Φτιάχνουμε τυρί χαλούμι και τυρί αναρή σε μια πολύ μικρή οικοτεχνική επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων
Πόσο δύσκολο ή πόσο εύκολο είναι εμείς να εγκαταστήσουμε και να λειτουργήσουμε μια μικρή οικοτεχνική επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων?
Το πρώτο πράγμα, το οποίο, εμείς θα πρέπει να εξετάσουμε είναι,
το εάν πραγματικά, εμάς μάς ενδιαφέρει, να ασχοληθούμε με μια τέτοια οικοτεχνική επιχείρηση.
Απαιτείται, λοιπόν, με σοφία και ωριμότητα, να ψάξουμε βαθιά μέσα μας, και να δούμε, το εάν εμείς μπορούμε να το κάνουμε.
Δείτε: Να πώς να εγκαταστήσετε και να λειτουργήσετε την Επιχείρησή σας – Μέρος 2ο
Κανονικά, μια τέτοια απόφαση, σε μια δυναμική, ανοικτή κοινωνία, θα ήταν αρκετή.
Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, θα απολαμβάναμε την εμπιστοσύνη, η οποία, θα μεταφραζόταν σε πραγματική βοήθεια, για την πραγματοποίηση των επαγγελματικών μας ονείρων.
Μάλλον, όμως, στην χώρα μας τα πράγματα είναι περισσότερο πολύπλοκα.
Μικρή οικοτεχνική επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων – Απαιτείται κεφάλαιο για την εγκατάσταση μιάς τέτοιας επιχείρησης?
Η εύρεση και η διάθεση κεφαλαίων αποτελεί έναν καίριο παράγοντα για την εγκατάσταση, και την λειτουργία οποιασδήποτε επιχείρησης.
Μια μικρή οικοτεχνική μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών, μπορεί να χρειάζεται ποσά της τάξης, των 100, των 150 ή, ακόμα και των 200 χιλιάδων ευρώ.
Ποιός, θα μας υποστηρίξει οικονομικά?
Τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φαίνεται να αποκλίνουν παρασάγγας, από τις πρακτικές, τις οποίες ακολουθούν ανάλογα ιδρύματα προηγμένων χωρών του εξωτερικού.
Το ίδιο ισχύει και για μια πιθανή χρηματοδότηση από ιδιώτες.
Μην ξεχνάμε ότι αυτή η πρακτική εφαρμόζεται, συχνά, σε χώρες με δυναμικές οικονομίες.
Από την άλλη μεριά, όσο συνειδητοποιημένος και εάν είναι ένας μικρός οικοτέχνης, μπορεί άραγε να πάρει ένα τέτοιο μεγάλο ρίσκο?
Φτιάχνουμε τυρί χαλούμι και τυρί αναρή – Απαιτείται η σωστή οργάνωση της παραγωγής για να λειτουργήσει μια (πολύ) μικρή οικοτεχνική επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων
Η εύρεση, των απαραίτητων χρηματικών κεφαλαίων δεν αποτελεί, όμως, την μοναδική μας έγνοια.
Εμείς θα πρέπει να μπορέσουμε να ”στήσουμε”, σωστά, όλον τον μηχανισμό λειτουργίας της επιχείρησης.
Εμείς θα πρέπει να οργανώσουμε όλα τα τμήματα, από την συλλογή του γάλακτος μέχρι την διάθεση του προϊόντος.
Με ποιό τρόπο εμείς θα το επιτύχουμε αυτό?
Σίγουρα, εμείς απαιτείται να έχουμε τον πλήρη έλεγχο όλης της παραγωγικής διαδικασίας.
Εμείς θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι φθορές, οι ζημιές, οι αβαρίες, οι καταστροφές και η υποβάθμιση της πρώτης ύλης, αλλά και του εξοπλισμού, θα περιορίζονται στο ελάχιστο.
Αλλά, επίσης, θα πρέπει να εργαζόμαστε και με γνώμονα την οικονομία του χρόνου και της ενέργειάς μας.
Ποιό είναι το μυστικό της επιτυχίας?
Το μυστικό ήταν, είναι και θα είναι ΕΝΑ.
Κάντο όσο πιο απλό γίνεται!
Περίπλοκες διεργασίες θα οδηγήσουν σε εκθετική αύξηση του αριθμού των προβλημάτων.
Τί θα πρέπει εγώ να έχω στο μυαλό μου πριν καν ξεκινήσω
Εμείς θέλουμε, λοιπόν, μια οικοτεχνική επιχείρηση, η οποία:
— Αυτή, η οικοτεχνική επιχείρηση θα είναι εφικτό να γίνει, (εφικτότητα).
— Αυτή, η οικοτεχνική επιχείρηση θα μπορεί να λειτουργήσει, (λειτουργικότητα).
— Αυτή, η οικοτεχνική επιχείρηση θα μπορεί να αποδώσει, να έχει οικονομικό αποτέλεσμα, (αποδοτικότητα).
— Αυτή, η οικοτεχνική επιχείρηση θα δίνει προοπτικές επέκτασης.
Φτιάχνουμε τυρί χαλούμι και τυρί αναρή – Δείτε με ποιό τρόπο λειτουργεί μια πολύ μικρή οικοτεχνική επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών
Συναντήσαμε την κα. Πόπη στο χωριό Σίμου, στην επαρχία Πάφου.
Η κα. Πόπη έχει δικά της ζώα, και συλλέγει καθημερινά 150 με 300 κιλά γάλα.
Η κα. Πόπη φτιάχνει τυρί χαλούμι και τυρί αναρή, με το γάλα της κάθε ημέρας.
Έτσι, τουλάχιστον, η κα. Πόπη δεν ανησυχεί για τα ζητήματα, τα οποία μπορεί να προκύψουν από την αποθήκευση του γάλακτος.
Δείτε: Ψυχρότροπα βακτήρια – The X factor
Φτιάχνουμε τυρί χαλούμι και τυρί αναρή – Τα γενικά πλεονεκτήματα σε μια οικοτεχνική επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών
Ο χώρος τυροκόμησης
Αποτελεί, μεγάλο πλεονέκτημα, όταν, εμείς έχουμε τον χώρος τυροκόμησης, (ή γενικότερα τον χώρο παρασκευής), στο ίδιο μας το σπίτι.
Φτιάχνουμε τυρί χαλούμι και τυρί αναρή – Ο εξοπλισμός και τα σκεύη μιας πολύ μικρής επιχείρησης
Ο εξοπλισμός, της επιχείρησης, θα πρέπει να είναι λειτουργικός, αποτελεσματικός και χαμηλού κόστους.
Εμείς θα πρέπει να δούμε, το τί είναι αυτό, το οποίο εμάς μάς ταιριάζει, και τί μπορούμε να υποστηρίξουμε, με τις γνώσεις και τις δεξιότητές μας.
Ένας οικοτέχνης θα πρέπει να είναι έτοιμος και για πατέντες, όχι όμως, σε βάρος της ποιότητας των προϊόντων.
Μικρή οικοτεχνική επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών – Το ”στήσιμο” είναι πολύ σημαντικό
Η όλη παραγωγική διαδικασία θα πρέπει να οργανωθεί, με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε, εμείς να μπορούμε να ελέγχουμε όλα τα στάδια, αυτής, της παραγωγικής διαδικασίας..
Η παρασκευή του τυριού χαλούμι και του τυριού αναρή αποτελεί μια σχετικά εύκολη διαδικασία.
Όμως, απαιτείται και βασική τεχνογνωσία.
Δείτε: Φτιάχνουμε παραδοσιακό τυρί Χαλούμι και τυρί Αναρή με την κα. Πόπη στη Σίμου
Ένα άλλο σημαντικότατο κομμάτι, με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθεί, αυτός, ο οποίος λειτουργεί, μια μικρή οικοτεχνική μονάδα γαλακτοκομικών, είναι, και η διάθεση των προϊόντων.
Σε ένα οικοτεχνείο – φάρμα, το οποίο έχει αποκτήσει (λιγότερο ή περισσότερο) brand name, οι υποψήφιοι αγοραστές, μπορεί να έρθουν στον ίδιο τον χώρο παρασκευής.
Αυτό, σίγουρα, δίνει πολλαπλά πλεονεκτήματα στην οικοτεχνική μονάδα.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Facebook Comments