικρατούν συνθήκες, οι οποίες ευνοούν την αλκοολική ζύμωση, τόσο περισσότερο η περιεκτικότητα, του τελικού προϊόντος, σε αλκοόλη, θα είναι μεγαλύτερη.

Η λακτόζη του γάλακτος εισέρχεται στο εσωτερικό του κυττάρου. Αυτή η λακτόζη, με την βοήθεια του ενζύμου β-γαλακτοσιδάση (λακτάση) διασπάται σε γλυκόζη και σε γαλακτόζη. Η γλυκόζη μέσω της γλυκόλυσης θα μετατραπεί σε πυροσταφυλικό οξύ. Η γαλακτόζη είτε θα αποβληθεί εκτός του κυττάρου, είτε και αυτή θα ακολουθήσει την γλυκολυτική οδό  και θα μεταβολισθεί σε πυροσταφυλικό οξύ.

Δείτε: Αλκοολική Ζύμωση – Η 2η ζύμωση η οποία μάς ενδιαφέρει

Η αλκοολική ζύμωση προωθείται α) όταν, αυξάνει το χρονικό διάστημα της επώασης, β) όταν, το ποσοστό των κόκκων κεφίρ είναι υψηλό, (για παράδειγμα, 10 γραμ κόκκων σε 100 ml γάλα), και, γ) υπό συνθήκες έλλειψης οξυγόνου. (Δηλαδή, όταν, το δοχείο επώασης είναι σφραγισμένο).

Η περιεκτικότητα, σε αλκοόλη, του τελικού προϊόντος, θα εξαρτηθεί, και εδώ, από το πόσο είναι ευνοϊκές οι συνθήκες ανάπτυξης των ζυμών.

Γενικά, το ποτό κεφίρ περιέχει από 0.08 έως 0.5%, αλκοόλη.

Ο μεταβολισμός της γλυκόζης αλλά και άλλων σακχάρων, στο ποτό κεφίρ, μπορεί να γίνει μέσω δύο τουλάχιστον μεταβολικών οδών. 1) Οξυγαλακτική ζύμωση και 2) Αλκοολική ζύμωση.
9η απορία για το ζυμωμένο γάλα κεφίρ – Τί θα πρέπει εγώ να κάνω εάν υπάρχει σχηματισμός μούχλας στην κορυφή του δοχείου επώασης?

Αποικίες μουχλών (molds) στο κεφίρ δεν πρέπει να υπάρχουν.

Αποικίες μουχλών φανερώνουν ότι, επικρατούν μη ευνοϊκές συνθήκες, για την ανάπτυξη, των άλλων, (χρήσιμων, όμως, σε εμάς), μικροοργανισμών, στο κεφίρ.

Εάν, εσείς βρείτε αποικίες μουχλών (molds) στο ποτό κεφίρ, απορρίψτε, συνολικά, αυτό, το κεφίρ, ως ακατάλληλο.

Δείτε: Υπάρχουν Μυκοτοξίνες και Αφλατοξίνες στα γαλακτοκομικά προϊόντα? Ποιός είναι ο ρόλος των ζωοτροφών?

 

Δείτε περισσότερα:

The effect of fat substitutes on the physicochemical, microbial and sensory properties of kefir made from a mixture of cow and goat milk. Kezer, G. (2013). (Master’s thesis). Dndokuz Mayıs University, Samsun.

Chemical and microbiological characteristics of kefir grains and their fermented dairy products: A review. Gao, X., & Li, B. (2016). Cogent Food & Agriculture, 2(1), 1272152.

Rheological properties of kefir as affected by heat treatment and whey protein addition. Dimitreli, G., Gregoriou, E-A., Kalantzidis, G., & Antoniou, K. D. (2013). Journal of Texture Studies, 44, 418-423.

The effect of different fat ratios and different starter cultures on the qualities of kefir. Yıldız, F. (2009). (Ph.D. thesis). Ankara University, Ankara.

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *