Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Βιοδραστικά συστατικά γάλακτος? Ένα απλό υπερ-όπλο απέναντι στους ιούς!

πρωτοσέλιδο - Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος - Ένα απλό υπερ-όπλο απέναντι στους ιούς!

Ποιά είναι τα βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος? Ποιός είναι ο ρόλος του γάλακτος απέναντι στους ιούς?

Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος και super foods

Όλο και συχνότερα, επιστημονικές έρευνες, και μελέτες, αποκαλύπτουν τον ιδιαίτερο ρόλο, στην βελτίωση της ανθρώπινης υγείας, κάποιων συστατικών, τα οποία υπάρχουν σε ορισμένα τρόφιμα.

Συχνά, εμείς, αυτά, τα συστατικά, θα τα συναντήσουμε με τον όρο βιοδραστικά συστατικά (bioactive compounds ή components).

Αντίστοιχα, τα τρόφιμα, τα οποία περιέχουν τα συστατικά αυτά, συχνά, εμείς θα τα συναντήσουμε με τον όρο λειτουργικά τρόφιμα (functional foods), ή, super foods.

Και όμως! Σε αυτό, το άσπρο, υγρό διάλυμα εμπεριέχεται πληθώρα δραστικών ενώσεων. Ο ρόλος, αυτών, των ενώσεων παραμένει ακόμα υπό διερεύνηση.

Δείτε: Βιοδραστικά στα Γαλακτοκομικά προϊόντα? Επιστροφή στο μέλλον!

Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτοςΤο γάλα ως extra super food

Το γάλα είναι αναμφίβολα η πληρέστερη φυσική τροφή.

Πέρα, όμως, από, μια πηγή θρεπτικών ουσιών, το γάλα περιέχει βιολογικά δραστικές ενώσεις, όπως, τις καζεΐνες, τις πρωτεΐνες ορού, (οροπρωτεΐνες), και τα παράγωγα πεπτίδιά τους.

Επίσης, το γάλα περιέχει, γλυκοπρωτεΐνες, ολιγοσακχαρίτες, λιπίδια, αυξητικές ορμόνες, καθώς, και πολλά άλλα συστατικά, τα οποία μπορούν να επιδράσουν, σημαντικά, στον μεταβολισμό, και στην υγεία του ανθρώπου.

Δείτε: Μάθε ποιες είναι οι ευεργετικές επιδράσεις των πρωτεϊνών γάλακτος

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το νωπό γάλα είναι αναντικατάστατο. Κατά την θερμική επεξεργασία, πολλές βιοδραστικές ουσίες του νωπού γάλακτος, χάνουν αυτές μοναδικές ιδιότητές τους.

Πολλά, από, αυτά, τα βιοδραστικά συστατικά, του γάλακτος, έχουν αντιϊκή δράση.

Τα βιοδραστικά συστατικά, του γάλακτος, διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, και καταστέλλουν τις φλεγμονές.

Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτοςΠοιές είναι οι πρωτεΐνες του γάλακτος?
Σχηματική απεικόνιση των βιοενεργών συστατικών του γάλακτος.

Οι πρωτεΐνες, του γάλακτος, περιλαμβάνουν τις καζεΐνες, τις πρωτεΐνες ορού και τις γλυκοπρωτεΐνες.

Οι καζεΐνες αντιπροσωπεύουν, περίπου, το 80% των πρωτεϊνών του γάλακτος.

Οι καζεΐνες, του γάλακτος, αποτελούνται από την  αs1 καζεΐνη, την αs2 καζεΐνη, την β καζεΐνη και την κ καζεΐνη.

Οι οροπρωτεΐνες αντιπροσωπεύουν, περίπου, το 20% των πρωτεϊνών του γάλακτος.

Οι καζεΐνες, αS1-CN, αS2-CN, β-CN, κ-CN, βρίσκονται στο γάλα σε κολλοειδή κατάσταση με την μορφή μικκυλίων. Τα μικκύλια, αυτά, κινούνται αέναα, στο γαλακτικό διάλυμα. 

Οι οροπρωτεΐνες αποτελούνται από την β-λακτογλοβουλίνη, την α-λακταλβουμίνη, την αλβουμίνη ορού, τις ανοσοσφαιρίνες, τις πρωτεόζες – πεπτόνες, την λακτοφερίνη, την τρανσφερίνη και πολλές δευτερεύουσες πρωτεΐνες.

Δείτε: Ποιες είναι οι Μ Ο ΝΑ Δ Ι Κ Ε Σ πρωτεΐνες γάλακτος?

Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτοςΑντιϊκή δράση των πρωτεϊνών της καζεΐνης

Οι καζεΐνες, εμφανίζουν αντιϊκή δράση.

Η διάσπαση – αποικοδόμηση, των πρωτεϊνών του γάλακτος, γίνεται με την βοήθεια των ενζύμων και οδηγεί στην δημιουργία των πεπτιδίων και αργότερα στην δημιουργία των αμινοξέων. Τα Βιοδραστικά πεπτίδια αποτελούνται από 2 έως 20 αμινοξέα.

Οι καζεΐνες, του γάλακτος, λειτουργούν ως παράγοντες ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον, αυτές, οι πρωτεΐνες, των καζεϊνών, ενεργοποιούν και / ή ενισχύουν τις λειτουργίες των Β και Τ κυττάρων.

Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος – Αντιϊκή δράση των οροπρωτεϊνών του γάλακτος
Λακτοφερίνη (lactoferrin)
Βιοδραστικά συστατικά γάλακτος? Ένα απλό υπερ-όπλο απέναντι στους ιούς!
Στην αποικοδόμηση των πρωτεϊνών και στην δημιουργία αμινοξέων συμμετέχουν και τα οξυγαλακτικά βακτήρια τα οποία θα βρεθούν μέσα στο γάλα. Τα οξυγαλακτικά βακτήρια φέρουν στην κυτταρική τους μεμβράνη ένα ένζυμο, μία πρωτεϊνάση, [cell envelope proteinase (CEP)], η οποία αρχικά θα διασπάσει τις πρωτεΐνες σε ολιγοπεπτίδια. Στην συνέχεια τα παραγόμενα δι-, τρι-, και τα μεγαλύτερα ολιγοπεπτίδια μεταφέρονται μέσα στο κύτταρο του βακτηρίου με την βοήθεια των τριών συστημάτων μεταφοράς. (DtpP, σύστημα μεταφοράς για τα διπεπτίδια, DtpT, σύστημα μεταφοράς για τα τριπεπτίδια, και Opp, σύστημα μεταφοράς για τα ολιγοπεπτίδια). Αυτά τα πεπτίδια βρίσκονται τώρα μέσα στο κύτταρο. Τα βακτήρια χρησιμοποιούν μια σειρά από ένζυμα, τα οποία θα διασπάσουν αυτά τα πεπτίδια σε αμινοξέα. Αυτά τα ένζυμα περιλαμβάνουν ενδοπεπτιδάσες, αμινοπεπτιδάσες, διπεπτιδάσες, τριπεπτιδάσες, κ.α. Τελικά, τα ολιγοπεπτίδια υδρολύονται σε αμινοξέα. Στην συνέχεια τα αμινοξέα μεταβολίζονται μέσω της διεργασίας της από από αμίνωσης και της διεργασίας της αποκαρβοξυλίωσης. Η διεργασία της από αμίνωσης οδηγεί στην δημιουργία διαφόρων α-καρβοξυλικών οξέων. Η αποκαρβοξυλίωση και η από αμίνωση των αμινοξέων παράγει βιογενείς αμίνες. Η διεργασία της τρανσαμίνωσης των αμινοξέων οδηγεί στον σχηματισμό των α-κετο οξέων. Τα α κετο οξέα μέσω της αποκαρβοξυλίωσης μπορούν να μετατραπούν σε αλδεΰδες. Οι αλδεΰδες μετατρέπονται σε αλκοόλες ή καρβοξυλικά οξέα μέσω της διεργασίας της αφυδρογόνωσης. Η απευθείας αφυδρογόνωση των α κετο οξέων οδηγεί στον σχηματισμό των υδροξυ οξέων. Ένζυμα. 1: cell envelope proteinase, 2: peptidases, 3: biosynthetic enzymes, 4: dehydrogenase, 5: aldolases, 6: lyases, 7: acyltransferases esterases, 8: dehydrogenase, 9: aminotransferases, 10: decarboxylase, 11: deiminases decarboxylase, 12: dehydrogenase complex, 13: biosynthetic enzymes.

Η λακτοφερίνη, (LF), η οποία απομονώθηκε, για πρώτη φορά το 1960, έχει αποδειχθεί ότι παρεμβαίνει στη δράση πολλών ιών.

Ως τέτοιο ιοί αναφέρονται οι εξής: herpes simplex τύποι 1 και 2, cytomegalovirus, ιός HIV, ιοί ηπατίτιδας B, C και G, ιός HPV και alphavirus.

Η λακτοφερίνη αποδείχτηκε αποτελεσματική σε in vitro μελέτες απέναντι σε rotavirus, enterovirus, PV, adenovirus και feline calicivirus (FCV).

Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος – Ανοσογλοβουλίνες ή Ανοσοσφαιρίνες (immunoglobulins)
Βιοδραστικά συστατικά γάλακτος? Ένα απλό υπερ-όπλο απέναντι στους ιούς!
Το λίπος στο γάλα βρίσκεται με την μορφή των λιποσφαιρίων (milk fat globules). Όταν επικρατήσουν ευνοϊκές συνθήκες αυτά τα λιποσφαίρια συσσωματώνονται και σχηματίζουν μια χαρακτηριστική επιδερμίδα στην επιφάνεια του γάλακτος. Αυτή η κρεμώδης επιδερμίδα έχει στοχοποιηθεί διότι η ίδια περιέχει μεγάλες ποσότητες λίπους. Παρόλα αυτά, αυτή η επιδερμίδα αποτελεί ένα εξαιρετικά θρεπτκό συστατικό.

Σε πολλούς ερευνητές, είναι γνωστή η θαυματουργή δράση των ανοσογλοβουλινών του γάλακτος.

Μελέτες, έδειξαν ότι, ανοσοσφαιρίνες, του νωπού γάλακτος, λειτουργούν ως, ειδικά αντισώματα, εναντίον, διαφόρων τύπων ιών.

Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος – Λακτοπεροξειδάση (lactoperoxidase)

Η λακτοπεροξειδάση, είναι μια γλυκοπρωτεΐνη, η οποία παρουσιάζει αντιϊκή δραστηριότητα.

Η λακτοπεροξειδάση (LPO) αποτελεί ένα φυσικό συστατικό του γάλακτος, του σάλιου και των δακρύων. Η λακτοπεροξειδάση καταλύει την αντίδραση H2O2 +SCN- → OSCN- + H2O. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου, και το υποθειοκυανικό είναι απαραίτητα για την αντιμικροβιακή δράση. Η βιολογική σημασία, της λακτοπεροξειδάσης, εμπλέκεται στο αμυντικό σύστημα του φυσικού ξενιστή έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών

Η λακτοπεροξειδάση λειτουργεί, (σύστημα λακτοπεροξειδάσης), σε ένα ευρύ φάσμα τύπων ιών:

ιός HIV, herpes simplex τύπος 1, respiratory syncytial virus και echovirus.

Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος – Αντιϊκή δράση των πεπτιδίων, τα οποία προκύπτουν από την διάσπαση των πρωτεϊνών του γάλακτος

Η διάσπαση, της λακτοφερίνης, οδηγεί στην δημιουργία πεπτιδίων, (π.χ. λακτοφερισίνη, LFcin), τα οποία παρουσιάζουν αντιϊκή δραστηριότητα.

Όμοια, τα πεπτίδια, τα οποία προκύπτουν, από την διάσπαση, των καζεϊνών και των οροπρωτεϊνών, εμφανίζουν αντιϊκές ιδιότητες.

Βιοδραστικά συστατικά γάλακτος? Ένα απλό υπερ-όπλο απέναντι στους ιούς!
Σήμερα, η επιστήμη ερευνά τον ρόλο των βιοδραστικών πεπτιδίων γάλακτος. Αυτή, η έρευνα, αποσκοπεί και στην δημιουργία των κατάλληλων αντιϊκών κλινικών φαρμάκων.

Επιπλέον, η λακταδερίνη, (lactadherin), μια γλυκοπρωτεΐνη, της μεμβράνης, των λιποσφαιρίων, έχει αντιϊκή δραστηριότητα.

Επίσης, μελέτες, έχουν δείξει, ότι, το γνωστό μας γλυκομακροπεπτίδιο, (glycomacropeptide, GMP), παρεμπόδισε την συγκόλληση των ερυθροκυττάρων (haemagglutination) από ιούς της γρίπης.

Δείτε: Γιατί η πυτιά πήζει το γάλα?

Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος – Αντιϊκή δράση μη πρωτεϊνικών συστατικών του γάλακτος

Εκτός από, τις πρωτεΐνες, και, άλλες ουσίες, με αντιϊκή δράση βρέθηκαν, ειδικά, στο ανθρώπινο γάλα.

Έρευνα, έδειξε ότι, ορισμένα λιπίδια, στο ανθρώπινο γάλα παρουσίασαν αντιϊκή δραστηριότητα, έναντι, του ιού Forest Semliki (SFV), του HSV-1 και του CMV.

Σε άλλες μελέτες, τα λιπαρά οξέα, του γάλακτος, εμφανίστηκαν να επιδρούν, έναντι, των ιών, όπως, ο ιός της ιλαράς, ο HSV-1, και ο ιός vesicular stomatitis.

 

Δείτε περισσότερα:

Milk Derived Peptides with Immune Stimulating Antiviral Properties. Haiyan Sun China [Animal Husbandry Zhihe (Beijing) Biotech Co., Ltd, Beijing, China]. Håvard Jenssen [Roskilde University, Dept. of Science, Systems & Models, Roskilde, Denmark]

Review: Antiviral properties of milk proteins and peptides. Pana, A. Leeb, J. Wanb, M.J. Coventryb, W.P. Michalskic, B. Shiellc, H. Roginskia. International Dairy Journal 16 (2006) 1252–1261

Bioactive Components in Milk and Dairy Products. Edited by Young W. Park, Ph.D. A John Wiley & Sons, Ltd., Publication

Antiviral Properties of Lactoferrin—A Natural Immunity Molecule. Francesca Berlutti, Fabrizio Pantanella, Tiziana Natalizi, Alessandra Frioni, Rosalba Paesano , Antonella Polimeni  and Piera Valenti. Molecules 2011, 16, 6992-7018;

Antibacterial and antiviral effects of milk proteins and derivatives thereof. Florisa R1, Recio I, Berkhout B, Visser S. Curr Pharm Des. 2003;9(16):1257-75.

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.