Δείτε με ποιό τρόπο εγώ φτιάχνω στο σπίτι εύκολα τυρί Queso Fresco ή τυρί Queso Blanco – Αναλυτικά όλος ο τρόπος παρασκευής για να φτιάξουμε στο σπίτι ένα καινούργιο τυρί!
Φτιάχνω στο σπίτι τυρί Queso Fresco ήτυρί Queso Blanco – Τί είδους τυριά είναι το τυρί Queso και το τυρί Queijo?
Η λέξη Queso είναι ισπανικής προέλευσης και σημαίνει τυρί.
Η λέξη αυτή, χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά τυριών, τα οποία παράγονται στις ισπανόφωνες χώρες της Κεντρικής, της Λατινικής και της Νότιας Αμερικής, (π.χ., Μεξικό, Βενεζουέλα).
Παράδειγμα, τέτοιων τυριών Queso αποτελούν το τυρί Queso blanco, το τυρί Queso seco, το τυρί Queso Panela, το τυρί Queso Frito, κ.α.
Στις πορτογαλόφωνες χώρες, όπως, είναι η Βραζιλία, η λέξη Queso έχει αντικατασταθεί από την αντίστοιχη λέξη Queijo.
Αντίστοιχα, λοιπόν, στις χώρες, αυτές, εμείς συναντούμε τυριά, όπως, είναι το τυρί Queijo de Colônia, το τυρί Queijo Canastra, κ.α.
Φτιάχνω στο σπίτι τυρί Queso Fresco ή τυρί Queso Blanco – Παραγωγή τυριών στην Κεντρική και Νότιο Αμερική
Οι λαοί της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής δεν ασχολούνταν με την κτηνοτροφία, με την άμελξη, των ζώων και με την παραγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Δείτε: Λακτόφιλοι και Λακτόφοβοι – Η διαίρεση του κόσμου με βάση το γάλα
Οι Ισπανοί άποικοι έφεραν, τα πρώτα κοπάδια των βοοειδών, των προβάτων και των αιγών, στην Νέα Ισπανία, (New Spain), μια περιοχή, η οποία σήμερα ορίζεται, κυρίως, από τη χώρα του Μεξικού.
Από το γάλα, αυτών, των ζώων, άρχισε η παραγωγή μιας ευρείας ποικιλίας τυριών.
Στη συνέχεια, η τεχνολογία παρασκευής, αυτών, των τυριών, τροποποιήθηκε, και πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτίστηκαν, με τοπικά συστατικά.
Για παράδειγμα, στα τοπικά τυριά προστέθηκαν συστατικά όπως, είναι οι πιπεριές, το τσίλι, το αννάτο, κ.α.
Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκαν νέες ποικιλίες τυριών, με ξεχωριστά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
Δείτε πώς εγώ φτιάχνω στο σπίτι εύκολα τυρί Queso Fresco ή τυρί Queso Blanco – Τί είδους τυριά είναι τα τυριά Queso?
Δεν υπάρχει πρωτόκολλο παρασκευής για το κάθε είδος του τυριού Queso.
Ως αποτέλεσμα, εμείς μπορούμε να συναντήσουμε, διάφορα, τέτοια τυριά, Queso, τα οποία διαφέρουν σημαντικά, μεταξύ τους, παρόλο πού, αυτά, τα τυριά έχουν την ίδια ονομασία.
Πολλές φορές, δε, επικρατεί σύγχυση, αναφορικά, και με τους διαφορετικούς τύπους των τυριών Queso.
Αναφέρουμε ότι, συχνά, τυριά, τα οποία χαρακτηρίζονται από κάποιους παρασκευαστές – καταναλωτές, ως τυριά Queso Fresco, από κάποιους άλλους παρασκευαστές – καταναλωτές, αυτά, τα τυριά ονομάζονται τυριά Queso Blanco, και το αντίστροφο.
Το τυρί Queso Fresco
Το τυρί Queso Fresco, ίσως, είναι το δημοφιλέστερο, και με μεγαλύτερη κατανάλωση, τυρί στο Μεξικό και τη Λατινική Αμερική.
Το τυρί Queso Fresco διατίθεται σε διάφορες ποικιλίες, συμπεριλαμβανομένων των ποικιλιών: Aro, Molido και Ranchero.
Αυτός, ο τύπος, του τυριού, παράγεται, επίσης, σε πολλές περιοχές, και χώρες της αμερικανικής ηπείρου.
Συνήθως, το τυρί Queso Fresco παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα.
Φτιάχνω στο σπίτι τυρί Queso Fresco ή τυρί Queso Blanco – Τα τυριά queso fresco παρουσιάζουν μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ τους
Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά των τυριών Queso Fresco, ή Queso Blanco
Η περιεκτικότητα, σε υγρασία, των τυριών Queso Fresco, κυμαίνεται από 46 έως 67% κ.β.
Η περιεκτικότητα, σε λίπος, αυτών, των τυριών, κυμαίνεται από 14 έως 29% κ.β.
Το τυρί, αυτό περιέχει, 15 έως 21% πρωτεΐνη, και, 1 έως 3% αλάτι.
Παρασκευή των τυριών Queso Fresco, ή Queso Blanco
Η πήξη, του γάλακτος γίνεται με χημική όξυνση.
Ως οξύ, χρησιμοποιείται ξύδι ή χυμός λεμονιού.
Δείτε: Αυτοί είναι οι 2+1 τρόποι για να ξινίσουμε το γάλα
Η προσθήκη του οξέος οδηγεί στον σχηματισμό νιφάδων τυροπήγματος.
Στη συνέχεια, αυτές, οι νιφάδες, του τυροπήγματος, μεταφέρονται σε καλούπια τυροκομίας (ή και σε τυρόπανα) για να στραγγίσουν.
Ακολουθεί η εφαρμογή πίεσης, στο τυρόπηγμα, για περαιτέρω αποβολή του ορού.
Το μέγεθος, της εφαρμοζόμενης πίεσης, καθώς, και η μηχανική επεξεργασία, του τυροπήγματος, κατά την στράγγιση, θα καθορίσει τις φυσικοχημικές παραμέτρους, του τελικού προϊόντος.
Όταν, εμείς εφαρμόζουμε μεγαλύτερη πίεση, τότε, το τυρί μπορεί να αποκτήσει, μια συμπαγή κλειστή, ή κοκκώδη δομή.
Στην περίπτωση αυτή, το τυρί Queso Fresco μπορεί και να τηγανισθεί, (δηλαδή, στην περίπτωση, αυτή, το τυρί δεν λιώνει κατά το ψήσιμο), ή τυρί Queso Fresco μπορεί να μπει στο grill.
Όταν, εφαρμόζουμε μικρότερη πίεση, τότε το τυρί μπορεί να αποκτήσει μια κρεμώδη και αλοιφώδη υφή.
Το τυρί Queso Fresco συνδυάζεται με την σαλάτα, τις πατάτες, τις πιπεριές, arepas, tacos, τις σάλτσες, κ.α.
Το τυρί Queso Fresco μπορεί, επίσης, να συνοδεύσει φαγητά Ισπανικής προέλευσης όπως, είναι: enchiladas, chilaquiles rojos, empanadas, και taquitos.
Το τυρί, αυτό, συνήθως, καταναλώνεται φρέσκο χωρίς να έχει ωριμάσει.
Το ώριμο τυρί Queso Fresco ονομάζεται Queso añejo.
Φτιάχνω τυρί Queso Fresco ή τυρί Queso Blanco στο σπίτι
Υλικά
3.5 λίτρα πλήρες γάλα – (εσείς μπορεί να προσθέσετε και κρέμα γάλακτος)
½ φλυτζάνι (περίπου 70 ml) άχρωμο ξύδι – ίσως 1 κουταλάκι μηλόξιδο
2-3 κουταλάκια αλάτι
Εξοπλισμός
Θερμόμετρο – (Ψηφιακό θερμόμετρο με ακίδα)
Θέρμανση του γάλακτος
Εμείς μεταφέρουμε το γάλα μας σε μία κατσαρόλα.
Υποβάλλουμε, το γάλα, σε υψηλή θερμική επεξεργασία.
Δηλαδή, εμείς υποβάλλουμε, το γάλα, στους 85°C για 30 λεπτά, ή στους 90°C για 10-12 λεπτά, ή στους 95°C για 5 λεπτά.
Δείτε: Φτιάχνω γιαούρτι με ομογενοποιημένο γάλα στο σπίτι
Εάν, δεν διαθέτουμε σύστημα μπεν μαρί, τότε, εμείς αναδεύουμε, συνεχώς, ώστε, να μην ”κάψουμε” το γάλα.
Δείτε: Δείτε γιατί με το σύστημα Μπεν Μαρί δεν θα κάψω το γάλα
Όταν, το γάλα φθάσει την προαναφερθείσα θερμοκρασία, τότε, εμείς σταματάμε την θέρμανση.
Πώς φτιάχνω τυρί Queso Fresco ή τυρί Queso Blanco – Εγώ προσθέτω οξύ, στο γάλα, μέχρι να σχηματιστούν οι νιφάδες – τεμαχίδια του τυροπήγματος
Μειώνουμε την ένταση της θέρμανσης, και, εμείς φέρνουμε το γάλα μας, σε θερμοκρασία 83 με 87°C.
Χωρίζουμε το ξύδι, και το μηλόξιδο, σε 3 ίσες δόσεις.
Προσθέτουμε, αρχικά, την 1η δόση, ενώ, ταυτόχρονα, εμείς αναδεύουμε το γάλα.
Παρατηρούμε το εάν, σχηματίστηκαν νιφάδες – τεμαχίδια τυροπήγματος.
Εάν όχι, προσθέτουμε την 2η δόση, ενώ ταυτόχρονα, εμείς αναδεύουμε.
Παρατηρούμε, εάν, σχηματίστηκαν νιφάδες – τεμαχίδια τυροπήγματος.
Εάν ναι, δεν προσθέτουμε άλλο οξύ.
Εάν όχι, προσθέτουμε την 3η δόση, ενώ, ταυτόχρονα, εμείς αναδεύουμε.
Εάν, και η προσθήκη της 3ης δόσης δεν οδήγησε στον σχηματισμό νιφάδων – τεμαχιδίων τυροπήγματος, τότε, εμείς προσθέτουμε επιπλέον ποσότητες οξέος, μέχρι, να δούμε να σχηματίζονται νιφάδες – τεμαχίδια τυροπήγματος.
Όταν, σχηματιστούν οι νιφάδες – τεμαχίδια τυροπήγματος, εμείς συνεχίζουμε να αναδεύουμε για, περίπου, 3 λεπτά.
Στη συνέχεια, εμείς αφήνουμε το μείγμα, (τα τεμαχίδια τυροπήγματος μαζί με τον ορό), σε ηρεμία, για 15 λεπτά.
Φτιάχνω σπιτικό τυρί Queso Fresco ή τυρί Queso Blanco – Στράγγιση του τυροπήγματος
Στη συνέχεια, εεμίς σουρώνουμε το μείγμα με την βοήθεια ενός τυρόπανου.
Ο ορός γάλακτος απομακρύνεται και τα τεμαχίδια τυροπήγματος συγκρατούνται στο τυρόπανο.
Η στράγγιση της τυρομάζας γίνεται, αρχικά, με φυσικό τρόπο, δηλαδή, με την επίδραση της βαρύτητας.
Φτιάχνω σπιτικό τυρί Queso Fresco ή τυρί Queso Blanco – Αλάτισμα του τυροπήγματος
Μεταφέρουμε το στραγγισμένο τυρόπηγμα σε μια λεκάνη, και εμείς προσθέτουμε το αλάτι στο τυρόπηγμα.
Αναμειγνύουμε αποτελεσματικά το αλάτι με το τυρόπηγμα, ώστε, η διασπορά, του άλατος, να είναι ομοιόμορφη.
Δείτε: 3+1 τρόποι για να αλατίσετε το τυρί σας
Φτιάχνω σπιτικό τυρί Queso Fresco ή τυρί Queso Blanco – Θα εφαρμόσω πίεση στο τυρόπηγμα?
Ανάλογα, του τι προϊόν εμείς θέλουμε, εμείς μπορούμε να εφαρμόσουμε, ή όχι, πίεση στο αλατισμένο τυρόπηγμα.
Η πίεση μπορεί να αυξάνει προοδευτικά, και μπορεί να φθάσει το 10πλάσιο του βάρους του τυριού.
Το χρονικό διάστημα, το οποίο εμείς εξασκούμε την πίεση κυμαίνεται από 10 λεπτά έως, και 8 ώρες.
Φτιάχνω τυρί Queso Fresco ή τυρί Queso Blanco στο σπίτι – Πόση απόδοση (yield) σε τυρί εγώ θα έχω?
Πόσα κιλά τυρί Queso Fresco εμείς θα πάρουμε?
Αυτό θα εξαρτηθεί από, πολλούς παράγοντες και, κυρίως από, την επιθυμητή περιεκτικότητα σε υγρασία, του τελικού προϊόντος.
Δείτε: Πόσα κιλά γάλα απαιτούνται για ένα κιλό τυρί?
Χοντρικά, όταν εμείς χρησιμοποιούμε αγελαδινό γάλα, τότε, η απόδοση (yield), σε τυρί μπορεί να είναι 12%.
Δηλαδή, εμείς μπορούμε να πάρουμε 120 γρ., τυρί ανά κιλό γάλακτος.
Δείτε με ποιό τρόπο εγώ φτιάχνω στο σπίτι εύκολα τυρί Queso Fresco ή τυρί Queso Blanco – Αποθήκευση – Διάρκεια ζωής του τυριού
Στη συνέχεια, εμείς μπορούμε να αποθηκεύσουμε, το τυρί, σε συνθήκες ψύξης, στους 2 με 4°C.
Εκεί, το τυρί μπορεί να διατηρηθεί για 1 εβδομάδα, τουλάχιστον.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Δείτε περισσότερα:
Impact of curd milling on the chemical, functional, and rheological properties of starter-free Queso Fresco. Van Hekken D. L., Tunick M. H., Leggett L. N., Tomasula P. M. J. Dairy Sci. 2012. 95:5527–5535.
Rheology and microstructure of Queso Blanco as affected by pressing procedure and storage conditions. Tunick M. H., Van Hekken D. L., Cooke P. H. Milchwissenschaft. 2008. 63:157–160.
Effect of salt on the chemical, functional, and rheological properties of Queso Fresco during storage. Guo, Ling et al. International Dairy Journal 21 (2011): 352-357.
Invited review: artisanal Mexican cheeses. Gonzalez-Cordova AF, Yescas C, Ortiz-Estrada AM, De Los Angeles De La Rosa-Alcaraz M, Hernandez Mendoza A, Vallejo-Cordoba B. J Dairy Sci. 2016 Jan 29; 99(5):3250–3262.
Characterization of Queso Fresco during Storage at 4 and 10°C. Tunick, M.H., Hekken, D.L., Iandola, S.K., & Tomasula, P.M. (2012). Journal of Field Robotics, 1, 308-319.
Facebook Comments