Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Φτιάχνω στο σπίτι Queso Fresco ή Queso Blanco – Το πιό εύκολο τυρί του κόσμου!

πρωτοσέλιδο - Φτιάχνω στο σπίτι Queso Fresco ή Queso Blanco - Το πιό εύκολο τυρί του κόσμου!
Featured Video Play Icon
Δείτε πώς φτιάχνω στο σπίτι εύκολα τυρί Queso Fresco ή Queso Blanco

Δείτε πώς φτιάχνω στο σπίτι εύκολα τυρί Queso Fresco ή Queso Blanco

Αναλυτικά όλος ο τρόπος παρασκευής για να φτιάξουμε στο σπίτι ένα καινούργιο τυρί!

Τυριά Queso και Queijo
Αρχικά υποβάλλουμε το γάλα μας σε υψηλή θερμική επεξεργασία. Δηλαδή, 85°C για 30 λεπτά, ή 90°C για 10-12 λεπτά, ή 95°C για 5 λεπτά.

Η λέξη Queso είναι ισπανικής προέλευσης και σημαίνει τυρί.

Η λέξη αυτή, χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά τυριών, τα οποία παράγονται στις ισπανόφωνες χώρες της Κεντρικής, της Λατινικής και της Νότιας Αμερικής, (π.χ., Μεξικό, Βενεζουέλα).

Παράδειγμα αποτελούν τα τυριά: Queso blanco, Queso seco, Queso Panela, Queso Frito, κ.α.

Στις πορτογαλόφωνες χώρες, όπως η Βραζιλία, το Queso έχει αντικατασταθεί από το αντίστοιχο Queijo.

Αντίστοιχα, λοιπόν, στις χώρες αυτές συναντούμε τυριά όπως τα: Queijo de Colônia, Queijo Canastra, κ.α.

Παραγωγή τυριών στην Κεντρική και Νότιο Αμερική

Οι λαοί της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής δεν ασχολούνταν με την κτηνοτροφία, την άμελξη και την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Φτιάχνω στο σπίτι Queso Fresco ή Queso Blanco - Το πιό εύκολο τυρί του κόσμου!
Όταν το γάλα μας θερμανθεί ισχυρά, ρίχνουμε την ένταση και φέρνουμε την θερμοκρασία στους  83 με 87°C.

Δείτε: Λακτόφιλοι και Λακτόφοβοι – Η διαίρεση του κόσμου με βάση το γάλα

Οι Ισπανοί άποικοι έφεραν, τα πρώτα κοπάδια βοοειδών, προβάτων και αιγών, στην Νέα Ισπανία, (New Spain), μια περιοχή, που σήμερα ορίζεται, κυρίως, από τη χώρα του Μεξικού.

Από το γάλα αυτών των ζώων άρχισε η παραγωγή μιας ευρείας ποικιλίας τυριών.

Στη συνέχεια, η τεχνολογία παρασκευής τροποποιήθηκε, και πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτίστηκαν με τοπικά συστατικά (π.χ. πιπεριές, τσίλι, αννάτο).

Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκαν νέες ποικιλίες τυριών με ξεχωριστά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Δείτε πώς φτιάχνω στο σπίτι εύκολα τυρί Queso Fresco ή Queso BlancoΤι είδους τυριά είναι τα τυριά Queso?

Δεν υπάρχει πρωτόκολλο παρασκευής για κάθε είδος τυριού Queso.

Ως αποτέλεσμα, μπορούμε να συναντήσουμε διάφορα τέτοια τυριά, τα οποία διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους, παρόλο που έχουν την ίδια ονομασία.

Σε αυτήν την θερμοκρασία, (83 με 87°C), προσθέτω στο γάλα κάποιο ασθενές οργανικό οξύ. Όταν προσθέτουμε ξύδι, τότε το οξύ είναι το οξικό. Όταν προσθέσουμε επαρκείς ποσότητες, απότο ξύδι, παρατηρούμε την δημιουργία νιφάδων – τεμαχιδίων τυροπήγματος.

Πολλές φορές, επικρατεί σύγχυση και για τους διαφορετικούς τύπους των τυριών Queso.

Αναφέρουμε ότι, συχνά, τυριά, τα οποία χαρακτηρίζονται από κάποιους ως Queso Fresco, από κάποιους άλλους ονομάζονται Queso Blanco, και το αντίστροφο.

Το τυρί Queso Fresco

Το Queso Fresco, ίσως, είναι το δημοφιλέστερο και με μεγαλύτερη κατανάλωση τυρί στο Μεξικό και τη Λατινική Αμερική.

Διατίθεται σε διάφορες ποικιλίες, συμπεριλαμβανομένων των: Aro, Molido και Ranchero.

Αυτός ο τύπος τυριού παράγεται, επίσης, σε πολλές περιοχές και χώρες της αμερικανικής ηπείρου.

Συνήθως, παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα.

Τα τυριά queso fresco παρουσιάζουν μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ τους

Η περιεκτικότητα σε υγρασία κυμαίνεται από 46 έως 67%.

Αντί για ξύδι μπορούμε να προσθέσουμε χυμό λεμονιού. Στην περίπτωση αυτή το υπεύθυνο οξύ είναι το κιτρικό.

Η περιεκτικότητα σε λίπος κυμαίνεται από 14 έως 29%.

Το τυρί αυτό περιέχει 15 έως 21% πρωτεΐνη και 1 έως 3% αλάτι.

Η πήξη του γάλακτος γίνεται με χημική όξυνση.

Ως οξύ χρησιμοποιείται ξύδι ή χυμός λεμονιού.

Μετά τον σχηματισμό του πήγματος ακολουθεί διαίρεση.

Στη συνέχεια το τυρόπηγμα μεταφέρεται σε τυρόπανα για να στραγγίσει.

Ακολουθεί πίεση για περαιτέρω αποβολή του ορού.

Το μέγεθος της εφαρμοζόμενης πίεσης, καθώς και η μηχανική επεξεργασία του τυροπήγματος κατά την στράγγιση, θα καθορίσει τις φυσικοχημικές παραμέτρους του τελικού προϊόντος.

Φτιάχνω στο σπίτι Queso Fresco ή Queso Blanco - Το πιό εύκολο τυρί του κόσμου!
Σε τυριά όπως το Queso blanco το τυρόπηγμα είναι βαρύτερο από τον ορό και καθιζάνει στον πυθμένα του καζανιού σε αντίθεση με τις νιφάδες τυροπήγματος των τυριών τυρογάλακτος, οι οποίες συγκεντρώνονται στην επιφάνεια.

Όταν εφαρμόζουμε μεγαλύτερη πίεση, τότε το τυρί μπορεί να αποκτήσει μια συμπαγή κλειστή ή κοκκώδη δομή.

Στην περίπτωση αυτή, το Queso Fresco μπορεί και να τηγανισθεί, (δεν λιώνει κατά το ψήσιμο), ή να μπει στο grill.

Όταν εφαρμόζουμε μικρότερη πίεση, τότε το τυρί μπορεί να αποκτήσει μια κρεμώδη και αλοιφώδη υφή.

Το τυρί Queso Fresco συνδυάζεται με σαλάτα, πατάτες, πιπεριές, arepas, tacos, σάλτσες, κ.α.

Μπορεί, επίσης, να συνοδεύσει φαγητά Ισπανικής προέλευσης όπως: enchiladas, chilaquiles rojos, empanadas, και taquitos.

Το τυρί αυτό καταναλώνεται φρέσκο χωρίς να ωριμάσει.

Το ώριμο Queso Fresco ονομάζεται Queso añejo.

Φτιάχνω τυρί Queso Fresco ή Queso Blanco στο σπίτι
Υλικά

3.5 λίτρα πλήρες γάλα – (μπορεί να προσθέσετε και κρέμα γάλακτος)

Η στράγγιση της τυρομάζας γίνεται, αρχικά, με φυσικό τρόπο, δηλ., με την επίδραση της βαρύτητας.

½ φλυτζάνι (περίπου 70 ml) άχρωμο ξύδι – ίσως 1 κουταλάκι μηλόξιδο

2-3 κουταλάκια αλάτι

Εξοπλισμός

Θερμόμετρο – (Ψηφιακό θερμόμετρο με ακίδα)

Θέρμανση γάλακτος

Μεταφέρουμε το γάλα μας σε μία κατσαρόλα και το υποβάλλουμε σε υψηλή θερμική επεξεργασία.

Δηλαδή, 85°C για 30 λεπτά, ή 90°C για 10-12 λεπτά, ή 95°C για 5 λεπτά.

Δείτε: Φτιάχνω γιαούρτι με ομογενοποιημένο γάλα στο σπίτι

Εάν δεν διαθέτουμε σύστημα μπεν μαρί, ανακατεύουμε συνεχώς ώστε να μην ΄΄κάψουμε΄΄ το γάλα.

Δείτε: Σύστημα μπεν μαρί ή πώς δεν θα ΄΄κάψω΄΄ το γάλα

Όταν το γάλα φθάσει την προαναφερθείσα θερμοκρασία, τότε σταματάμε την θέρμανση.

Πώς φτιάχνω Queso Fresco? Με προσθήκη οξέος μέχρι να σχηματιστούν νιφάδες – τεμαχίδια τυροπήγματος
Τελικά πόσο οξύ να ρίξω? Προσοχή! Να θυμάμαι ότι γνώμονας είναι ο σχηματισμός νιφάδων – τεμαχιδίων τυροπήγματος. Το πόσο λεέι η συνταγή αποτελεί μια ένδειξη του τί να περιμένουμε.

Μειώνουμε την ένταση της θέρμανσης και φέρνουμε το γάλα μας σε θερμοκρασία 83 με 87°C.

Χωρίζουμε το ξύδι και το μηλόξιδο σε 3 ίσες δόσεις.

Προσθέτουμε, αρχικά, την 1η δόση, ενώ ταυτόχρονα αναδεύουμε.

Παρατηρούμε εάν σχηματίστηκαν  νιφάδες – τεμαχίδια τυροπήγματος.

Εάν όχι, προσθέτουμε την 2η δόση, ενώ ταυτόχρονα αναδεύουμε.

Παρατηρούμε εάν σχηματίστηκαν  νιφάδες – τεμαχίδια τυροπήγματος.

Εάν ναι, δεν προσθέτουμε άλλο οξύ.

Εάν όχι, προσθέτουμε την 3η δόση, ενώ ταυτόχρονα αναδεύουμε.

Εάν και η προσθήκη της 3ης δόσης δεν οδήγησε στον σχηματισμό  νιφάδων – τεμαχιδίων τυροπήγματος, τότε προσθέτουμε επιπλέον ποσότητες οξέος, μέχρι να δούμε  να σχηματίζονται  νιφάδες – τεμαχίδια τυροπήγματος.

 Φτιάχνω στο σπίτι Queso Fresco ή Queso Blanco - Το πιό εύκολο τυρί του κόσμου!
Τυρί Queso Blanco ή Queso Fresco. Το τυρί αυτό θα έχει αυτήν την κοκκώδη δομή εάν απλά το στραγγίσουμε με φυσικό τρόπο, (μόνο με την επίδραση της βαρύτητας).

Όταν σχηματιστούν οι νιφάδες – τεμαχίδια τυροπήγματος, συνεχίζουμε να αναδεύουμε για περίπου 3 λεπτά.

Στη συνέχεια, αφήνουμε το μείγμα, (τα τεμαχίδια τυροπήγματος μαζί με τον ορό), σε ηρεμία, για 15 λεπτά.

Στράγγιση

Στη συνέχεια, σουρώνουμε το μείγμα με την βοήθεια ενός τυρόπανου.

Ο ορός γάλακτος απομακρύνεται και τα τεμαχίδια τυροπήγματος συγκρατούνται στο τυρόπανο.

Η στράγγιση της τυρομάζας γίνεται, αρχικά, με φυσικό τρόπο, δηλ., με την επίδραση της βαρύτητας.

Αλάτισμα
Φτιάχνω στο σπίτι Queso Fresco ή Queso Blanco - Το πιό εύκολο τυρί του κόσμου!
Η πίεση μπορεί να είναι δύναμη η οποία αυξάνει προοδευτικά και μπορεί να φθάσει το 10πλάσιο του βάρους του τυριού.

Μεταφέρουμε το στραγγισμένο τυρόπηγμα σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το αλάτι.

Αναμειγνύουμε αποτελεσματικά το αλάτι με το τυρόπηγμα ώστε η διασπορά να είναι ομοιόμορφη.

Δείτε: 3+1 τρόποι για να αλατίσετε το τυρί σας 

Πίεση?

Ανάλογα τι προϊόν θέλουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε ή όχι πίεση στο αλατισμένο τυρόπηγμα.

Η πίεση μπορεί να είναι δύναμη η οποία αυξάνει προοδευτικά και μπορεί να φθάσει το 10πλάσιο του βάρους του τυριού.

Το χρονικό διάστημα που εξασκούμε την πίεση κυμαίνεται από 10 λεπτά έως και 8 ώρες.

Φτιάχνω Queso Fresco στο σπίτι – Πόση απόδοση  (yield) σε τυρί θα έχω?
Δείτε πώς γίνεται η παρασκευή τυριών με Όξυνση & Υψηλή Θερμική Επεξεργασία
Όσο μεγαλύτερη και όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εφαρμόζουμε πίεση, τόσο το τυρί θα είναι περισσότερο συμπαγές, με κλειστή δομή, και περισσότερο σκληρό, (λιγότερη υγρασία).

Πόσα κιλά τυρί Queso Fresco θα πάρουμε?

Αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και κυρίως από την περιεκτικότητα σε υγρασία του τελικού προϊόντος.

Δείτε: Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου

Χοντρικά, για αγελαδινό γάλα, υπολογίστε, 12% απόδοση (yield).

Δηλαδή, 120 γρ., τυρί ανά κιλό γάλακτος.

Δείτε πώς φτιάχνω στο σπίτι εύκολα τυρί Queso Fresco ή Queso BlancoΑποθήκευση – Διάρκεια ζωής

Στη συνέχεια μπορούμε να αποθηκεύσουμε το τυρί σε συνθήκες ψύξης στους 2 με 4°C.

Εκεί, το τυρί μπορεί να διατηρηθεί για 1 εβδομάδα τουλάχιστον.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *