Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Όλα όσα πρέπει να ξέρω για την πυτιά από την ζύμωση γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών (FPC)

πρωτοσέλιδο - Όλα όσα πρέπει να ξέρω για την πυτιά από την ζύμωση γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών (FPC)

Με ποιό τρόπο παράγεται η πυτιά από την ζύμωση των γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών? Τί θα πρέπει εγώ να γνωρίζω?

Τί είναι η πυτιά, η οποία παράγεται από την ζύμωση των γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών?

Όταν μιλάμε για ”πυτιά”, η οποία παράγεται από την ζύμωση των γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών (FPC – Fermentation Produced Chymosin), στην ουσία, εμείς κάνουμε λόγο για την χυμοσίνη, η οποία παράγεται από την επεξεργασία αυτών, των γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών.

Αυτοί, οι τροποποιημένοι μικροοργανισμοί, μπορεί να είναι βακτήρια, ζυμομύκητες (yeasts) ή μούχλες (molds).

Όλα όσα πρέπει να ξέρω για την πυτιά από την ζύμωση γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών (FPC)
Η επιλογή της πυτιάς δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Όσοι τεχνίτες τυροκόμοι έχουν εμπειρία,  καταλαβαίνουν ότι, κάθε πυτιά δημιουργεί και διαφορετικό τύπο πήγματος. Επίσης, κάθε είδος πυτιάς θα επιδράσει με διαφορετικό τρόπο στην ωρίμανση του τυριού.

Όλοι αυτοί, οι μικροοργανισμοί, θεωρούνται αποδεκτοί για κατανάλωση, [Generally Recognized As Safe, (GRAS)].

Η πυτιά, του τύπου FPC, ξεκίνησε το 1990, ως ένα νέο είδος πυτιάς μικροβιακής προέλευσης.

Η πυτιά, η οποία παράγεται από την ζύμωση των γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών, θεωρείται, (μαζί με τα άλλα δύο είδη πυτιάς), ως ένα υποκατάστατο πυτιάς.

Δείτε: Ποιά είναι η πυτιά και ποιά είναι τα υποκατάστατα πυτιάς?

Με ποιό τρόπο παράγεται η πυτιά από την ζύμωση των γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών?
Πυτιά ChyMAX M σε σκόνη. Η πυτιά, αυτή, περιέχει χυμοσίνη μη ζωικής προέλευσης.  Πρόκειται για πυτιά από την ζύμωση των γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών (FPC-Fermentation Produced Chymosin). Η πυτιά, αυτή, εμφανίστηκε στην αγορά μόλις το 2007-2008. Παρατηρείστε, milk clotting activity: περίπου 2235 IMCU/g

Αρχικά, επιλέγεται το κατάλληλο γαλακτοπαραγωγικό ζώο.

Στα κύτταρα, αυτού, του ζώου υπάρχουν γονίδια, τα οποία περιέχουν την πληροφορία, για την δημιουργία του ενζύμου της χυμοσίνης.

Από το DNA, αυτών,  των ζωικών κυττάρων, με εργαστηριακές μεθόδους, λαμβάνεται το γονίδιο, το οποίο παράγει το ένζυμο της χυμοσίνης.

Στη συνέχεια, αυτό το γονίδιο εισάγεται στο DNA των κυττάρων ξενιστών.

Αυτά, τα κύτταρα ξενιστές μπορεί να είναι βακτήρια, ζυμομύκητες, ή μούχλες.

Αυτό, το νέο γονίδιο, μόλις τοποθετηθεί εντός του ξενιστή, ξεκινά την παραγωγή του ενζύμου της προχυμοσίνης.

Πυτιά η οποία προέρχεται από την ζύμωση των γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών (FPC-Fermentation Produced Chymosin).

Ο ξενιστής, (βακτήριο, ζυμομύκητας, μούχλα), τοποθετείται σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον, ζυμώνεται, αναπαράγεται και πολλαπλασιάζεται.

Δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση, αυτός, ο μικροοργανισμός, καλλιεργείται.

Δείτε: Καλλιέργεια, Καλλιέργεια, Καλλιέργεια – Τί είναι η ΄΄καλλιέργεια΄΄?

Με τον τρόπο, αυτό, παράγεται το ένζυμο της προχυμοσίνης σε ευρεία κλίμακα.

Στην τελική φάση, η προχυμοσίνη υφίσταται επεξεργασία, ώστε, να παραχθεί το ένζυμο της χυμοσίνης.

Πυτιά από την ζύμωση των γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών? Ή Πυτιά γενετικής μηχανικής?
Η πυτιά, η οποία παράγεται από την ζύμωση των γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών περιέχει μόνον το ένζυμο της χυμοσίνης. Το ένζυμο της χυμοσίνης θα διασπάσει επιλεκτικά τον δεσμό Phe105-Met106 της κ – καζεΐνης. Το τμήμα 106-169 της κ καζεΐνης έχει έναν υδρόφιλο χαρακτήρα και θα μεταφερθεί στον ορό του γάλακτος.

Σύγχυση (?) επικρατεί σχετικά με τον ορισμό, ο οποίος περιγράφει αυτό, το είδος της πυτιάς, (FPC – Fermentation Produced Chymosin).

Πού, όμως, οφείλεται αυτή, η σύγχυση?

Στο ότι, ουσιαστικά, υπάρχει διαφοροποίηση, μεταξύ, των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, και των προϊόντων της γενετικής μηχανικής, (Genetically Engineered).

Τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα λαμβάνονται από τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (Genetically Modified Organisms).

Η πυτιά, η οποία παράγεται από την ζύμωση, των γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών, (FPC),  θεωρείται ως, ένα προϊόν γενετικά τροποποιημένο, παρά ένα προϊόν της γενετικής μηχανικής.

Όλα όσα πρέπει να ξέρω για την πυτιά από την ζύμωση γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών (FPC)
Η πυτιά, η οποία προέρχεται από την ζύμωση, των γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών (FPC-Fermentation Produced Chymosin), περιέχει ένα μόνον ένζυμο, την χυμοσίνη. Αυτό, εμάς, μάς διευκολύνει αρκετά. Τί θα πρέπει εγώ να θυμάμαι? Ότι η ποσότητα, της πυτιάς στο γάλα τυροκόμησης, (πέρα από την δοσολογία την οποία προτείνει ο κατασκευαστής), θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.

Αυτό, συμβαίνει διότι, το DNA, το οποίο λαμβάνεται από το ζωικό κύτταρο και, το οποίο DNA, εισάγεται στην αλληλουχία του DNA, ενός βακτηρίου, ή μιας μούχλας (mold), δεν μεταβάλλεται, (?).

Τρόφιμα Γενετικής Μηχανικής

Ως τρόφιμα, της γενετικής μηχανικής (Genetically Engineered Foods), θεωρούνται εκείνα, τα τρόφιμα, τα οποία τροποποιούν το συγκεκριμένο γονίδιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για μια συγκεκριμένη λειτουργία, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία αυτού, του γονιδίου.

Πυτιά από την ζύμωση των γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών –  Έλλειψη στοιχείων στην ετικέτα των σκευασμάτων του εμπορίου

Σε πολλές περιπτώσεις, διάφορα εμπορικά σκευάσματα, τα οποία περιέχουν πυτιά, του τύπου FPC, δεν αναγράφουν, στην ετικέτα, επαρκείς πληροφορίες, αναφορικά, με την προέλευση αυτής, της πυτιάς.

Για παράδειγμα, η πυτιά μπορεί να είναι τύπου FPC, όμως, η ετικέτα του προϊόντος, αναφέρει, απλά, ότι πρόκειται για μια πυτιά η οποία προέρχεται από μικρόβια.

Έτσι, πολλοί χρήστες παραπλανώνται θεωρώντας ότι πρόκειται για την πυτιά μικροβιακής προέλευσης.

Δείτε: Να ποιά είναι τα 4 είδη πυτιάς

Όλα όσα πρέπει να ξέρω για την πυτιά από την ζύμωση γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών (FPC)
Η πυτιά, η οποία προέρχεται από την ζύμωση, των γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών (FPC-Fermentation Produced Chymosin), περιέχει ένα μόνον ένζυμο, την χυμοσίνη. Αυτό, εμάς, μάς διευκολύνει αρκετά. Τί θα πρέπει εγώ να θυμάμαι? Ότι η ποσότητα, της πυτιάς στο γάλα τυροκόμησης, (πέρα από την δοσολογία την οποία προτείνει ο κατασκευαστής), θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.

Κανονικά, οι κατασκευαστές, αυτής, της πυτιάς, θα έπρεπε, ευδιάκριτα, να αναφέρουν, ότι πρόκειται για ένα γενετικά τροποποιημένο προϊόν (?).

Η χρήση της πυτιάς, η οποία παράγεται από την ζύμωση, των γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών, δεν επιτρέπεται σε διάφορες χώρες.

Πυτιά από την ζύμωση των γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών – Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά της πυτιάς του τύπου FPC

Η παραγωγή, της πυτιάς, του τύπου FPC, είναι περισσότερο οικονομική.

Πρόκειται για ένα τυποποιημένο προϊόν με υψηλή καθαρότητα.

Η πυτιά φυτικής ή μικροβιακής προέλευσης (συμπεριλαμβάνεται και η πυτιά, του τύπου FPC) μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παρασκευή ”τυριών” για χορτοφάγους. Τα τυριά αυτά παρασκευάζονται με όξυνση και συνεπώς η προσθήκη πυτιάς δρα συμπληρωματικά.

Επίσης, η πυτιά, του τύπου FPC, δεν δημιουργεί ένα πικρό ανεπιθύμητο flavor, σε τυριά μακράς ωρίμανσης.

Η πυτιά, η οποία παράγεται από την ζύμωση, των γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών, δεν περιέχει άλλο πηκτικό ή πρωτεολυτικό ένζυμο πέραν της χυμοσίνης.

Η πυτιά, αυτή είναι Kosher και Halal.

Δείτε: 16 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την πυτιά

Η πυτιά, του τύπου FPC, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή ”τυριών” για χορτοφάγους.

Διάφοροι μικροοργανισμοί, οι οποίοι επιλέχθηκαν, κατά καιρούς, για την παρασκευή χυμοσίνης, με τον τρόπο αυτό, ανήκουν στο είδος Kluyveromyces lactis, στο είδος Escherichia Coli, στο είδος Pichia pastoris και στο είδος Aspergillus niger var. Awamori, [γονίδιο καμήλα (Camelus dromedarius) στον  μύκητα Aspergillus niger].

 

Δείτε περισσότερα:

Influence of different types of fermentation-produced chymosin on quality of soft cheeses. Myagkonosov, D & Smykov, Igor & Abramov, D & Delitskaya, I. (2022). IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 1052(1):012076.

Rennets: Applied Aspects. Jaros, D.; Rohm, H., 4th ed.; Elsevier Ltd.: Amsterdam, The Netherlands, 2017.

Cheese Yield Performance of Fermentation-Produced Chymosin and Other Milk Coagulants1. Barbano, David & Rasmussen, R.. (1992). Journal of Dairy Science – J DAIRY SCI. 75. 1-12.

Study of the milk-clotting and proteolytic activity of calf rennet, fermentation-produced chymosin, vegetable and microbial coagulants.  Amigo, Lourdes & Apodaca, M.J. & Ramos, Mercedes. (1994). Milchwissenschaft. 13-16.

 

 

 

 

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.