Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Φτιάχνω Σουηδικά οξεογάλατα Filmjölk και Lättfil με τη χρήση μαγιάς

Φτιάχνω Σουηδικά οξεογάλατα Filmjölk και Lättfil με τη χρήση μαγιάς

Οικιακή παρασκευή Filmjölk και Lättfil?

Είναι εύκολο? Μάθε πώς!

Ποιά είναι τα σουηδικά οξεογάλατα Filmjölk και Lättfil
Filmjölk το πιο αγαπημένο ποτό ζυμωμένου γάλακτος στη Σουηδία
Filmjölk. Σουηδικής προέλευσης ζυμωμένο γαλακτοκομικό προϊόν στο οποίο συμμετέχουν μεσόφιλα βακτήρια.

Αυτό το ποτό ζυμωμένου γάλακτος αποτελεί την μοντέρνα παραλλαγή του παραδοσιακού surmjölk.

Χαρακτηρίζεται από άρωμα το οποίο οφείλεται κυρίως στο διακετύλιο.

Έχει υψηλό ιξώδες και η περιεκτικότητα σε λίπος είναι 3%.

Ποικιλίες με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος είναι επίσης διαθέσιμες στην αγορά.

Η γεύση του filmjölk είναι ήπια, ελαφρώς όξινη.

Διαθέτει περισσότερο άρωμα από το långfil λόγω του διακετυλίου που παράγει η καλλιέργεια εκκινητής.

Lättfil = light Filmjölk

Το Lättfil αποτελεί την light έκδοση του filmjölk. Η περιεκτικότητα σε λίπος είναι 0.4% – 0.5%.

Φτιάχνω Filmjölk – Lättfil στο σπίτι

Η οικιακή παρασκευή Filmjölk ή Lättfil μπορεί να γίνει με 2 τουλάχιστον τρόπους.

Ο 1ος τρόπος χρησιμοποιεί χρησιμοποιεί λυοφιλιωμένη καλλιέργεια DVS, ως καλλιέργεια εκκίνησης.

Δείτε: Filmjölk- Lättfil παρασκευή σουηδικών οξεογαλάτων στο σπίτι

Φτιάχνω Filmjölk Lättfil
Εάν θέλετε να αποφύγετε την διαδικασία της θέρμανσης χρησιμοποιήστε γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας.

Ο 2ος τρόπος, αυτός που θα δούμε εμείς τώρα, χρησιμοποιεί ποσότητα από αυτά τα οξεογάλατα ως καλλιέργεια εκκίνησης.

Βρίσκω το γάλα

Προμηθεύεστε αγελαδινό γάλα εμπορίου.

Λιποπεριεκτικότητα 3% για το Filmjölk και 0.4% – 0.5% για το Lättfil.

Το γάλα αυτό είναι ήδη παστεριωμένο.

Αυτή η επιλογή χρησιμοποιείται γενικά για την βιομηχανική παραγωγή των Filmjölk και Lättfil στις περιοχές παρασκευής τους.

Βέβαια, εσείς μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορα είδη γάλακτος.

Θερμαίνω το γάλα ή χρησιμοποιώ γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας

Θερμαίνετε το γάλα σας στους 95°C για χρονικό διάστημα 5 λεπτών.

Δείτε: 6 στόχοι που πετυχαίνω με την έντονη θερμική επεξεργασία του γάλακτος

Φτιάχνω Filmjölk Lättfil
Από ένα ήδη έτοιμο ποτό Filmjölk προσθέστε στο γάλα σας 4 έως 6%. Δηλαδή εάν έχετε 10 λίτρα γάλα, προσθέστε 400 έως 600 ml ή γρ.

Εναλλακτικά, εάν θέλετε να αποφύγετε την διαδικασία της θέρμανσης χρησιμοποιήστε γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας.

Φέρνω το γάλα στους 20

Φέρτε το γάλα σε θερμοκρασία 20℃.

Φροντίστε ο περιβάλλον χώρος να είναι καθαρός.

Σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι ώστε να αποφύγετε επιμόλυνση από μικροοργανισμούς του περιβάλλοντος.

Η όλη διαδικασία πρέπει να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Προσθήκη καλλιέργειας εκκίνησης

Στους 20℃ προσθέτουμε την καλλιέργεια, δηλαδή την ΄΄Μαγιά΄΄ στο γάλα.

Ως μαγιά θα χρησιμοποιήσουμε ποσότητα από Filmjölk  που έχουμε.

Πώς την βρήκαμε?
Το γάλα με την καλλιέργεια παραμένει, (επωάζεται), στους 20°C, για 17 με 24 ώρες ώσπου η τιμή του pH να γίνει 4.3 με 4.6. Σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι ώστε να αποφύγετε επιμόλυνση από μικροοργανισμούς της ατμόσφαιρας.

Είτε γιατί παρασκευάσαμε ποτό Filmjölk μέσω καλλιέργειας DVS.

Ή είτε γιατί προμηθευτήκαμε συσκευασμένο προϊόν από το εξωτερικό.

Πόση ΄΄Μαγιά΄΄ να προσθέσω?

Από ένα ήδη έτοιμο ποτό Filmjölk προσθέστε στο γάλα σας 4 έως 6%.

Δηλαδή εάν έχετε 10 λίτρα γάλα, προσθέστε 400 έως 600 ml ή γρ. από το που αγοράσατε.

Φροντίστε να διαλυθεί καλά και το μείγμα να γίνει ομοιογενές.

Επώαση της καλλιέργειας

Το γάλα με την καλλιέργεια παραμένει, (επωάζεται), στους 20°C, για 17 με 24 ώρες ώσπου η τιμή του pH να γίνει 4.3 με 4.6.

Κατά τακτά χρονικά διαστήματα το αναδεύω και το δοκιμάζω.

Το πόσο χρονικό διάστημα θα το επωάσετε θα εξαρτηθεί από τις προτιμήσεις σας.

Το Filmjölk καταναλώνεται συνήθως για πρωινό ή σαν σνακ, μαζί με μαρμελάδες ή μούρα, ή με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και βανίλια. Μπορεί επίσης να αναμιχθεί με δημητριακά στο πρωινό.

Η ΄΄Μαγιά΄΄ Filmjölk περιέχει μικροοργανισμούς οι οποίοι παράγουν εξωπολυσακχαρίτες.

Το τελικό προϊόν θα χαρακτηρίζεται από σχοινώδη υφή.

Δείτε: Πώς οι εξωπολυσακχαρίτες βελτιώνουν την ποιότητα στα ζυμωμένα γάλατα

Αποθήκευση

Στη συνέχεια μεταφέρεται σε ψυγείο. Εκεί μπορεί να διατηρηθεί 10 – 14 ημέρες.

Κατά την αποθήκευση ίσως παρουσιαστεί το φαινόμενο διαχωρισμού του ορού.

Αυτό μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με την προσθήκη πηκτίνης.

Πώς να το καταναλώσω

Το Filmjölk καταναλώνεται συνήθως για πρωινό ή σαν σνακ, μαζί με μαρμελάδες ή μούρα, ή με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και βανίλια.

Μπορεί επίσης να αναμιχθεί με δημητριακά στο πρωινό.

 

 

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.