Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Πώς το τυρί προλαμβάνει την τερηδόνα

πρωτοσέλιδο - Πώς το τυρί προλαμβάνει την τερηδόνα

Δείτε πώς το τυρί προλαμβάνει την τερηδόνα – Ποιός μπορεί να είναι ο ρόλος των γαλακτοκομικών στην αντιμετώπιση της τερηδόνας?

Το τυρί προλαμβάνει την τερηδόνα – Η πλάκα στα δόντια

Τα τρόφιμα, αυτά, καθαυτά, δεν προκαλούν τερηδόνα (dental caries).

Η τερηδόνα είναι μια ασθένεια, η οποία οφείλεται στα βακτήρια.

Η δράση, αυτών, των βακτηρίων, αποτελεί την αιτία, για την δημιουργία, δυσάρεστων καταστάσεων στα δόντια μας.

Η οδοντική μικροβιακή πλάκα (Ο.Μ.Π.) (plague) είναι ένα κολλώδες διαφανές ή λευκωπό ή υποκίτρινο επίχρισμα, το οποίο σχηματίζεται πάνω στις οδοντικές επιφάνειες.  Τα συστατικά, τα οποία απαρτίζουν την Ο.Μ.Π είναι: μικρόβια, υπολείμματα τροφών και διάφορα συστατικά του σάλιου. Τα βακτήρια στην οδοντική πλάκα μεταβολίζουν τους υδατάνθρακες παράγοντας οργανικά οξέα. Αυτή, η δημιουργία όξινου περιβάλλοντος οδηγεί στην απομετάλλωση (demineralization) του σμάλτου των δοντιών.

Ας δούμε, για παράδειγμα, την γνωστή, σε όλους μας, πλάκα (plaque), των δοντιών.

Η πλάκα, στα δόντια, αποτελείται από, ζωντανά βακτήρια, τα οποία βρίσκονται ενσωματωμένα, μέσα σε μια μήτρα πολυσακχαριτών, όπως είναι η σακχαρόζη, και, το άμυλο.

Αυτά, τα βακτήρια, της πλάκας, μεταβολίζουν τους υδατάνθρακες, παράγοντας, πολύ γρήγορα οξύ.

Το τυρί προλαμβάνει την τερηδόνα -Τί είναι η τερηδόνα?

Η τερηδόνα είναι η νόσος των σκληρών οδοντικών ιστών, η οποία προσβάλλει τα δόντια, δημιουργώντας μικρές κοιλότητες – οπές.

Αυτό συμβαίνει, ως αποτέλεσμα, της απομεταλλικοποίησης της ανόργανης, και της αποδομής της οργανικής δομής, του οδοντικού ιστού (αδαμαντίνη και οδοντίνη), από τα μικρόβια.

Κοντολογίς, τα μικρόβια διαβρώνουν τα δόντια μας.

Το τυρί προλαμβάνει την τερηδόνα – Ποιός είναι ο ρόλος των γαλακτοκομικών προϊόντων?

Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως, είναι το γάλα, και το τυρί, τα οποία έχουν χαμηλή οξύτητα, (υψηλή τιμή pH), δεν προάγουν την τερηδόνα, ή την διάβρωση των δοντιών.

Εμείς καταναλώνουμε τροφή, η οποία περιέχει υδατάνθρακες. Τα βακτήρια, τα οποία βρίσκονται στην οδοντική πλάκα μεταβολίζουν τους υδατάνθρακες παράγοντας οργανικά οξέα. Αυτά, τα οξέα, διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών. Σταδιακά, αυτά, τα οξέα, θα διαβρώσουν τα δόντια μας, και θα προκαλέσουν τερηδόνα.

Επιπλέον, ορισμένα τυριά, μπορούν ακόμη, και να μάς προστατεύσουν, από, την οδοντική τερηδόνα.

Μελέτες, έδειξαν, ότι, ορισμένα τυριά, συμπεριλαμβανομένων, των ώριμων τυριών, όπως είναι,

το τυρί Cheddar, το τυρί Swiss, το τυρί Blue, το τυρί Monterey Jack, το τυρί Mozzarella, το τυρί Brie και το τυρί Gouda, δεν προκαλούν πτώση του pH, της πλάκας, σε τέτοιο επίπεδο, το οποίο να ευνοεί την ανάπτυξη, της τερηδόνας.

Έρευνες, επίσης, έδειξαν ότι, το τυρί είναι τερηδονοστατικό (cariostatic),  και ότι, το γάλα είναι μη τερηδονικό, (noncariogenic).

(Δηλαδή, το γάλα δεν προωθεί την τερηδόνα).

Το τυρί, για παράδειγμα, μπορεί να διεγείρει τη ροή αλκαλικού σάλιου, και να μειώσει τον αριθμό των βακτηρίων της πλάκας.

 Ωστόσο, η διαπίστωση ότι, το τυρί μπορεί να αναστείλει την τερηδόνα, χωρίς την παρουσία σάλιου, υποδηλώνει ότι, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί, επιπλέον, αυτού, του μηχανισμού, της επίδρασης του σάλιου.

Το τυρί προλαμβάνει την τερηδόνα – Ποιός είναι ο ρόλος των πρωτεϊνών του γάλακτος?
Η κατανάλωση σακχάρων σε όξινο περιβάλλον προωθεί την Απομετάλλωση (demineralization). Η παρουσία οξέων, (χαμηλή τιμή pH), προωθεί την διαλυτοποίηση του ασβεστίου και των φωσφορικών.

Συστατικά, του γάλακτος, όπως, είναι οι πρωτεΐνες (οι καζεΐνες και οι πρωτεΐνες ορού), τα λιπίδια, το ασβέστιο, ο φώσφορος κ. α., μπορεί να είναι εν μέρει, υπεύθυνα, για τα ευεργετικά αποτελέσματα, των γαλακτοκομικών προϊόντων στην υγεία του στόματος.

Οι πρωτεΐνες, του γάλακτος, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της απομετάλλωσης (demineralization), του σμάλτου, και στην ενίσχυση της αναμετάλλωσης (remineralization).

Οι μικρές πρωτεΐνες του γάλακτος ή τα βιοενεργά πεπτίδια, τα οποία προέρχονται από το γάλα, όπως, είναι το φωσφοροπεπτίδιο καζεΐνης (CPP), και το γλυκομακροπεπτίδιο (GMP), μπορεί να συμβάλλουν στις τερηδονοστατικές ιδιότητες του τυριού.

Δείτε: Βιοδραστικά συστατικά γάλακτος? Ένα απλό υπέρ-όπλο απέναντι στους ιούς!

Αυτά, τα συστατικά του γάλακτος μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη  τερηδογενών βακτηρίων, μέσω της αύξησης της συγκέντρωσης του ασβεστίου, και των φωσφορικών αλάτων στην πλάκα, μειώνοντας την απομετάλλωση του σμάλτου.

Επίσης, συστατικά, όπως, είναι οι γλυκοπρωτεΐνες, και οι πρωτεογλυκάνες, μπορεί να παίζουν ρόλο στην αναστολή της οδοντικής τερηδόνας.

Το τυρί προλαμβάνει την τερηδόνα – Οι πρωτεΐνες αναστέλλουν την δράση των βακτηρίων του στόματος
Πώς το τυρί προλαμβάνει την τερηδόνα
Η απομετάλλωση (demineralization) του σμάλτου μπορεί να προληφθεί με την τόνωση της παραγωγής σάλιου (saliva). Το σάλιο αυξάνει το pH της πλάκας (δηλαδή, το σάλιο αυξάνει την αλκαλικότητα της πλάκας). Η απομετάλλωση (demineralization) του σμάλτου μπορεί να προληφθεί και με τον καθαρισμό των δοντιών. Δηλαδή, με την απομάκρυνση των ζυμώσιμων υδατανθράκων από τη στοματική κοιλότητα.

Οι πρωτεΐνες του γάλακτος, όπως, είναι η λακτοφερρίνη, αλλά,  και τα ένζυμα του γάλακτος, όπως, είναι για παράδειγμα, η λυσοζύμη και η γαλακτοϋπεροξειδάση, μπορεί, εμάς να μάς προστατεύσουν από, την τερηδόνα.

Οι ουσίες, αυτές, αναστέλλουν την ικανότητα των τερηδονικών βακτηρίων, να προσκολλώνται στις επιφάνειες των δοντιών.

Έχει αποδειχθεί, ότι, οι πρωτεΐνες, του γάλακτος, [ιδιαίτερα η κάπα καζεΐνη, (k-CN)], μειώνουν την προσκόλληση, του τερηδονικού βακτηρίου, Streptococcus mutans, στις επιφάνειες των δοντιών.

Οι πρωτεΐνες του γάλακτος, ελαττώνουν, επίσης, την δραστικότητα του ενζύμου γλυκοζυλοτρανσφεράση, το οποίο παράγεται από, το βακτήριο, αυτό.

Η μακρομοριακή διαμόρφωση (configuration) της καζεΐνης, στο γάλα, συμβάλλει στην προστατευτική της δράση κατά της τερηδόνας.

Δείτε: Πρωτεΐνες γάλακτος – Θρεπτική αξία ή και κάτι… πολύ παραπάνω?

Το τυρί προλαμβάνει την τερηδόνα? Ποιός είναι ο ρόλος του λίπους και των μετάλλων?

Πώς το τυρί προλαμβάνει την τερηδόνα
Αλληλεπιδράσεις των βακτηρίων, των εξωπολυσακχαριτών, κλπ., στο περιβάλλον του δοντιού. Η παραγωγή του  οξέος θα οδηγήσει στην απομετάλλωση (demineralization) του σμάλτου (enamel).

Τα λιπίδια στο τυρί, σχηματίζοντας μια προστατευτική επικάλυψη, μπορεί να επιβραδύνουν την απομετάλλωση (demineralization) των επιφανειών, του σμάλτου των δοντιών.

Επίσης, τα λίπη, του γάλακτος, συμμετέχουν στον καθαρισμό του στόματος, από τεμαχίδια τροφών.

Η υψηλή περιεκτικότητα, των γαλακτοκομικών προϊόντων, σε ασβέστιο και φωσφόρο, μπορεί να συμβάλει, εν μέρει, στην αντιτερηδογενή επίδραση, αυτών των προϊόντων.

Το τυρί, αυξάνει τις συγκεντρώσεις, του ασβεστίου, και του φωσφόρου, στην οδοντική πλάκα, προωθώντας, έτσι, την αναμετάλλωση του σμάλτου των δοντιών.

Άλλα συστατικά, του τυριού, όπως, είναι η τυραμίνη, μπορούν να αυξήσουν το pH της πλάκας.

Τα λιπαρά οξέα, πολλά, από τα οποία, είναι ισχυροί αντιμικροβιακοί παράγοντες, μπορούν, επίσης, να συμβάλλουν στις τερηδονοστατικές ιδιότητες του τυριού.

 

Δείτε περισσότερα:

Effect of eating cheese on Ca and P concentrations of whole mouth saliva and plaque. Jenkins G N, Hargreaves J A. Caries Res 1989; 23: 159-164.

Cheese Consumption and the Development and Progression of Dental Caries. Shelby Kashket  Dominick P DePaola  May 2002, Nutrition Reviews 60(4):97-103

Effect of consuming different dairy products on calcium, phosphorus and pH levels of human dental plaque: A comparative study.  T . L. Ravishankar, V. Yadav, P. S. Tangade, A. Tirth & T. R. Chaitra, European Archives of Paediatric Dentistry, volume 13, pages 144–148 (2012).

Milk and dairy products: Possible effects on dental health. Johansson I. Scand J Nut 2002, 46:119‐22.

 

 

 

 

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.