Ποιά είναι τα βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος? Ποιός είναι ο ρόλος του γάλακτος απέναντι στους ιούς?
Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος και super foods
Όλο και συχνότερα, επιστημονικές έρευνες, και μελέτες, αποκαλύπτουν τον ιδιαίτερο ρόλο, στην βελτίωση της ανθρώπινης υγείας, κάποιων συστατικών, τα οποία υπάρχουν σε ορισμένα τρόφιμα.
Συχνά, εμείς, αυτά, τα συστατικά, θα τα συναντήσουμε με τον όρο βιοδραστικά συστατικά (bioactive compounds ή components).
Αντίστοιχα, τα τρόφιμα, τα οποία περιέχουν τα συστατικά αυτά, συχνά, εμείς θα τα συναντήσουμε με τον όρο λειτουργικά τρόφιμα (functional foods), ή, super foods.
Δείτε: Βιοδραστικά στα Γαλακτοκομικά? Επιστροφή στο μέλλον!
Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος – Το γάλα ως extra super food
Το γάλα είναι αναμφίβολα η πληρέστερη φυσική τροφή.
Πέρα, όμως, από, μια πηγή θρεπτικών ουσιών, το γάλα περιέχει βιολογικά δραστικές ενώσεις, όπως, τις καζεΐνες, τις πρωτεΐνες ορού, (οροπρωτεΐνες), και τα παράγωγα πεπτίδιά τους.
Επίσης, το γάλα περιέχει, γλυκοπρωτεΐνες, ολιγοσακχαρίτες, λιπίδια, αυξητικές ορμόνες, καθώς, και πολλά άλλα συστατικά, τα οποία μπορούν να επιδράσουν, σημαντικά, στον μεταβολισμό, και στην υγεία του ανθρώπου.
Δείτε: Μάθε ποιες είναι οι ευεργετικές επιδράσεις των πρωτεϊνών γάλακτος
Πολλά, από, αυτά, τα βιοδραστικά συστατικά, του γάλακτος, έχουν αντιϊκή δράση.
Τα βιοδραστικά συστατικά, του γάλακτος, διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, και καταστέλλουν τις φλεγμονές.
Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος – Ποιές είναι οι πρωτεΐνες του γάλακτος?
Οι πρωτεΐνες, του γάλακτος, περιλαμβάνουν τις καζεΐνες, τις πρωτεΐνες ορού και τις γλυκοπρωτεΐνες.
Οι καζεΐνες αντιπροσωπεύουν, περίπου, το 80% των πρωτεϊνών του γάλακτος.
Οι καζεΐνες, του γάλακτος, αποτελούνται από την αs1 καζεΐνη, την αs2 καζεΐνη, την β καζεΐνη και την κ καζεΐνη.
Οι οροπρωτεΐνες αντιπροσωπεύουν, περίπου, το 20% των πρωτεϊνών του γάλακτος.
Οι οροπρωτεΐνες αποτελούνται από την β-λακτογλοβουλίνη, την α-λακταλβουμίνη, την αλβουμίνη ορού, τις ανοσοσφαιρίνες, τις πρωτεόζες – πεπτόνες, την λακτοφερίνη, την τρανσφερίνη και πολλές δευτερεύουσες πρωτεΐνες.
Δείτε: Ποιες είναι οι Μ Ο ΝΑ Δ Ι Κ Ε Σ πρωτεΐνες γάλακτος?
Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος – Αντιϊκή δράση των πρωτεϊνών της καζεΐνης
Οι καζεΐνες, εμφανίζουν αντιϊκή δράση.
Οι καζεΐνες, του γάλακτος, λειτουργούν ως παράγοντες ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επιπλέον, αυτές, οι πρωτεΐνες, των καζεϊνών, ενεργοποιούν και / ή ενισχύουν τις λειτουργίες των Β και Τ κυττάρων.
Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος – Αντιϊκή δράση των οροπρωτεϊνών του γάλακτος
Λακτοφερίνη (lactoferrin)
Η λακτοφερίνη, (LF), η οποία απομονώθηκε, για πρώτη φορά το 1960, έχει αποδειχθεί ότι παρεμβαίνει στη δράση πολλών ιών.
Ως τέτοιο ιοί αναφέρονται οι εξής: herpes simplex τύποι 1 και 2, cytomegalovirus, ιός HIV, ιοί ηπατίτιδας B, C και G, ιός HPV και alphavirus.
Η λακτοφερίνη αποδείχτηκε αποτελεσματική σε in vitro μελέτες απέναντι σε rotavirus, enterovirus, PV, adenovirus και feline calicivirus (FCV).
Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος – Ανοσογλοβουλίνες ή Ανοσοσφαιρίνες (immunoglobulins)
Σε πολλούς ερευνητές, είναι γνωστή η θαυματουργή δράση των ανοσογλοβουλινών του γάλακτος.
Μελέτες, έδειξαν ότι, ανοσοσφαιρίνες, του νωπού γάλακτος, λειτουργούν ως, ειδικά αντισώματα, εναντίον, διαφόρων τύπων ιών.
Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος – Λακτοπεροξειδάση (lactoperoxidase)
Η λακτοπεροξειδάση, είναι μια γλυκοπρωτεΐνη, η οποία παρουσιάζει αντιϊκή δραστηριότητα.
Η λακτοπεροξειδάση λειτουργεί, (σύστημα λακτοπεροξειδάσης), σε ένα ευρύ φάσμα τύπων ιών:
ιός HIV, herpes simplex τύπος 1, respiratory syncytial virus και echovirus.
Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος – Αντιϊκή δράση των πεπτιδίων, τα οποία προκύπτουν από την διάσπαση των πρωτεϊνών του γάλακτος
Η διάσπαση, της λακτοφερίνης, οδηγεί στην δημιουργία πεπτιδίων, (π.χ. λακτοφερισίνη, LFcin), τα οποία παρουσιάζουν αντιϊκή δραστηριότητα.
Όμοια, τα πεπτίδια, τα οποία προκύπτουν, από την διάσπαση, των καζεϊνών και των οροπρωτεϊνών, εμφανίζουν αντιϊκές ιδιότητες.
Επιπλέον, η λακταδερίνη, (lactadherin), μια γλυκοπρωτεΐνη, της μεμβράνης, των λιποσφαιρίων, έχει αντιϊκή δραστηριότητα.
Επίσης, μελέτες, έχουν δείξει, ότι, το γνωστό μας γλυκομακροπεπτίδιο, (glycomacropeptide, GMP), παρεμπόδισε την συγκόλληση των ερυθροκυττάρων (haemagglutination) από ιούς της γρίπης.
Δείτε: Γιατί η πυτιά πήζει το γάλα?
Βιοδραστικά συστατικά του γάλακτος – Αντιϊκή δράση μη πρωτεϊνικών συστατικών του γάλακτος
Εκτός από, τις πρωτεΐνες, και, άλλες ουσίες, με αντιϊκή δράση βρέθηκαν, ειδικά, στο ανθρώπινο γάλα.
Έρευνα, έδειξε ότι, ορισμένα λιπίδια, στο ανθρώπινο γάλα παρουσίασαν αντιϊκή δραστηριότητα, έναντι, του ιού Forest Semliki (SFV), του HSV-1 και του CMV.
Σε άλλες μελέτες, τα λιπαρά οξέα, του γάλακτος, εμφανίστηκαν να επιδρούν, έναντι, των ιών, όπως, ο ιός της ιλαράς, ο HSV-1, και ο ιός vesicular stomatitis.
Δείτε περισσότερα:
Milk Derived Peptides with Immune Stimulating Antiviral Properties. Haiyan Sun China [Animal Husbandry Zhihe (Beijing) Biotech Co., Ltd, Beijing, China]. Håvard Jenssen [Roskilde University, Dept. of Science, Systems & Models, Roskilde, Denmark]
Review: Antiviral properties of milk proteins and peptides. Pana, A. Leeb, J. Wanb, M.J. Coventryb, W.P. Michalskic, B. Shiellc, H. Roginskia. International Dairy Journal 16 (2006) 1252–1261
Bioactive Components in Milk and Dairy Products. Edited by Young W. Park, Ph.D. A John Wiley & Sons, Ltd., Publication
Antiviral Properties of Lactoferrin—A Natural Immunity Molecule. Francesca Berlutti, Fabrizio Pantanella, Tiziana Natalizi, Alessandra Frioni, Rosalba Paesano , Antonella Polimeni and Piera Valenti. Molecules 2011, 16, 6992-7018;
Antibacterial and antiviral effects of milk proteins and derivatives thereof. Florisa R1, Recio I, Berkhout B, Visser S. Curr Pharm Des. 2003;9(16):1257-75.
Facebook Comments